Martine Tanghe, toonbeeld van professionaliteit, zelfs in haar laatste dagen
Door Pickx
Deel dit nieuws
Afgelopen donderdag kreeg Martine Tanghe nog het ereteken van Commandeur in de Kroonorde van koning Filip, vandaag is ze er niet meer. Op dat ereteken reageerde ze nog in een persbericht met een woord van dank. “Ik zie het als een erkenning voor het werk dat ik veel jaren zo graag gedaan heb. Dat de manier waarop ik dat deed door veel mensen geapprecieerd werd, en blijkbaar ook door de koning, is een warme gedachte.” Dat haar werk geapprecieerd werd, is een understatement, aangezien niemand zal tegenspreken dat Tanghe een icoon van de Vlaamse televisie was – zelfs de concurrentie niet – maar zo vanzelfsprekend was dat niet altijd.
Toen Martine Tanghe op 10 mei 1978 voor het eerst het nieuws presenteerde op de openbare omroep, werd ze nog verweten te links, te mannelijk of te volksvreemd te zijn. In die tijd zei ze nog dat ze niet van plan was om de job twintig jaar te blijven doen. “Zelfs geen tien. Ik wil daar niet op mijn zestigste nog altijd tekstjes zitten schrijven”, zei ze in een interview. Maar uiteindelijk liet ze zich door niemand van de ankersstoel stoten. Omzwervingen leidden altijd terug naar de studio van ‘Het Journaal’. De critici gaf ze lik op stuk door onverstoorbaar en professioneel haar job te blijven doen. En die onverstoorbaarheid en professionaliteit zouden haar handelsmerk worden.
Beluister hieronder een fragment van Martine Tanghe haar gekozen gedicht 'Samen' voor Gedichtendag 2021:
"We toasten op het leven en al diegenen om wie we geven."
De lat
Het was de filosofie van Martine Tanghe dat een nieuwsanker een toonbeeld van stoïcijnse objectiviteit moest zijn. Haar collega Wim De Vilder omschrijft het zo in De Standaard: “Ze slaagde er altijd in de juiste toon te vinden voor een bericht, door goed in te schatten hoe iets bij de mensen zou binnenkomen. En ik mis haar strijd voor het correcte taalgebruik: ze legde de lat heel hoog, ik voel nu al dat ze er niet meer is. Ze heeft een grote stempel gedrukt op de VRT.” "Martine is voor mij altijd de lat geweest”, gaat Phara de Aguirre op hetzelfde elan verder op VRT NWS. “Zo moést het, zo moest je presenteren, zo moest je taal zijn. De lat, dat klinkt hoog en streng, maar tegelijk was ze veel meer dan dat voor mij."
Die stoïcijnse objectiviteit en zin voor correctheid trok het anker ook door in haar eigen leven. In 2011 werd borstkanker vastgesteld bij haar, waarna ze in behandeling ging. In 2016 was de kanker echter terug, maar dat wist bijna niemand. Tanghe bleef op het werk verschijnen alsof er niets aan de hand was en bleef de professionaliteit zelve. “Ze wou daar geen aandacht voor, omdat ze vond dat haar taak het brengen van het nieuws is en niet medelijden vragen voor wat ik meemaak”, aldus Phara de Aguirre.
Stille trom
Toen Martine Tanghe in 2020 met pensioen ging (moest, moeten we eigenlijk zeggen, want ze was 65 geworden en werkte als ambtenaar) wilde ze dat, geheel in lijn met haar professionaliteit, liefst met de stille trom doen. Ze gaf geen interviews, plande geen emotionele speech om aan het einde van haar laatste uitzending voor te lezen. Haar collega’s hadden echter andere plannen en zetten haar toch nog eens in de bloemetjes.
Zo zwaaide de vertrouwde baken van ‘Het Journaal’ af, terwijl bijna niemand wist dat ze al jarenlang van het ene ziekenhuis naar het andere moest. Na haar pensioen bleef ze actief met een theatertournee met het ensemble Oxalys, de eerste van vele, dachten we. In mei kreeg ze te horen dat ze uitbehandeld was, maar eind juni kwam ze wel nog naar het VRT-gebouw voor het afscheid van collega Johan Tas. Daar liet ze opnieuw niets merken, enkel de weinigen die al op de hoogte waren van haar ziekte, wisten wat er aan de hand was. En zelfs voor hen kwam het overlijden als een verrassing, volgens collega Wim De Vilder, die de moeilijke taak had om zondag het overlijden kenbaar te maken in ‘Het Journaal’.
