11: België verslaat het machtige USSR in legendarische wedstrijd op WK '86

Sport | In de aanloop naar het EK voetbal 2020, het toernooi dat de Belgen misschien een langverwachte eerste overwining in een internationaal toernooi (uitgezonderd de Olympische Spelen van 1920) kan opleveren, richt Proximus Pickx de schijnwerpers op 20 sleutelmomenten in de geschiedenis van de Rode Duivels die ons kippenvel gaven… in positieve, of negatieve zin. De derde plaats van de Rode Duivels op de voorbije wereldbeker was er eentje voor de geschiedenisboeken, maar daarvoor was de prestatie op het WK van Mexico in 1986 lange tijd de maatstaf. Vooral het duel tegen de Sovjet-Unie was er een van epische proporties, met Stéphane Demol als ultieme held.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een hele generatie lang was Mexico 86 de mooiste pagina uit de geschiedenis van de Rode Duivels. Nochtans had de wereld er helemaal anders kunnen uitzien na de groepsfase. De Rode Duivels zwalpten tegen Mexico, Irak en Paraguay en werden pas als beste derde opgevist voor de volgende ronde.

Niet alleen de resultaten vielen wat tegen, ook in de kleedkamer was er het nodige gekibbel. Vooral René Vandereycken zou het door verschillende discussies met bondscoach Guy Thijs en enkele ploeggenoten moeten ontgelden. Na de tweede groepsmatch werd Vandereycken, zogezegd met een blessure, terug naar huis gestuurd. Het betekende meteen ook het einde van zijn interlandcarrière.

In de tweede ronde kregen de Belgen de Sovjet-Unie voorgeschoteld. De Sovjets werden toen gezien als een van de beste voetballanden ter wereld en waren favoriet om het toernooi te winnen, met spelers als Rinat Dasajev en Igor Belanov. Niemand zou veel geld verwed hebben op de Duivels tegen de USSR.

Rode Duivels sturen Sovjets naar Siberië

Maar tegen alle verwachtingen in stonden de Rode Duivels tegen de Sovjet-Unie toch hun mannetje. Igor Belanov maakte het eerste doelpunt in de 27ste minuut, maar Enzo Scifo kwam met de gelijkmaker na een uur voetballen. Belanov vond opnieuw de netten in de 70ste minuut, maar Jan Ceulemans diende de USSR snel van antwoord in de 77ste minuut. Na 90 minuten waren de ploegen elkaars gelijke, tot grote verbazing van de supporters in het Estadio León.

In de dertig minuten toegevoegde tijd schreven de Belgen geschiedenis. Het ging weer gelijk op, maar in minuut 102 bracht Stéphane Demol de Belgen voor de eerste keer in de wedstrijd op voorsprong. Hij kwam verrassend alleen in het doelgebied en kopte magistraal de perfecte voorzet van Eric Gerets binnen. De stand was 3-2 en het geluk kon niet op voor de Belgen. “Ik hoop voor die jongens dat ze niet naar Siberië gestuurd worden”, was de smalende boodschap van de legendarische tv-commentator Rik De Saedeleer.
 
Nico Claessen maakte er zelfs nog 4-2 van, voordat Belanov zijn derde goal van de dag scoorde, dit keer met een penalty. Even bibberden de Belgen nog, Jean-Marie Pfaff moest een mislukte voorzet nog van net onder zijn lat wegtikken. Maar de 4-3 bleef staan, de Belgen stonden in de kwartfinales. “Er is gefloten! De Russen liggen eruit!”, schreeuwde commentator De Saedeleer uit.



Meer kippenvelmomenten?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top