Deze componisten stierven een tragische dood
Muziek |
Veel componisten waren echte genieën en hun muziek is tijdloos. Helaas past bij een dramatisch leven ook soms een tragische dood.
Door MediaForta
Deel dit nieuws
Alban Berg (1885–1935)
Veel componisten waren echte genieën en hun muziek is tijdloos. Helaas past bij een dramatisch leven ook soms een tragische dood. Zoals de Oostenrijkse componist Alban Berg die stierf aan de kwalijke gevolgen van een bloedvergiftiging. Door een insectenbeet was er een abces ontstaan op zijn rug. Aangezien de Bergs het niet zo breed hadden, wilde zijn vrouw dit zelf verhelpen. Ze gebruikte hiervoor een schaar die niet goed gesteriliseerd was, waardoor hij een bloedvergiftiging opliep. Om het helemaal tragisch te maken, overleed hij ook nog eens op kerstavond.
Anton Webern (1883 - 1945)
Anton Webern was net als Alban Berg een leerling van Schoenberg. Hoe hij precies stierf is niet helemaal duidelijk, maar het staat wel vast dat Webern vlak na WOII doodgeschoten is. Het meest aannemelijke scenario gaat als volgt: Webern was op 15 september 1945 even naar buiten gegaan om een sigaartje te roken, maar de avondklok was al ingegaan. Toen hij zijn sigaret opstak, vuurde een Amerikaanse soldaat meteen drie kogels af. De kogel was waarschijnlijk bedoeld voor zijn Weberns schoonzoon Bruno Mattel, een voormalig SS-er die gezocht werd wegens zwarthandelarij. De verantwoordelijke militair kon de wroeging niet aan en bezweek tien jaar later aan de gevolgen van een alcoholverslaving.
Amadeus Wolfgang Mozart (1756 - 1791)
Mozart, ongetwijfeld de meeste bekende der klassieke componisten, werd slechts 35 jaar oud. De precieze doodsoorzaak is tot op vandaag niet bekend. De twee meest geloofwaardige theorieën zijn dat de Oostenrijkse componist ofwel gestorven is aan een nierziekte ofwel aan een infectie met streptokokken. Op het moment van zijn dood heerste er namelijk een epidemie in Wenen. Waarschijnlijk zou het voormalige wonderkind de bacterie hebben opgelopen via een soldaat die speelde in het orkest dat Mozart enkele dagen voor zijn ziekte nog gedirigeerd had. Uit andere bronnen blijkt dat hij in de maanden voor zijn dood aan een ernstige depressie leed en hij ook waanvoorstellingen had. Zo dacht hij onder andere dat hij vergiftigd geweest was. Zijn einde was schrijnend: de wereldberoemde componist werd omwille van geldproblemen begraven in een massagraf voor armen.
Jean-Baptiste Lully (1632–1687)
Jean-Baptiste Lully is een van de meest bekende barokcomponisten en een pionier in de Franse opera. Hij werkte jarenlang in dienst van het hof van de Franse koning Lodewijk XIV, beter bekend als de Zonnekoning. Terwijl hij aan het dirigeren was, deed er zich een op zijn zachtst gezegd merkwaardig incident voor. Lully gaf zoals steeds de maat aan door met een lange stok op de grond te tikken. Op het einde van de hymne stampte hij per ongeluk met de stok op zijn kleine teen. De wonde raakte geïnfecteerd en de componist kreeg gangreen. Twee maanden later overleed hij op 54-jarige leeftijd.
Henry Purcell (1659–1695)
Een andere bekende barokcomponist is de Brit Henry Purcell. Hij overleed op 36-jarige leeftijd, maar de ware oorzaak is onbekend. Sommigen beweren dat hij gestorven is aan een chocoladevergiftiging. Een andere theorie wijst in de richting van een simpele verkoudheid. Naar verluidt had hij die opgelopen toen hij te laat thuis kwam na een avondje uit. Zijn vrouw was zo kwaad dat hij weer eens de bloemetjes had buitengezet, dat ze hem buitengesloten had. Doordat hij de hele nacht buiten moest doorbrengen, werd hij ernstig ziek. Hij overleed een paar dagen later. Wellicht is het plausibeler dat hij overleden is aan tuberculose.
Charles Valentin Alkan (1813-1888)
Aan de dood van Charles Valentin Alkan, een Frans-Joodse componist en pianist, hangt een hardnekkige mythe vast. Jarenlang deed het verhaal de ronde dat hij gestorven was nadat hij de Talmoed, een belangrijk boek binnen het jodendom, van een hoge plank in zijn boekenkast wilde halen. De boekenkast zou omgevallen zijn, Alkan eronder verpletterend. Later werd dit verhaal echter ontkracht. Alkan zou gestorven zijn in zijn keuken onder een zwaar jassen- en paraplurek. Hij zou een beroerte of hartaanval gekregen hebben en in zijn val naar dit rek gegrepen hebben waardoor dit op hem viel.
Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840 - 1893)
Tsjaikovski, de Russische componist aan wie we het Zwanenmeer te danken hebben, is gestorven onder zeer verdachte omstandigheden. De officiële verklaring was dat hij overleed aan cholera na besmet water te hebben gedronken in een restaurant. De laatste jaren twijfelt men echter sterk aan dit verhaal. Tsjaikovski was homo, maar bleef zijn hele leven in de kast. Er wordt gespeculeerd dat hij om die reden zelfmoord gepleegd zou hebben. De wildste geruchten zeggen zelfs dat hij gedwongen werd om zelfmoord te plegen door een genootschap, na beschuldigd te zijn van een relatie met de zoon van een van de leden.
Frédéric Chopin (1810 - 1849)
Frédéric Chopin was een Poolse componist die verhuisde naar Parijs op 21-jarige leeftijd. Toen hij 39 was, overleed hij aan de gevolgen van een ziekte. Welke ziekte dit precies was, is niet bekend, mogelijks was het tuberculose of mucoviscidose. De pianovirtuoos ligt begraven op het beroemde kerkhof Père Lachaise in Parijs. Alles behalve zijn hart dan, want dat is ingemetseld in een pilaar in de Kerk van het Heilige Kruis in Warschau. Na zijn overlijden zijn veel onuitgegeven stukken door zijn zus meegenomen naar Polen, waar ze tragisch genoeg door een felle huisbrand zijn vernietigd. Chopin was met zijn hart en ziel aan Polen verknocht en volgens sommigen is zijn heimwee naar zijn geboorteland in zijn muziek te horen.
Ernest Chausson (1855 - 1899)
De carrière van Ernest Chausson, een Franse romantische componist, zat net in de lift op het moment dat hij overleed. Hij was halverwege een idyllisch fietstochtje rond zijn buitenverblijf toen hij tijdens een afdaling tegen een stenen muur reed. Hij was op slag dood. De precieze omstandigheden van het ongeval blijven onbekend, waardoor sommigen vermoeden dat het om zelfmoord gaat. Chausson had dan ook een geschiedenis van depressies. Jammer genoeg brak hij pas echt door na zijn dood, hij heeft dus zelf nooit geweten hoe belangrijk hij later werd in de muziekwereld.
Claude Vivier (1948 - 1983)
Claude Vivier, een Frans-Canadese componist, stierf in uiterst lugubere omstandigheden. Hij werd neergestoken in zijn appartement in Parijs. De dader was een mannelijke prostituee die hij had ontmoet in een bar eerder die avond. In zijn appartement bevond zich het manuscript van zijn nog onvolledige werk getiteld "Glaubst du an die Unsterblichkeit der Seele?" ofwel "Geloof je in de onsterfelijkheid van de ziel?". Hierin beschrijft Vivier levendig hoe hij zich tijdens een metroreis aangetrokken voelt tot een jongeman. De laatste regel in zijn monoloog is "Toen haalde hij een mes uit zijn jas en stak me in het hart". Vivier had dus als het ware zijn eigen dood voorspeld.
Lees meer over Muziek
-
Lainey Wilson @ De Roma 6 March 2025
-
Loreen @ Ancienne Belgique, Brussel
-
Luna @ Ancienne Belgique, Brussel
-
Casey McQuillen @ Ancienne Belgique, Brussel
-
Marcus and Martinus @ La Madeleine, Brussel
-
Silverstein @ Ancienne Belgique, Brussel
-
Thursday @ Ancienne Belgique, Brussel
-
John Cale @ Cirque Royale, Brussel
-
Emmy d'Arc @ Cirque Royale (04-03-25)
-
Alice Mae @ Het Depot, Leuven
-
Milo Meskens @ Het Depot, Leuven
-
David Kushner @ Ancienne Belgique, Brussel
-
J Appiah @ Vorst Nationaal, Brussel
-
Michael Kiwanuka @ Vorst Nationaal, Brussel
-
Plush Baby @ Botanique, Brussel
-
Hinds @ Botanique, Brussel
-
Alex Warren - Cheaper than Therapy Tour @ De Roma, Antwerpen
-
Johannes Genard @ Minard, Gent
-
J. Bernardt @ VierNulVier 2025, Gent
-
Nao @ La Madeleine 26 February 2025