Net als voor veel kijkers die Martine dagelijks in hun huiskamers binnenlieten, lijken de onsterfelijke woorden waarmee het anker het nieuws afsloot ons gepast. Dank dat je bij ons was.
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Films
-
Nieuw op Pickx+: in ‘Gelijk Spel’ wordt gelijkheid in de sport aangekaart
Op Pickx+ kijk je sinds kort naar een unieke talkshow die inzoomt op (on)gelijkheid in de wereld van de sport. Bekende gasten met expertise gaan in op onderwerpen als mentaal welzijn, het verschil tussen een vrouwen- en een mannenploeg, geaardheid en genderidentiteit.
-
‘Lost Boys & Fairies’: een aangrijpend queer verhaal op Pickx+
Op Pickx+ kijk je vanaf vandaag naar de gelauwerde driedelige BBC-serie ‘Lost Boys & Fairies’, over een homokoppel dat wil adopteren. Met een vleugje melodrama zoomt de serie in op een thema dat niet alleen voor queer kijkers erg herkenbaar zal aanvoelen.
-
‘Joker: Folie à Deux’ in VOD Premium: de gedeelde waanzin van Joaquin Phoenix en Lady Gaga
Met ‘Joker: Folie à Deux’, nu beschikbaar in de Proximus VOD Premium-catalogus, neemt Todd Phillips ons nog dieper mee in de gekwelde psyche van de antiheld, versterkt door een unieke regie en meesterlijke vertolkingen.
-
Seizoen 6 van ‘De Verhulstjes’ legt nadruk op het doordeweekse gezinsleventje
Fans van ‘s lands populairste jetsetfamilie kunnen zich opnieuw verheugen op de avonturen van Gert, Viktor, Marie en Ellen in het zesde seizoen van ‘De Verhulstjes’. Pickx maakt je alvast warm voor de nieuwe strapatsen van dé tv-vedetten van Play4.
-
Onversneden drama en snijdende spanning in derde seizoen van ‘Onder Vuur’
In het derde seizoen van ‘Onder Vuur’ krijgt het brandweerkorps van Post Oosteroever versterking van vier nieuwe jonge leden uit Post Noordhoek, en moeten enkele spuitgasten hun persoonlijke demonen en conflicten onder ogen komen.
-
‘Lost Boys & Fairies’ en meer op Pickx+ de komende maand
Op de exclusieve zender Pickx+ zijn de komende maand heel wat intrigerende series te bekijken, van de gelauwerde BBC-serie ‘Lost Boys & Fairies’ tot het distopische ‘The Plague’.
-
Thrillers en drama in de Pickx Mix VOD-catalogus in november
Deze maand zijn in de Pickx Mix VOD-catalogus opnieuw enkele topfilms te bekijken, zoals de Belgische films ‘Amal’ en ‘Quitter la nuit’, maar ook de Amerikaanse thriller ‘Cat Person’ moet je gezien hebben.
-
‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ is 20 jaar oud
Een sciencefictionfilm met een romantische insteek: je ziet ze niet elke dag, maar ‘Eternal Sunshine of the Spotless Mind’ is wel een meesterwerk in het genre. De film, die bekroond werd met een Oscar voor het beste scenario, kwam 20 jaar geleden in de zalen, dus blikken we even terug.
-
'Pulp Fiction' wordt 30: Zo kwam de uitzinnige twistscène tot stand
'Pulp Fiction', door velen beschouwd als een van de beste films in de geschiedenis van de cinema, kwam vandaag exact dertig jaar geleden in de cinemazalen. Pickx neemt voor de gelegenheid een kijkje naar de danswedstrijd tussen Uma Thurman en John Travolta, die een waar symbool van de popcultuur is geworden.
