In de U.S.A. gooien bekende artiesten zonder schroom hun vermogen in de openbaarheid. Niet in België, waar bescheidenheid en taboe over dat soort zaken hoogtij vieren. Het Nieuwsblad ploos de rekeningen van een hoop Bekende Belgen uit en stelde een ranking op. Zij vergaarden hun fortuin door hun muziek, tv-geld en door slimme investeringen.
Een paar jaar geleden maakten Bart Gyselinck - die je wellicht beter kent als Bart Kaell - en Luc Appermont bekend dat ze een koppel vormden. De heren investeerden al lang samen in vastgoed en dat leverde hen een aardige duit op.
Je wist het misschien niet, maar Salvatore Adamo is de best verkopende Belgische artiest aller tijden. De man werd geboren in Sicilië maar zijn familie verhuisde in zijn jonge jaren naar Ghlin, een dorpje in de buurt van Mons, omdat z’n vader in de mijnen ging werken. Hij begon met succes zelfgeschreven liedjes te zingen. In 1964 stond hij in de lijst met best verkopende artiesten ter wereld op plaats 2, na The Beatles. Hij zingt vooral in het Frans maar ook in het Nederlands, Engels, Turks, Japans en Duits.
Over naar een andere landgenoot van Italiaanse afkomst: Rocco Granata. Zijn hit ‘Marina’ verslijt nooit. Rocco is actief bij een platenmaatschappij en in de immobiliënsector.
Jimmy B, Snelle Eddy en Kamiel Spiessens legden Chris Van den Durpel geen windeieren: hij vergaarde heel wat inkomsten uit films als Oesje en Firmin en uit langlopende tv-contracten.
In Vlaanderen kent niemand hem, maar de Waalse charmezanger Frank Michael heeft meer dan 15 miljoen platen verkocht. Die gingen niet alleen over de toonbank in België maar ook in Zwitserland, Frankrijk en zelfs in Japan.
Zigeuner BVBA en Arenco BVBA: dat zijn de welluidende namen van de bedrijfjes van Koen Wauters. Clouseau brengt uiteraard heel wat geld in het laatje maar hetzelfde is ook waar voor zijn tv-contract met vtm.
Helmut Lotti is een fenomeen: hij zong al in het Nederlands en ging de croonertour op, maar het meest kan hij teren op het enorme succes van zijn Lotti goes classic-tournee. In die tijd noemden ze hem wel eens Pavalotti. Het gelijknamige album was goed voor twaalf keer platina en werd de meest verkochte plaat ooit in België.
Polleke Jambers ging de geschiedenis in als de man die gewone en iets minder gewone Vlamingen op de rooster legde in zijn diepgravende reportagereeks op vtm. Het programma lokte veel kijkers. Hij lanceerde het bedrijf Jambers Televisieproducties en is nu vooral de rechterhand van zijn vrouw Pascale, die ons met haar kookboeken wil bijbrengen hoe we gezond moeten koken. Armer zijn ze er niet van geworden, integendeel.
Stromae - eigenlijk Paul van Haver - moeten we ook niet meer voorstellen. De man is een wereldster en de snelst rijk wordende Belg ooit. Hij beheert samen met zijn moeder de vennootschap Mosaert BVBA. Een anagram van zijn naam, uiteraard.
Maar alle voorgaande bedragen vervallen in het niets wanneer we het vermogen van Gert Verhulst onder de loupe nemen. Mocht hij Studio 100 nu verkopen, dan zou hij 56 057 065 euro opstrijken. Mega Mindy en K3 staan dus garant voor harde duiten. Maar ook dat moeten we relativeren, want in de ranglijst van de allerrijkste Belgen staat Gert pas op plaats 141.
En dan nog even de artiesten vermelden die net buiten de top-10 vallen: dat zijn Urbanus, Goedele Liekens, Vaya Con Dios-zangeres Dani Klein, Tom Lenaerts, Kris Wauters, Francesca Vanthielen, Ben Crabbé, Walter Grootaerts, Kristel Verbeke van de oude K3 en Sarah Bettens.