An Lemmens, presentatrice van ‘B&B zoekt lief’ weet ondertussen: “Waar je ook zit, de liefde blijft altijd even onvoorspelbaar”

Films |

Op VTM kan je sinds vorige week kijken naar het tweede seizoen van ‘B&B zoekt lief’, een amusante variant van ‘Boer Zkt Vrouw’, maar dan in de wereld van de B&B-uitbaters. Pickx had een gesprek met presentatrice An Lemmens die met het haar gekende enthousiasme uitlegt waarin net de charme ligt van dit soort datingformats.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘B&B zoekt lief’ is een format dat in Nederland bedacht werd en vervolgens door VTM aangekocht werd. Vorig jaar was een eerste seizoen van Vlaamse makelij te zien op de commerciële zender en momenteel kan je het tweede seizoen bekijken.

Daarin volgen we Sandra (40, Turkije), Nele (57, Brazilië), Mabel (59, Frankrijk), Alicia (26, Portugal), Frank (63, Frankrijk) en Wim (42, Spanje). Allemaal Belgen die in het buitenland een B&B zijn gestart, maar daardoor ook een beetje de link met de liefde zijn kwijtgeraakt. In het programma krijgen ze elk vier vrijgezellen op bezoek, waarvan ze uiteindelijk eentje kunnen overhouden om samen verder aan het buitenlandse avontuur te bouwen.

An Lemmens (42) gaat geregeld poolshoogte nemen bij de B&B-uitbaters en hun vrijgezellen, want verder komt het programma amper tussen in het opnameproces. De uitbaters hebben zelf de vier singles uitgekozen en zorgen zelf voor de ontvangst en de activiteiten ter plaatse. Het enige wat de cameraploeg doet, is registreren. Wat het volgens Lemmens ook een speciaal programma maakt. In een gesprek met Pickx gaat ze nog wat dieper in op de troeven van het programma.

Heb je lang moeten nadenken toen ze jou vroegen voor dit tweede seizoen van 'B&B zoekt lief'?

An Lemmens: “Helemaal niet. Dat er een tweede seizoen zou komen was eigenlijk maar logisch gezien de goede kijkcijfers van het eerste seizoen. Zeker omdat we toen eigenlijk nog wat beperkt zaten door de coronamaatregelen en daarom enkel in Frankrijk filmden. Nu we de wereld rond konden gaan, wisten we dat er veel meer mogelijkheden zouden liggen.”

Je hebt ook een tijdje ‘Boer Zkt Vrouw’ gepresenteerd, wat maakt de B&B-wereld zo interessant voor een datingprogramma?

“Je zoekt voor een televisieprogramma altijd een sector waarin de mensen zelf weinig of geen kans hebben om op zoek te gaan naar een partner. Binnen de boerenstiel is dat zo, maar dus ook bij de B&B-uitbaters. Die mensen werken hard, en zeker als je dat in het buitenland doet, schiet je sociaal leven daar bij in. Ze hebben weinig tijd om daar ter plekke uit te gaan en wanneer ze eens naar België terugkeren is het al familiebezoeken wat de klok slaat. Je merkt trouwens dat veel van die uitbaters het avontuur zijn aangegaan als koppel, net omdat ze wisten hoe zwaar en hard het leven zou zijn.”

Heb je nog veel bijgeleerd over die wereld?

“Niets dat ik nog niet wist. Zoals ik al zei: het is gewoon keihard werken. Er zijn veel mensen die er een soort utopisch ideaalbeeld van hebben -hoeveel mensen zeggen niet dat ze later naar het buitenland willen trekken om daar een B&B open te houden-, maar geloof me: dat is niet om het wat rustiger aan te doen. Akkoord, je zit vaak op de meest prachtige locaties, maar diegenen die daar het minst van kunnen genieten zijn de uitbaters zelf, vrees ik.”

We hebben het vooral over de uitbaters, maar ook van de vrijgezellen-kandidaten die zich inschrijven voor het programma wordt wel een serieus engagement verwacht. Zij moeten hun leven in België opgeven voor een amoureus avontuur in het buitenland, met iemand die ze amper kennen dan nog.

“Absoluut. Dat is geen lichte beslissing. Maar de personen die zich inschrijven voor het programma weten natuurlijk wel waaraan ze beginnen, ze schrijven zich niet in als ze niet ergens al die ambitie of droom hebben om in het buitenland te gaan leven en werken. Dat leven in België durven opgeven is dus al een voorwaarde nog voor de uitbaters en kandidaat-partners elkaar leren kennen.”

