Onwaarschijnlijke olympische verhalen: de fairplay van judoka Mohamed Ali Rashwan

Sport |
De grootste helden in de sport zijn niet altijd de winnaars! In 1984 weigerde judoka Mohamed Ali Rashwan de zwakheden van zijn tegenstander uit te buiten, van wie hij wist dat hij geblesseerd was. Zijn fairplay kostte hem een gouden medaille, maar de Egyptenaar gaf niettemin een les in sportiviteit die de Olympische geschiedenis is ingegaan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mohamed Rashwan maakt dankzij zijn vele titels deel uit van het judopantheon. Maar de Egyptenaar is vooral bekend door zijn nederlaag in de finale op de Olympische Spelen van 1984. Dat jaar reisde hij naar Los Angeles als kandidaat voor de gouden medaille. Rashwan was zegezeker en twijfelde geen enkel moment aan zijn capaciteiten.
 
De Egyptenaar won zijn eerste gevechten zonder moeite, tot hij de finale bereikte. Daar moest hij het opnemen tegen de Japanner Yasuhiro Yamashita, viervoudig wereldkampioen (in zwaargewicht en in alle categorieën) en acht jaar ongeslagen. Geconfronteerd met zo'n tegenstander was Rashwan duidelijk geen favoriet. Maar toen vernam hij plots dat zijn tegenstander gehavend was.

Niet op het rechterbeen

Op het moment van de finalewedstrijd was Yamashita niet in topvorm. Bij de selecties had hij een ernstige scheur in zijn rechterkuit opgelopen. Ondanks de pijn haalde de Japanner de finale, maar hij kwam met één goed werkend been op de mat voor het laatste gevecht.
 
Rashwan was zich terdege bewust van de situatie. Hij werd geconfronteerd met een sterk verzwakte rivaal, wat voor hem een uitzonderlijke buitenkans betekende om een olympische medaille te veroveren. Sterker nog, dit is wat verschillende leden van zijn entourage hem in het oor fluisterden. Omdat hij wist waar hij moest drukken om pijn te doen, had de Egyptenaar een enorm voordeel op de Japanner.
 
Maar Rashwan had een andere kijk op de wedstrijd. Met respect voor de nobele waarden van judo, nam hij een ongelooflijke beslissing in het licht van zijn strijd tegen Yamashita: "Ik hoorde van zijn blessure na mijn wedstrijd in de halve finales, en ik heb me meteen voorgenomen om niet aan zijn rechterkant te spelen", vertelde hij later. "Een paar mensen waren tegen mijn beslissing, omdat ik zo een grote medaillekans weggaf. Maar de meeste mensen waren akkoord met mijn keuze.

Belangrijker dan gouden medaille

Rashwan hield woord, want in de finale weigerde hij alle kansen om de Japanner langs rechts aan te vallen. De twee mannen streden zo op gelijke voet en het was uiteindelijk Yamashita die dit eerlijke gevecht won.
 
"Ik heb er geen spijt van", antwoordde de Egyptenaar achteraf. "Want wat ik ervoor terugkrijg is veel mooier dan de gouden medaille." Rashwan is inderdaad geëerd met een groot aantal onderscheidingen voor zijn sportiviteit: de International Fair Play Committee Award, de Fair Play Award van de Verenigde Naties en twee fairplay-awards uitgereikt door de Egyptische president. Bovendien werd hij in 2013 toegelaten tot de Hall of Fame van de International Judo Federation. "Voor mij zijn deze fairplay-awards veel belangrijker", zei Rashwan, die Los Angeles alsnog verliet met een zilveren medaille.
 
Sinds die dag wordt Rashwan beschouwd als een van de atleten die de sportieve waarden en de waarden van de Olympische Spelen hoog in het vaandel draagt. In Japan, het land waar de judosport onstond, is de Egyptenaar enorm populair en wordt hij zelfs in het onderwijs aangehaald als een goed voorbeeld van eerbaar gedrag.
 

#OlympicSpirit ? | #Fairplay

« We must return to the core values of sport: an athlete must respect his/her opponent. »
Mohamed Ali Rashwan (EGY, judo)#LA1984 #judo #olympicfinalist pic.twitter.com/lAbUx3IQcc

— The Olympic Museum (@olympicmuseum) June 3, 2019

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top