-
Nu in Pickx Mix VOD: ‘Amal’, een beenhard, rauw drama over radicalisering
In ‘Amal’, nu beschikbaar in de Pickx Mix VOD-catalogus, presenteert de Belgisch-Marokkaanse regisseur Jawad Rhalib de strijd van een leraar tegen islamistische radicalisering.
-
Stream een legendarische boksmatch en een Marvel-topper in november
De streamingdiensten Netflix, Disney+ en Streamz komen naar goede gewoonte de komende maand op de proppen met niet te missen kijkvoer. Zo krijgen we een fel geanticipeerde boksaffiche, een wervelende spionagereeks en een Marvel-pareltje geserveerd. Een overzicht van onze kijktips in november.
-
Van zombiedrama tot moordintrige: nieuw in de tv-optie Pickx Mix
Proximus-abonnees met de tv-optie Pickx Mix kunnen in de maand november weer uitkijken naar nieuw kijkvoer. Zo is er een spin-off van ‘The Walking Dead’ en een Britse misdaadserie over een moordonderzoek in een vervallen mijnstad. Dit zijn onze kijktips.
-
Horror en psychologie in de VOD-catalogus in november
Het blijft nog even Halloween in de VOD-catalogus van Pickx, want daar kan je in november twee nieuwe horrorfilms terugvinden, naast het drama ’It Ends with Us’. Dit zijn onze kijktips voor deze maand.
-
Herbekijk hier de TMF Awards!
De terugkeer van de TMF Awards gemist? Trek alsnog je 90s outfit aan en laat je katapulteren naar de 90s met spectaculaire optredens van Novastar, Praga Khan, Hooverphonic, Jessy van The MacKenzie, Jelle Van Dael van Lasgo, Nailpin, Janez Detd, Eden met Roos Van Acker en vele anderen en verrassende prijsuitreikingen door je favoriete TMF VJ’s.25 jaar na de eerste editie was het opnieuw een onvergetelijke show en die kan je hier herbeleven:
-
Vanavond op Pickx+: lachen met vampieren in ‘What We What We Do in the Shadows’
De mockumentary en absurde horrorkomedie ‘What We Do in the Shadows’ is een begrip geworden en is het ideale kijkvoer voor een hilarische halloweennacht. De film is net na middernacht te zien op Pickx+.
-
Nieuw in de VOD-catalogus: de fratsen van ‘Beetlejuice Beetlejuice’
In de Premium VOD-catalogus van Proximus vind je vanaf nu de film ‘Beetlejuice Beetlejuice’ terug, de film waarmee Tim Burton dit jaar het universum van zijn knotsgekke cultklassieker uit 1988 weer tot leven wekte.
-
Nieuw op Pickx+: reizen door Australië met Miriam Margolyes
Op Pickx+ kan je nu kijken naar de driedelige documentairereeks ‘Miriam Margolyes: Almost Australian’, waarin de Brits-Australische actrice een reis van twee maanden door het gigantische land maakt. De excentrieke en vaak hilarische Margolyes wil ontdekken wie de diverse inwoners van haar gekozen natie zijn.
-
‘It Ends with Us’ (VOD): Blake Lively als overlever van huiselijk geweld
De box office hit ‘It Ends With Us’, de adaptatie van de succesroman van Colleen Hoover, schetst een pakkend beeld van een vrouw die aan geweld probeert te ontsnappen. De film is nu beschikbaar in de VOD-catalogus van Pickx.
-
‘Lisa Frankenstein’ in VOD: wat deze verfilming anders maakt dan de andere
De tienerhorrorkomedie ‘Lisa Frankenstein’ landt in onze VOD-catalogus! Pickx ging na wat het regiedebuut van Zelda Williams, de dochter van de overleden acteur Robin Williams, anders maakt dan de andere Frankenstein-verfilmingen.
-
‘Grotesquerie’: een mysterieuze strijd tussen goed en kwaad
In ‘Grotesquerie’, de nieuwste horrordramaserie van meester van het genre Ryan Murphy, slaan een detective en een non de handen in elkaar om een sinister web te ontwarren. De serie is vanaf 23 oktober te vinden op Disney+.