IMDb, Rotten Tomatoes, Metacritic: de populairste ratingsites doorgelicht

Series | We kennen het allemaal: urenlang Netflix afschuimen op zoek naar een goede film of serie, om uiteindelijk op filmsites als IMDb of Rotten Tomatoes te checken of de gekozen titel wel je tijd waard is. Maar zijn die ratingsites wel te vertrouwen?

Door Pickx

Deel dit nieuws

IMDb

The Internet Movie Database (IMDb) is een gigantische databank gevuld met films, televisieshows en videogames. Het is vooral bedoeld om gedetailleerde (achtergrond)informatie aan te bieden over acteurs, producers of media-content.
 
Wat IMDb zo handig maakt, is het zogenaamde ‘cross-referencing’. Wanneer je bijvoorbeeld een pagina opzoekt over een bepaalde acteur, zie je in één oogopslag welke andere rollen die acteur nog gespeeld heeft.
 
Anders dan bij de andere twee filmsites, zijn de reviews op IMDb uitsluitend afkomstig van geregistreerde gebruikers. De drempel is klein: in een handomdraai maak je een account aan en kan je een recensie achterlaten. Daar ligt ook meteen de grootste troef van de site: de score is een betrouwbare weergave van hoe het grote publiek oordeelt over de film of serie. De mening van professionele critici heeft immers geen invloed op de score.
 
IMDb heeft een mechanisme ingebouwd dat het kunstmatig opdrijven van de score door gebruikers tegengaat. Maar de grootste zwakte van de site is, net zoals bij andere ratingplatformen, dat de meeste gebruikers enkel scores achterlaten om de film of serie ofwel af te breken, ofwel op te hemelen. Teleurgestelde versus enthousiaste reacties dus, en een kleine middenmoot. Neutrale kijkers zullen zich zelden geroepen voelen om hun kijkervaring te delen. De site lokt vooral fanboys en haters, waardoor scores vaak erg uiteen liggen.

Rotten Tomatoes

Met zijn ‘Tomatometer’ is deze site een bekende graadmeter wat de kwaliteit van films en series betreft. Als meer dan 60% van de critici de film of serie appreciëren, verdient de titel een overall Fresh score met een rode tomaat. Als de score onder die grens ligt, prijkt een groen kwakje. Titels die een hoge score halen, krijgen een Certified Fresh badge.
 
Ook gebruikers kunnen stemmen op Rotten Tomatoes. Die publieksscore verschijnt bij het popcornicoon. In 2019 deed Rotten Tomatoes enkele ingrepen om het zogenaamde 'review bombing' – het gratuit afkraken van titels om de score naar beneden te trekken – aan te pakken. Zo prijkt nu een vinkje naast gebruikers van wie de site kan bevestigen dat ze de film wel degelijk gezien hebben.
 
De voordelen van de site zijn dat ze betrouwbare critici selecteren om hun titels te beoordelen. De recensenten zijn zorgvuldig uitgekozen en afkomstig van gereputeerde kranten, podcasts en websites. De score wordt enkel beïnvloed door het oordeel van de meest betrouwbare critici, hetgeen de geloofwaardigheid van de site versterkt. Je kan als gebruiker ook filteren op de beste recensenten via de Top Critic-functie. Op die manier ben je verzekerd van de meest professionele meningen over je titel naar keuze.

Het grootste nadeel is dat Rotten Tomatoes complexe meningen reduceert tot een binaire ja of nee-score. Zo wordt een criticus die de titel degelijk vond, maar enkele gebreken opsomt (en bvb. een score van 59 geeft) op dezelfde lijn gezet als een andere criticus die de titel waardeloos vond (en een score van 0 geeft).
 
Hou dus in het achterhoofd dat de nuance vooral bij de individuele recensies te vinden is, en niet zozeer in de algemene score.

Metacritic

Deze site neemt films, series, videogames en muziekalbums onder de loep. Het platform staat te boek als één van de beste graadmeters voor gamers.
 
De site verzamelt reviews van heel uiteenlopende bronnen en bundelt ze samen tot een ‘metascore’ van 0 tot 100. Afhankelijk van de score kleurt het getal groen, geel of rood. Anders dan Rotten Tomatoes gebruikt Metacritic een gewogen gemiddelde. Niemand kent de exacte details van het systeem, maar de site geeft meer gewicht aan sommige bronnen. Er is ook een aparte gebruikersscore, die de score van de professionele critici niet beïnvloedt.
 
Metacritic kampt niet met het probleem van Rotten Tomatoes, die recensies reduceert tot ‘goed’ of ‘slecht’. Een recensie die de titel beoordeelt met 50%, zal daadwerkelijk als 50% meetellen bij de totstandkoming van de uiteindelijke metascore. Meer nuance dus, en een betere weergave van het gemiddelde professionele oordeel over de titel.  
 
Nadeel is dat niet alle recensenten scores toekennen aan hetgeen ze beoordelen. Het is onduidelijk hoe Metacritic sommige recensies vertaalt naar een scoreschaal van 0 tot 10 – daarin ligt ruimte voor interpretatie en eigen invulling, die bij iedereen anders kunnen zijn. 
 
Algemeen kunnen we stellen dat Metacritic de meest gebalanceerde score weergeeft van de drie doorgelichte reviewsites.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top