Tom Waes trekt naar de toekomst van Afrika in ‘Reizen Waes: wereldsteden’

Films | Tom Waes en zijn cameraploeg trokken weer de wijde wereld in op zoek naar bijzondere plaatsen, mensen en verhalen. In dit seizoen bezoekt ‘Reizen Waes’ de grootste steden ter wereld. Nadat hij eerst naar India trok voor een bezoek aan Mumbai, reist hij nu naar Afrika voor een citytrip naar Nairobi. Wekelijks selecteren we een bijzondere plek, persoon en gewoonte uit de aflevering.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met een inwonersaantal van bijna vijf miljoen is Nairobi een van de grootste steden van het Afrikaanse continent. Bovendien is de stad in transitie, want het is tevens de snelst groeiende stad van Afrika. Daardoor is de bevolking ook erg jong. In totaal is 75 procent van de bevolking jonger dan dertig jaar. Velen zien de stad dan ook als de toekomst van Afrika.

Plek

Europa leeft in een energiecrisis, zo veel is zeker. De kranten staan er vol van, in talkshows wordt er vlijtig over gepraat en ook op straat hebben de mensen het erover. In Nairobi zijn ze al langer bezig met energie. In deze aflevering bezoekt Waes een van de vele windmolenparken in het land. Net buiten de grote stad zijn een gigantisch aantal windmolens in de natuur neergezet. Op die manier kan de stad en bij uitbreiding het land voor 85 procent zelf voorzien in zijn energie. 

“Hier moeten we niet bang zijn dat de stroom uitvalt”, klinkt het bij de vrouw die Waes rondleidt. Het is dus erg opvallend hoe een ontwikkelingsland op dat vlak zo vooruitstrevend is. Waar sterk ontwikkelde landen als Duitsland in de problemen komen omdat Rusland de gaskraan dicht draait, kan Kenia voor een groot deel van zijn energie al rekenen op een uitgebreid arsenaal aan windmolenparken.

Persoon

Net buiten de stad heeft Tom een ontmoeting met Felix. Die werkt voor een ngo net buiten Nairobi die zich inzet voor de bescherming van natuurgebieden in het land. Door de sterke groei van het aantal inwoners moet de stad ook noodgedwongen uitbreiden. Dat zorgt ervoor dat heel wat grote bouwprojecten rond de stad worden ontwikkeld. Op die manier wordt de stad steeds groter, en de natuurgebieden rond de stad steeds kleiner. 

Hoewel de regering steeds meer inzet op extra bouwprojecten, verzetten Felix en zijn collega’s zich daartegen via het gerecht. Een van de projecten waar de organisatie zich tegen heeft gekant, is de aanleg van een grote spoorlijn tussen Nairobi en de rest van het land. De regering wilde die spoorlijn recht door het natuurgebied, waar exotische diersoorten leven en overleven. Dankzij het werk van Felix is de spoorlijn er effectief gekomen, maar op tientallen meter hoogte. Op die manier bleef de schade beperkt en kwam er effectief een treinverbinding. Toch heeft Felix nog steeds spijt van het project, want volgens hem hoort een waardevol natuurgebied niet zo dichtbij een mastodont van een stad als Nairobi.

Gewoonte

Nairobi is verkozen tot meest innovatieve stad van Afrika. De miljoenenstad zet sterk in op duurzaamheid en ecologie, en dat dringt zelfs door tot de gewoontes van de mensen. In tegenstelling tot landen als België en andere Europese landen, is er in Nairobi al lang een verbod op het gebruik van plastic zakjes. Wist je zelfs dat je een boete kan krijgen van 40.000 dollar als je betrapt wordt met een plastieken zakje? Het gaat zelfs verder, want bij het ontdekken van een plastiek zakje gaan de autoriteiten op zoek naar de herkomst van het plastic. Op die manier sporen ze de producent ervan op, en diens zaak wordt resoluut gesloten. 

Bekijk ‘Reizen Waes: wereldsteden’ op maandag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top