‘The Boat That Rocked’ (Canvas): feit, fabel of iets daartussenin?

Films | Canvas zendt vanavond de vermakelijke rockkomedie ‘The Boat That Rocked’ uit, over een illegale piratenzender in de jaren 60 die uitzendt vanop een schip op de Noordzee, met een stel bonte dj’s aan boord die hun liefde voor seks, drugs en rock-'n-roll botvieren. Het succes van de illegale piratenzender is echter een doorn in het oog van de Britse regering. Volgens de filmmakers is het verhaal verzonnen, volgens Pickx schippert de film tussen feit en fictie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In maart 1964 ging een schip met een stalen zendmast van liefst 51 meter hoog voor anker net buiten de Britse territoriale wateren. Toen de radio-uitzendingen begonnen, was een legende geboren.

Nee, dit is niet de plot van ‘The Boat That Rocked’, wel het relaas van Radio Caroline, ‘s werelds beroemdste piratenzender in de jaren 60, 70 en 80. Duizenden luisteraars in heel Groot-Brittannië stemden af, maar achter de schermen rommelde het. Hoewel ze aanvankelijk werd gefinancierd door respectabele stedelijke geldschieters, voer Radio Caroline een turbulente koers: politieke tegenstand, financiële zorgen, technische problemen en natuurlijk de gevaren en moeilijkheden van een hoofdkwartier op zee.

De piratenzender trotseerde het gezag, hielp de mentaliteit te veranderen en promootte muzikale vernieuwing, liefde en vrede in al haar beproevingen. Radio Caroline is in het collectieve geheugen een icoon van de jaren zestig, maar ging in werkelijkheid door in de jaren zeventig en tachtig en zendt anno 2022 zelfs nog steeds uit.

Leuk weetje: een groot deel van de apparatuur op het schip uit ‘The Boat That Rocked’ is afkomstig van Radio Caroline.

Mi Amigo

‘The Boat That Rocked’ is geen reconstructie van het relaas van Radio Caroline, maar is duidelijk geïnspireerd door het lot van de piratenzender. Sterker nog: de film is een liefdevol eerbetoon aan die avontuurlijke periode vol rebellie en de opwindende hoogdagen van de Britse rockmuziek.

Het schip uit de film is net als het piratenschip ‘The Ross Revenge’ rood geverfd, met de naam van het radiostation in witte verf op het dek. Het schip van Radio Caroline, de Mi Amigo, zonk naar de zeebodem op 20 maart 1980 nadat het in een zware storm belandde en aan de grond liep. De vluchtende dj's konden de enorme platencollectie van het schip niet redden en net zoals in de finale van ‘The Boat That Rocked’ torende enkel de hoge mast uit de zee, waar hij vele maanden bleef staan.

Regisseur Richard Curtis kijkt vol (sentimentele) nostalgie terug op de radiopiraten uit de jaren zestig die gebruikmaakten van een juridisch achterdeurtje om vanaf een lekke boot in de Noordzee rock- en popmuziek uit te zenden, terwijl de stoffige monopolisten van de BBC nog steeds Mantovani en Jess Conrad uitzonden. In de film wil regeringsfunctionaris Sir Alistair Dormandy (Kenneth Branagh) de illegale radiozender opdoeken. Hij heeft Twatt (Jack Davenport) ingehuurd om die missie te voltooien.

Het grootste deel van ‘The Boat That Rocked’ is plotloos: we zien de personages eten, drinken, feesten, vrijen, verliefd worden, liefdesverdriet hebben en classic rock uitzenden voor een publiek van trouwe schoolmeisjes, verpleegsters, tieners en jonge geliefden. Het beste aspect van de film is misschien wel de grandioze soundtrack, vol (g)oude(n), soms vergeten rocknummers als 'Hi Ho Silver Lining' van Jeff Beck, 'I Can See for Miles' van The Who, 'With a Girl Like You' van The Troggs, 'The Wind Cries Mary' van Jimi Hendrix en 'I Feel Free' van Cream.

Bekijk ‘The Boat That Rocked’ vanavond om 21u45 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top