Harrison Ford in 'Indiana Jones and the Dial of Destiny': afscheid van een iconische rol

Films | Met 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' is Harrison Ford aan zijn vijfde en laatste optreden bezig als de avontuurlijke archeoloog. Pickx vertelt je meer over deze langverwachte film, die sinds vorige week woensdag in de bioscopen te zien is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De ondertussen 80-jarige Harisson Ford kruipt voor de vijfde en laatste keer in de huid van Indiana Jones. De acteur had eerder al aangekondigd dat dit zijn laatste ‘Indiana Jones’-film zou zijn. Ruim veertig jaar geleden verscheen de eerste film met Ford, 'Raiders of the Lost Ark' (1981). Het is vijftien jaar geleden dat de vierde film verscheen.

De eerste vier films werden geregisseerd door Steven Spielberg en voor deze prent was het de beurt aan James Mangold. In 2005 zat hij onder meer achter de knoppen voor ‘Walk The Line’. In de vijfde film start de film waar de vorige, 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull' (2008), eindigde. Indiana Jones staat op het punt om op pensioen te gaan en waar de gevaarlijke avonturen achter de rug liggen.

Maar alles verandert wanneer zijn peetdochter Helena (Phoebe Waller-Bridge), die hij lange tijd niet heeft gezien, arriveert met een oud artefact dat bekend staat als de Dial of Destiny, gemaakt door de oude Griekse geleerde Archimedes. Indy's oude vijanden, de nazi's, zijn niet ver weg en een race tegen - en door - de tijd begint wanneer Indy probeert te voorkomen dat het artefact in de handen van de nazi’s valt. Zij willen het immers gebruiken om de gebeurtenissen uit de geschiedenis in hun voordeel te veranderen.

Kunstmatige intelligentie

Een van de thema's die in de film aan bod komt, is tijdreizen. Tijdens de eerste 22 minuten, die dienen als inleiding, wordt de kijker getransporteerd naar het jaar 1944, toen Indiana Jones en de nazi-astrofysicus Jürgen Voller voor het eerst op de Dial of Destiny stuitten. James Mangold en zijn team besloten de nieuwste verjongingstechnologie te gebruiken om een veel jongere Harrison Ford (tussen 35 en 40 jaar oud) te creëren.

We kunnen je verzekeren, de digitale verjonging van Harrison Ford is geweldig. "Het is best verbazingwekkend wat ze hebben gedaan. Het is geen Photoshop, het is mijn echte gezicht. Dankzij kunstmatige intelligentie zijn ze erin geslaagd om beelden uit het verleden te herstellen en ze opnieuw te bewerken voor deze film, onder meer rekening houdend met de invalshoek van het licht. Vervolgens plaatsten ze sensoren op mijn lichaam", legde Harrison Ford uit tijdens de release van de film.

Phoebe Waller-Bridge

Naast Harrison Ford vinden we nog een aantal geweldige acteurs en actrices terug. Mads Mikkelsen vertolkt Jürgen Voller, met ook nog Toby Jones en Antonio Banderas die present zijn. De echte verrassing van de film is zonder twijfel Phoebe Waller-Bridge als Indy’s peetdochter Helena Shaw. De 37-jarige Britse is een actrice van opleiding, maar is ook scenarioschrijfster, regisseur en producent. Het eerste grote project van Phoebe Waller-Bridge was 'Crashing', een zesdelige komedie (hier niet uitgebracht) die ze produceerde, schreef en waarin ze ook zelf speelde.

Het was in 2016 dat Phoebe Waller-Bridge beroemd werd door het creëren, schrijven en spelen in het komediedrama 'Fleabag'. De serie staat bekend om de humor en zelfspot van het hoofdpersonage, gespeeld door Waller-Bridge. De serie was een groot succes en Phoebe en 'Fleabag' wisten drie Emmy Awards en twee Golden Globes te winnen. Na dit succes ontwikkelde ze nog een succesvolle reeks, 'Killing Eve'. Ze verscheen zelfs in de film 'Solo: A Star Wars Story', waar ze een droid speelde. Ten slotte schreef ze ook het scenario voor de toekomstige televisieserie 'Tomb Raider', geproduceerd door Amazon.

Lees ook:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top