Het echte verhaal achter 'Hasta la vista'

Films | Tien jaar geleden kwam de Vlaamse komedie ‘Hasta la vista’ in de zalen, over drie jongemannen met een beperking die stiekem naar een Spaans bordeel reizen om voor het eerst een seksuele ervaring te hebben. De film werpt vragen op die nog steeds relevant zijn, en bovendien is het scenario ook nog eens geïnspireerd door een waargebeurd verhaal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hasta la vista’ was in september 2011 de openingsfilm van het Filmfestival Oostende, won de publieksprijs op het Internationaal filmfestival van Montreal, de hoofdprijs en de jongerenprijs op het Internationaal filmfestival van Valladolid en viel ook nog eens in de prijzen in Rome, Leeuwarden, Californië en Karlsbad. Om maar de zeggen dat de film van regisseur Geoffrey Enthoven en scenarist Pierre De Clercq overal in de smaak viel.
 
De film verhaalt over Lars, Philip en Jozef, drie vrienden die met zware beperkingen kampen. Door van hun medische problemen, hebben ze nog nooit seks gehad. Wanneer ze horen dat er een bordeel is in Spanje waar “mensen zoals zij” welkom zijn, besluiten ze dat ze naar daar willen reizen. Maar omdat ze weten dat ze niet op veel begrip zullen kunnen rekenen van hun ouders, bij wie ze nog wonen, beramen ze in het geheim een plan.
 
Het verhaal is sociaal geëngageerd, maar vooral komisch benaderd. En ook al lijkt het op sommige momenten best absurd, toch is het geïnspireerd door waargebeurde feiten. Pierre De Clercq baseerde zich voor het scenario op het verhaal van de Amerikaan Asta Philpot, die door een geboorteafwijking in een rolstoel zit. Philpot werkte mee aan het scenario en het personage Philip is deels op hem gebaseerd. Maar de film is geenszins een biografie.

Eindelijk erkend

Philpot had een beste vriend, Adriano, die terminaal ziek was. Samen hadden ze het er vaak over dat ze een seksuele ervaring wilden hebben. Ze praatten erover met hun ouders, maar die protesteerden hevig. Een jaar later overleed Adriano. “Ik was er natuurlijk kapot van, maar misschien nog meer van het feit dat hij nooit had kunnen doen wat hij wilde”, zei Philpot.
 
In 2006, toen Philpot 24 jaar oud was, was hij in Spanje op vakantie met zijn familie toen ze hoorden dat er een club in de buurt was die voorzieningen had voor mensen met een beperking. Ze gingen erheen en pas toen de moeder en tante van Philpot aan de deur tegengehouden werden, hadden ze door dat het gebouw niet zomaar een club was, maar wel een bordeel. “Zodra ik binnen reed, voelde ik me normaal. Ik gebruik die woorden niet graag, maar ik voelde me ineens niet meer gehandicapt. Het was alsof ik eindelijk erkend werd, alsof ik weer een mens was.”
 
En na zijn ervaring, wilde Philpot ook aan anderen de kans geven om hetzelfde gevoel te ervaren. Hij ging online op zoek naar lotgenoten die met hem naar een Canadees bordeel wilden reizen, maar stootte op heel wat kritiek. Uiteindelijk vond hij toch twee kandidaten. Hun roadtrip werd vastgelegd door een cameraploeg van de BBC en de daaropvolgende documentaire, de film ‘Hasta la vista’ en ook de Amerikaanse remake ‘Come as You Are’ uit 2019 hielpen het debat over de normalisering van zijn situatie op gang trekken. Dankzij Asta Philpot is het onderwerp bespreekbaar geworden.
 
Bekijk ‘Hasta la vista’ op zaterdag 28 augustus om 20u45 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Deze pagina is niet beschikbaar omdat uw browser de nodige cookies niet accepteert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top