Doof het licht uit respect voor het milieu tijdens ‘Earth Hour 2022’

Films | De aarde warmt op, dat is intussen duidelijk. Heel wat mensen organiseren jaarlijks initiatieven om de bewustwording over het klimaat te stimuleren. Zaterdag dooft de hele wereld een uur lang alle lichten om het probleem én de oplossing van de klimaatverandering op de kaart te zetten. Ook de veggie challenge is een van de jaarlijkse activiteiten. Aan de hand van enkele documentaires kom je hier meer te weten over deze initiatieven!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Boodschap van bewustwording

Tijdens Earth Hour worden zaterdag 26 maart zo veel mogelijk plekken op aarde in het donker gezet van 20.30 tot 21.30 uur. Ook ons land doet daar aan mee, want in Brussel en Antwerpen doet het gemeentebestuur op veel plaatsen het licht uit.  In de hoofdstad worden de gevels van de Grote Markt en de bollen van het Atomium een uur lang niet belicht. De stad Brussel wil zo haar bezorgdheid uiten over de klimaatverandering. Ook in Antwerpen wil men deelnemen. Het licht van het stadhuis, Het Steen, de kathedraal en andere historische gevels, kerken, musea en districtshuizen zal zaterdagavond uitgedaan worden. 

De actie is een initiatief van Wereldnatuurfonds WWF en wordt georganiseerd sinds 2007. Intussen doen meer dan 185 landen mee aan de actie. Daardoor is zelfs vanuit de ruimte te merken dat heel wat lichten op de aardbol worden gedoofd. De eerste editie begon in Australië en toen namen meer dan 2,2 miljoen mensen en 2.000 bedrijven deel. De organisatoren willen aan de hand van de actie niet per se een besparing in de hand werken. De belangrijkste reden schuilt achter de bewustwording van klimaatverandering. Volgens de organisatoren is de boodschap achter het doven van de lichten belangrijk om mensen duidelijk te maken dat er iets moet veranderen om de klimaatopwarming tegen te gaan.

Dertig dagen ecologischer eten

Verder wil ook de ‘veggie challenge’ ons bewuster laten omgaan met voeding. In die uitdaging stimuleren de organisatoren je om “gezonder, lekkerder en ecologischer” te eten. De deelnemers van deze actie proberen de hele maand maart te letten op de samenstelling van hun maaltijden. De uitdaging wil deelnemers ervan duidelijk maken dat plantaardig eten niet alleen beter is voor het milieu en de dieren, maar ook voor je gezondheid. “Bovendien kan je op die manier nieuwe smaken ontdekken”, klinkt het op de website. 

Als je je inschrijft voor de challenge dan helpen de organisatoren je bij het voltooien van de uitdaging. Zo ontvang je bijvoorbeeld een maand lang tips om je maaltijden in functie van de plantaardige voeding aan te passen. Bovendien krijg je ook voorbeelden van menu’s, recepten en boodschappenlijstjes toegestuurd. Uiteindelijk wil de veggie challenge mensen duidelijk maken dat plantaardige voeding een grote impact op het klimaat kan hebben. Als 50.000 Belgen een maand lang veggie eten, besparen we volgens de organisatie samen 950.000 kg CO2 en 1.450.000.000 liter water. Dat komt neer op 58 000 000 keer douchen!

I Am Greta

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg haalde de voorbije jaren meermaals het nieuws door haar strijd voor betere maatregelen tegen de klimaatverandering. Ook zij wil net zoals Earth Hour en de veggie challenge bewustzijn rond het klimaat creeëren door steevast op tafel te kloppen bij onderhandelingen over klimaatdoelstellingen. Ze schuwt een beetje controverse niet en wil de wereld duidelijk maken dat we dringend iets moeten veranderen aan onze gewoontes. 

In 'I Am Greta' werd de strijd van de Zweedse in de afgelopen jaren op beeld vastgelegd. De documentaire volgt de 15-jarige activiste tijdens haar reis rond de wereld om politici en beleidsmakers in heel wat verschillende landen aan te manen om actie te ondernemen. Dat doet ze aan de hand van zo duurzaam mogelijke reizen die vaak via zeilschepen of openbaar vervoer verlopen. Bovendien brachten de makers op prachtige wijze in beeld waarom Greta zo hard vecht voor een beter klimaat. Deze documentaire is niet alleen een portret van deze bijzondere jongedame, het klimaat en de natuur zelf komen in 'I Am Greta' prominent aan bod.

‘I Am Greta’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

A Life on Our Planet

Ook de Engelse bioloog en televisiemaker David Attenborough probeert aan de hand van televisiedocumentaires meer bewustzijn rond de klimaatproblematiek in de hand te werken. Ondanks zijn leeftijd, Attenborough is namelijk 94 jaar oud, probeert hij in 'A Life On Our Planet’ aan de hand van praktijkvoorbeelden uit de natuur aan te tonen dat er dringend iets moet veranderen. De Brit reisde de hele wereld af om voorbeelden van klimaatverandering in beeld te brengen

Bovendien heeft de televisiemaker een hogere leeftijd waardoor hij naar eigen zeggen al zijn hele leven lang de gevolgen van de klimaatverandering kan opmerken. De documentaire gaat daardoor niet alleen over de huidige problematiek, maar ook over de 'geschiedenis' van klimaatverandering. Daarnaast kan Attenborough vanuit zijn achtergrond als bioloog op wetenschappelijke wijze duiden waarom het klimaat op sommige plaatsen in gevaar komt. Hoewel andere klimaatactivisten soms met veel kabaal bepaalde maatregelen proberen af te dwingen, gebruikt deze bioloog zijn kennis en expertise om beleidsmaker duidelijk te maken dat sommige ingrepen hard nodig zijn.

Ontdek ‘A Life on Our Planet' vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top