Bekijk deze films over de soms moeizame relatie tussen vader en kind(eren)

Films | Op zondag 11 juni is het Vaderdag! Voor deze gelegenheid blikt Pickx even terug op een aantal films waarin de soms gecompliceerde relatie tussen een vader en zijn kroost centraal staan.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Mrs. Doubtfire' (1993)

Daniel Hillard (Robin Williams) werkt als stemacteur voor het nasynchroniseren van tekenfilms. Wanneer hij zijn drie kinderen niet meer mag zien na zijn scheiding, gebruikt hij zijn talenten als acteur en imitator om zichzelf te transformeren in Mrs. Doubtfire, een respectabele Engelse gouvernante met een Schots accent. Het lukt Mrs. Doubtfire om een voetje binnen te krijgen bij de familie Hillard en daarna hun harten te veroveren. Hillard slaagt erin om via zijn alter ego een verbeterde versie van zichzelf te worden. De relatie die hij als oppas met zijn kinderen opbouwt, is ontroerend.

Ontdek 'Mrs. Doubtfire' vanaf nu via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. 

'About a Boy' (2002)

Soms ontstaan er vader/kind-relaties zonder dat er een biologische link is. Dat is het geval in deze film die gebaseerd is op een roman van Nick Hornby. Will Freeman (Hugh Grant) is een gezworen vrijgezel van in de dertig uit Londen. Hij leeft een rijkeluisleven dankzij de royalty's van een kerstliedje dat zijn vader geschreven heeft. Op een dag vat hij het plan op om alleenstaande moeders te verleiden door te doen alsof hij een zoon heeft. Voor hij het goed en wel beseft, ontmoet hij Marcus (Nicholas Hoult), een 12-jarige jongen die op school gepest wordt. Wanneer Marcus' moeder Fiona (Toni Collette) in het ziekenhuis belandt, neemt hij de jongen een paar dagen in huis. Zo wordt het duo vrienden: Will leert Marcus de kunst van het cool zijn en Marcus laat Will zien hoe je je volwassen moet gedragen.

'Beautiful Boy' (2018)

David Sheff (Steve Carell) had het leven van zijn zoon Nicolas (Timothée Chalamet), een briljante en sportieve jongeman, al helemaal uitgestippeld: op 18-jarige leeftijd zou Nic beginnen aan een prestigieuze universitaire studie om vervolgens carrière te maken. Maar Davids wereld stort in wanneer hij ontdekt dat zijn zoon op 12-jarige leeftijd verslaafd is geraakt aan drugs. Wat begon als occasioneel gebruik, groeit uit tot een heroïneverslaving. Niets lijkt mogelijk om Nic van zijn verslaving af te helpen. Nu zijn zoon in de loop der tijd volledig afhankelijk is geworden van heroïne en zijn gezondheid achteruit gaat, besluit David er alles aan te doen om zijn zoon te redden. Daarbij overschrijdt hij niet alleen zijn eigen grenzen, maar ook die van zijn familie.

Deze film is gebaseerd op de memoires van journalist David Sheff en zijn zoon Nic. In dit boek benadrukken de twee dat heroïne en crystal meth levensgevaarlijke schade kunnen aanrichten bij gebruikers en hun families.

'Beautiful Boy' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

'Boy Erased' (2018)

In deze film maken we kennis met Jared Eamons (Lucas Hedges), zoon van een baptistenpredikant (Russell Crowe) uit de conservatieve Amerikaanse staat Arkansas. Op 19-jarige leeftijd wordt Jared gedwongen om aan zijn ouders te vertellen dat hij op mannen valt. Uit angst voor afwijzing door zijn familie, vrienden en religieuze gemeenschap, wordt Jared onder druk gezet om een zogeheten "conversietherapie" te ondergaan. Hij komt daar in conflict met de hoofdtherapeut en ontdekt en claimt geleidelijk zijn ware identiteit.

De relatie tussen de homoseksuele zoon en een conservatief religieuze vader wordt perfect geportretteerd in deze film. De film is gebaseerd op de memoires van Garrard Conley, die zelf naar een conversietherapie werd gestuurd.

'The Father' (2020)

Met een titel zoals deze was het moeilijk om deze film niet op te nemen in deze lijst. 'The Father' won een Oscar in 2021 en toont hoe een vrouw omgaat met haar dementerende 80-jarige vader. We zien hoe Anthony (Anthony Hopkins) ondanks zijn slechte geestelijke gezondheid categorisch de hulp van zijn dochter (Olivia Colman) weigert. Het is fascinerend om te zien hoe de film vanuit het veranderende gezichtspunt van de vader wordt verteld. 'The Father' is een fascinerend portret over dementie en biedt veel meer dan alleen een macabere kijk op de ziekte. De vader-dochterrelatie van Anthony en zijn dochter heeft immers een centrale rol in deze film.



Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top