Wist jij dit al over het 45 jaar oude ‘Grease’?

Films | Exact 45 jaar geleden ging de Amerikaanse musicalfilm ‘Grease’ in première. De film was razend populair en groeide in geen tijd uit tot een iconische prent. De verhaallijn ken je wellicht al, maar de vijf volgende weetjes waarschijnlijk nog niet.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Grease’ zien we hoe de jonge Australische scholier Sandy (wijlen Olivia Newton-John) haar zomervakantie doorbrengt in de Verenigde Staten en daar met Danny (John Travolta) ook een vakantieliefje heeft. Sandy’s ouders besluiten om in de V.S. te blijven en ze gaat geheel toevallig school lopen waar Danny ook les volgt. Ze ontdekt dat haar vakantieliefje daar heel wat stoerder is dan tijdens de vakantie en daar knapt ze op af. Sandy probeert ook vrienden te worden met de populaire meisjes op school. Die vinden haar echter saai.

Gebaseerd op een muscial

Toen de film in 1978 uitkwam, was iedereen lyrisch over het leuke en herkenbare verhaal in ‘Grease’. Dat verhaal was echter niet origineel, want in 1972 was er al een gelijknamige musical verschenen met hetzelfde relaas. De film groeide in geen tijd uit tot een wereldwijd succes en dat heeft ervoor gezorgd dat er in 1994 en 2007 nieuwe musicalversies van ‘Grease’ zijn verschenen zodat de vele fans het avontuur nogmaals konden beleven.

Twijfel bij Olivia Newton-John

Olivia Newton-John was eind jaren zeventig een succesvolle Amerikaanse zangeres. Ze werd uitgenodigd om aan ‘Grease’ deel te nemen als actrice, maar daar had ze (omwille van haar leeftijd) bedenkingen bij. Ze vroeg aan de regisseur of ze een eerst screentest mocht doen om na te gaan hoe ze overkomt op het publiek. Die was geslaagd, waarna Olivia Newton-John alsnog toehapte. Gelukkig maar!

John Travolta moest bijna het onderspit delven

Regisseur Randal Kleiser had in 1977 groen licht gekregen om ‘Grease’ in te blikken. De man moest vervolgens op zoek naar acteurs die de hoofdrolpersonages konden vertolken en kwam - wat Danny betreft - uit bij de Amerikaanse acteur Henry Winkler. Winkler weigerde de rol echter te spelen omdat hij dacht dat het personage van Danny te veel deed denken aan zijn personage in ‘Happy Days’, een populaire Amerikaanse serie die van 1974 tot en met 1978 liep. Winkler vertelde onlangs in een interview dat hij toen de verkeerde keuze had gemaakt en de rol wel beter had aangenomen. Omdat Winkler Kleiser wandelen stuurde, ging de rol uiteindelijk naar John Travolta.

Een andere kleur voor Grease Lightning

Olivia Newton-John en John Travolta stalen de show in ‘Grease’, maar kregen op een bepaald moment concurrentie van ‘Grease Lightning’: de aftandse wagen van de T-Birds die in de film wordt opgeknapt tot een blitse bolide. De wagen zou volgens het scenario een blauwe kleur hebben gekregen, maar dat vond regisseur Kleiser de verkeerde keuze. Hij opteerde voor rood omdat de wagen daardoor beter zichtbaar zou worden.

'Grease' is beschikbaar via Prime Video. Het volledige aanbod van Prime Video kan je nu streamen vanaf je Android TV Box. Meer informatie over deze optie vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top