Wie gaat er schuil achter Daft Punk? Deze vraag houdt de muziekwereld al bezig sinds het ontstaan van de groep in 1993. Het Franse duo maakt furore. Hun laatste werk viel dik in in de prijzen dit jaar op de Grammy Awards. Maar zouden ze ook zo veel succes hebben zonder hun beroemde helmen? Iedereen herinnert zich nog hun eerste clip, voor het nummer "Da Funk", waarin een man met een hondenkop als hoofd door de straten van New York wandelt. Daft Punk is niet de enige groep die kiest voor de anonimiteit van de vermomming. Een overzicht van groepen die graag maskers dragen.
Deze pagina is niet beschikbaar omdat uw browser de nodige cookies niet accepteert.
Niet alleen het mannelijke geslacht verbergt graag zijn gezicht achter een masker. Ook de meiden van Pussy Riot doen eraan mee. In 2012 begon deze Russische feministische punkrockgroep ongeautoriseerde optredens te geven uit protest tegen eerste minister Vladimir Poetin, die opkwam bij de presidentsverkiezing. Tijdens hun optredens hebben ze steevast met een kleurige bivakmuts over het hoofd.
De oudste gemaskeerde groep is ontegensprekelijk het in 1973 opgerichte Kiss. De bandleden dragen geen masker, maar verbergen hun gelaat achter een dikke laag schmink. De Amerikaanse heavymetalband staat verder ook bekend om de oneindig lange tong van zanger Gene Simmons en de extravagante kostuums waarin ze optreden.
De Franse zanger Cascadeur draagt op optredens een motorhelm omdat hij te verlegen zou zijn om met onbedekt gezicht voor publiek te spelen. Zijn inspiratie voor het personage dat hij zo creëert, haalde Alexandre Longo bij het figuurtje van een motorrijder waarmee hij als kind speelde.
Het is niet te verwonderen dat de meeste gemaskerde groepen te vinden zijn in het metalgenre en afgeleiden daarvan. Lordi heeft daarbij ongetwijfeld voor de meest beangstigende look gekozen. De Finse groep die het Eurovisiesongfestival won in 2006, heeft een voorliefde voor de wereld van de monsters en verschijnt daarom op het podium in monsterkostuums.
Negen muzikanten met maskers die om ter griezeligst zijn, dat is de Amerikaanse alternativemetalgroep Slipknot. Deze band verandert bij ieder nieuw album van kostuums en maskers. Doordat de muzikanten zo sterk van uitzicht veranderd zijn, is het moeilijk om ze te blijven herkennen in de loop van de jaren.
Spreek uit als "dead mouse" (dode muis). Achter de gigantische Mickey Mouse-oren gaat Joel Thomas Zimmerman schuil, een Canadese producer van elektronische muziek. Zijn naam gaat terug naar een anekdote uit zijn jeugd. Op een goede keer viel zijn computer plots uit en toen hij hem openschroefde om te zien wat er scheelde, ontdekte hij een dode muis. Tijdens zijn gigs draagt de deejay altijd een gigantische muizenkop. Dit rekwisiet kan licht geven, knipperen en doet soms ook dienst als discobol.
Ook al gaat het hier om stripfiguren, het komt op hetzelfde neer, want ook Gorillaz laat zijn ware gezicht niet zien. Althans, meestal niet. In plaats van zelf vooraan op het podium te gaan staan, spelen de bandleden liever achter een scherm, terwijl hun geanimeerde personages op het scherm de show stelen. Bij hun optredens staat dus een hologram van de zanger centraal.
Let op! The Residents zien u. Met een gigantisch oog op de plaats van hun gezicht lijken de leden van The Residents recht uit een schilderij van Dali gestapt. Het in San Francisco gevestigde collectief ontstond in 1972. The Residents beperken zich niet tot postpunkmuziek, maar wagen zich ook aan theater en hebben verschillende artvideo's gemaakt.
Deze Italiaanse elektropunkgroep verschijnt alleen in het openbaar met Venom-maskers. Venom is een personnage uit de Marvel Comics, de wereld van Spider-Man. De in 2007 opgerichte "Bloederige Bieten" werden tijdens hun tournee van 2010 vervoegd door drummer Tommy Lee (van Mötley Crüe).