Waarom heet de extended cut van 'Batman v Superman' de 'Ultimate Edition'?

Films | Play4 zendt vanavond ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ uit, een superheldenfilm uit 2016 van regisseur Zack Snyder. Later kwam de ‘Ultimate Edition’ van de film uit, die 31 minuten langer is. Maar waarom werd die extended cut de ‘Ultimate Edition’ gedoopt, en niet gewoon de director’s cut?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In een interview met MTV ter promotie van ‘Zack Snyder's Justice League’ legde Zack Snyder – de ongekroonde koning van de director’s cuts – vorig jaar uit waarom ‘Batman v Superman Ultimate Edition’ die titel meegekregen had. “Indertijd wou de studio het geen director’s cut noemen om te vermijden dat mensen zouden denken dat de bioscoopversie niet mijn versie was. Want die was toen verantwoordelijk voor 75% van de dvd-verkoop van de film.”

De director’s cut van ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’ oogstte uiteindelijk veel betere kritieken dan de originele versie. Het tempo is wat trager, waardoor er meer ademruimte komt voor de kijker. Het geeft ook een betere inkijk in het verhaal van Clark Kent, waardoor de drijfveren van Batman duidelijker worden. Plotwendingen die kant noch wal leken te raken in de originele versie werden in de Ultimate Edition van meer context voorzien, waardoor ze wél steek hielden.

Marketing gimmick

Veel filmcritici stelden zich de vraag waarom filmstudio Warner Bros. de bioscoopversie verkoos boven de extended cut – die quasi unaniem beter werd bevonden.

Doorheen de geschiedenis zijn extended cuts meestal niet meer dan een marketing gimmick, uitgebracht voor home video, die aangewend wordt om meer geld te slaan uit een film. Komedies bijvoorbeeld lossen vaak een extended version waarin nog meer moppen op de kijker worden afgevuurd – moppen die in de meeste gevallen nooit de montagekamer hadden mogen verlaten.

Maar af en toe is een extended edition wél de moeite waard en wordt die zowaar populairder dan de originele versie – omdat ze een substantiële meerwaarde vormen op de bioscoopversie. Hét voorbeeld van de laatste jaren is ‘Zack Snyder's Justice League’, de alom bejubelde director's cut van ‘Justice League’ van regisseur Zack Snyder.

Bekijk 'Batman v Superman: Dawn of Justice' vanavond om 20u35 op Play4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Zack Snyder's Justice League’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top