Gaston en Leo, Laurel en Hardy, French and Saunders en Beavis en Butt-Head: ze brachten je vast wel eens aan het lachen, want met twee valt er meer lol te beleven dan alleen. Wij gingen op zoek naar de opmerkelijkste komische duo’s uit de tv-wereld.
Beginnen doen we met Laurel en Hardy. Laurel en Hardy, of Stan en Ollie, of in het Nederlands: De Dikke en De Dunne, waren één van de populairste komische duo’s uit de filmgeschiedenis. De Brit Stan Laurel vulde de Amerikaan Oliver Hardy feilloos aan. In slapstick waren ze ijzersterk: in veel van hun sketches overkwam hen op een komische manier iets pijnlijks of begonnen ze een knokpartijtje. Hun bolhoed was hun handelsmerk.
Basil en Manuel uit Fawlty Towers
De cultserie Fawlty Towers speelt zich af in een hotelletje aan de Engelse zuidkust, waar Basil Fawlty wanhopige pogingen onderneemt om gasten van een hoger allooi aan te trekken. Naast echtgenote Sybil, kamermeisje Polly en kok Terry is er een opvallende rol weggelegd voor de klusjesman van Spaanse afkomst, die Manuel heet en regelmatig in conflict komt met z’n baas. Dat levert grappige situaties op. De crew van Monty Python baseerde de serie op hun ervaringen in een bestaand hotel. De reeks werd een weergaloos succes.
Dawn French en Jennifer Saunders
Dawn French en Jennifer Saunders zijn - vooral in Engeland - comedylegendes. Saunders schreef in haar eentje de hilarische komische serie ‘Absolutely Fabulous’ waarin ze de rol van de nymfomane, dronken en wit poeder snuivende Edina vertolkte. De reeks was het resultaat van een jarenlange succesvolle samenwerking met French in het grappige programma ‘French and Saunders’. Die show betekende een revolutie in de Britse comedywereld, die tot dan toe vooral door mannen werd beheerst.
Gaston en Leo
Gaston en Leo vormden jarenlang het bekendste Vlaamse komische duo. Gaston Berghmans leerde de Gentse saxofonist-klarinettist Léon Marcel Desiré De Waegeneire (die zijn naam later zou afkorten tot Leo Martin) kennen in 1957, toen hij de man zag optreden in het Antwerpse theater Ancienne Belgique. De twee besloten al gauw samen op de planken te gaan staan: eerst in Antwerpen, vervolgens ook aan de kust in Het Witte Paard te Blankenberge. Hun shows werden zelfs in het Engels vertaald voor Britse toeristen. Later maakten ze hun opwachting op tv: op de BRT waren ze te zien in ‘De Kolderbrigade’, hun jaarlijkse eindejaarsshows trokken massa’s kijkers en ze bedachten volkse, maar soms legendarische sketches. Leo speelde meestal de aangever, Gaston vertolkte vaak de rol van de domste van de twee.
De vtm-periode
De toenmalige directie van de openbare omroep keek echter lichtjes neer op de twee grapjassen: ze kregen niet al te veel betaald en de directeur liet weten dat hij niet meer met ‘gepensioneerde komiekskes’ wilde werken. Vtm verleidde het duo om de overstap te maken en toen ze bij de BRT hun fout inzagen en nog snel de meubelen probeerden te redden was het te laat: ze kregen bij de commerciële zender een hoger loon en hun eigen show: ‘Gaston en Leo’. In 1993 overleed Leo Martin. Gaston had nog een tijdje een solocarrière met een eigen tv-programma, maar het verlies van z’n maat woog zwaar en in 2002 ging hij met pensioen na een laatste rol in de sitcom Dennis. Gaston en Leo hebben een aantal films op hun actief waarin ze steevast alles vakkundig in de soep lieten draaien: ‘De boot naar Spanje’, ‘Zware Jongens’, ‘Paniekzaaiers’ en ‘Gaston en Leo in Hong Kong’.
Dumb and Dumber
Een beetje hersenloos vermaak gaat er altijd wel in, en da’s precies waar Jim Carrey en Jeff Daniels ons op vergasten in ‘Dumb and Dumber’. We herinneren je nog even aan het verhaal: Op een dag ziet Lloyd dat Mary Swanson ergens een koffertje laat staan en omdat hij denkt dat ze het vergeten is, volgt de stuntelige jongeman haar samen met zijn al even idiote vriend Harry tot in het mondaine ski-oord Aspen. Lloyd hoopt dat de dame uit dankbaarheid in zijn armen zal vallen, maar al snel bleek het koffertje losgeld te bevatten voor gangsters die Mary’s echtgenoot hebben ontvoerd. De criminelen achtervolgen Lloyd en Harry omdat ze denken dat ze met concurrenten uit de onderwereld af te rekenen hebben. Carrey kreeg voor zijn glansprestatie een Razzie voor ‘slechtste nieuwe acteur’.
Matt Lucas en David Walliams
Little Britain gaat er volgens bepaalde tv-kijkers soms lichtjes over, maar wat er ook van zij, de sketchshow werd vanaf het begin bejubeld en werd bekroond met twee BAFTA Awards en een Emmy. Canvas en Acht zonden de serie in Vlaanderen uit. Het onnavolgbare duo Matt Lucas en David Walliams steelt de show in het programma. Enkele bekende personages zijn Vicky, een jonge moeder die haar baby inruilde voor een cd van Westlife en rolstoelpatiënt Andy en z’n helper Lou.
Louis de Funès en Bourvil
In Frankrijk vormden Louis de Funès en André Raimbourg (artiestennaam: Bourvil, naar het Normandische dorpje Bourville) tussen de jaren vijftig en zeventig een te duchten komisch duo in verschillende films, zoals ‘La Grande Vadrouille’ en ‘Le Corniaud’. De films waarin de twee opdraafden zorgden ook bij ons voor menig lachkramp. De Funès oogstte nadien vooral succes met de Gendarme de Saint-Tropez-films, die de BRT wel een dozijn keer uitzond.
De broers Vermaelen
De sketchreeks In de Gloria is één van de hoogtepunten uit de Vlaamse televisiegeschiedenis. Aan het einde van elke aflevering kwamen de broers Willy en Jos Vermaelen opdraven (met verve vertolkt door Frank Focketyn en diens broer Kris). De twee hadden een bedrijfje, ‘Vermaelens Projects’, en probeerde hun vaak minder geslaagde uitvindingen te slijten middels een streepje reclame.
Bassie en Adriaan
Wie geboren is in de jaren tachtig denkt met weemoed terug aan programma’s als Merlina, Postbus X en de beginjaren van Samson, maar ook aan het clown-en-acrobaatduo Bassie en Adriaan, twee kinderhelden die vanuit Nederland kwamen aangewaaid. De klassieke opstelling van de snuggere (acrobaat Adriaan) en de domme (clown Bassie) werkte ook hier weer, en hun kleurrijke auto met caravan was minstens zo populair als het duo zelf.
Beavis en Butt-Head
In de jaren negentig gooiden Beavis en Butt-Head hoge ogen op MTV. Mike Judge, de maker, spreekt de meeste stemmen in en wilde vooral de spot drijven met de leefwereld van jongeren. De animatieserie draaide om twee niet bijster intelligente tieners die zich bezighouden met in de zetel hangen, aangebrande moppen tappen en commentaar geven op videoclips.