Jij brengt sporadisch een bezoek aan de B&B’s, maar je bent nooit de hele tijd ter plaatse. Vanwaar die keuze?

“Klopt. Omdat de opnames elkaar overlappen, er wordt tegelijkertijd bij de verschillende B&B’s gefilmd. Ik heb dus heel de tijd heen en weer gereisd, tot in Brazilië toe. Maar eigenlijk blijft het concept altijd hetzelfde: waar je ook zit, de liefde blijft altijd even onvoorspelbaar.”

Geef je soms advies aan de deelnemers, of vragen ze jou om advies?

“Goh, dat vind ik niet echt mijn taak. Natuurlijk luchten ze hun hart wel, zowel voor de camera als ervan weg, en dan luister ik. Het hoeft ook niet altijd over die relationele perikelen te gaan, soms willen die mensen het over koetjes en kalfjes hebben, of over België.”

Waarom zoeken de uitbaters eigenlijk een Belgische partner en niet iemand uit de streek waar ze nu hun leven hebben opgebouwd?

“Omdat je toch ergens een gemeenschappelijke basis zoekt, met mensen uit het buitenland ligt dat iets moeilijker."

Feelgood-tv

Het is wel duidelijk dat de Vlaamse kijker smult van dit soort datingprogramma’s. Hoe komt dat volgens jou?

“Ik begrijp dat helemaal, want ik kijk daar zelf ook graag naar. Dat is ontluikende liefde, heel fijn om dat mee te beleven. Of je nu zelf in een lange, stabiele relatie zit en nog eens die beginperiode wil herbeleven, of als single om weg te dromen over hoe het ook bij jou zou kunnen lopen. Die programma’s zijn feelgood, maar tonen toch ook het verdriet of de tegenslagen die erbij komen kijken. Die iedereen meemaakt, net dat herkenbare zorgt voor troost. We zijn allemaal maar mensen, hè. Zoiets vind ik zelf ook plezant om naar te kijken. Als dat dan ook nog eens in het buitenland, in een idyllische vakantieomgeving wordt opgenomen, is het des te aantrekkelijker.”

Het valt op dat jij als presentatrice doorgaans gevraagd wordt voor dit soort feel good-programma’s. Het wat luchtigere genre. Denk ook aan ‘The Voice van Vlaanderen’, ‘Boxing Stars’, ‘Belgiums Got Talent’ of ‘So You Think You Can Dance’. Terwijl je toch iemand bent die wel nadenkt over onze maatschappij en daarin ook stelling durft nemen, denk aan je dierenrechtenactivisme. Heb je niet de ambitie om meer dat soort inhoudelijke programma’s te gaan doen?

“Ik begrijp helemaal wat je bedoelt. Tien jaar geleden had ik het daar moeilijk mee, ik wilde meer betekenen in de wereld. Tot ik besefte: ik doe mijn job supergraag en als dit ervoor zorgt dat ik de kijkers een halfuurtje of uurtje blij kan maken, om op die manier toch iets te betekenen voor de mensen, then I’m fine with it. Het is ook niet omdat je iets lichtvoetig doet, dat het geen betekenis kan hebben. Ik ben in die periode dat ik daarmee worstelde wel mijn ‘Pin Up Pup’-project gestart (waarmee ze asielhonden aan een baasje helpt, nvdr.), wat me buiten het professionele om dan veel voldoening verschafte. Zo kan het dus ook. Wat niet wegneemt dat ik op televisie ook wel eens een andere kant van mezelf wil laten zien of een eigen interesse wil aanboren.”

Je bent onlangs weer beginnen studeren, vroedkunde. Straf! Er zijn BV’s die voor minder een docureeks hebben gemaakt over hun leven.

(lacht) “En dat recht hebben ze. Ik heb genoten van wat Jeroen Meus of Jeroom hebben gedaan, dat was heel oprecht en mooi. Dat was erg persoonlijk, maar ik heb daar als kijker ook veel aan gehad. Dus ja, dat zou ik wel ooit eens willen doen. Iets anders dan de grote, shiny floor. Maar ik wil ook niet gezegd hebben dat ik nu professioneel op mijn honger blijf zitten. Ik doe dit supergraag en ik weet dat veel mensen daar ook graag naar kijken. En wat je soms tekort komt in je job, kan je privé goedmaken. Zoals met die vroedkunde. Alles kan.”

'B&B zoekt lief' is sinds maandag 26 juni elke weekdag vanaf 20u45 te bekijken op VTM, of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Deze pagina is niet beschikbaar omdat uw browser de nodige cookies niet accepteert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top