Van Disneyland naar het witte doek: 'The Haunted Mansion' keert twintig jaar na de eerste adaptatie terug

Films | Sinds 26 juli speelt de nieuwe adaptatie van 'The Haunted Mansion' in de bioscopen. Twintig jaar na de eerste adaptatie keert het verhaal terug naar het witte doek in een modernere versie, met nog uitgebreidere special effects. Pickx ging even na wat de grote verschillen zijn. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat de films al zeker gemeenschappelijk hebben? Ze zijn beiden geïnspireerd op een populaire attractie in de Disneyland parken: 'The Haunted Mansion' in de Verenigde Staten en 'Phantom Manor' in Parijs. Dit is een van de zeldzame keren dat een attractie films heeft geïnspireerd, want meestal is het andersom. Het spookkasteel leidde in 2003 tot 'The Haunted Mansion'.

Eddie Murphy kroop in de huid van een makelaar die met zijn familie op weg was naar hun vakantiebestemming. Het slechte weer zorgde ervoor dat ze niet verder konden rijden en dus maar halt hielden bij een oud landhuis. Al bleek dat imposante vertrek al snel vol te zitten met geesten. Het klinkt als een leuk concept, maar financieel gezien was de eerste 'The Haunted Mansion'-film een grote flop

Verhaal en cast

Twintig jaar later doet Disney nog een poging, al wordt deze versie van 'The Haunted Mansion' net iets angstaanjagender. Sommige scènes zouden je wel eens uit je stoel kunnen doen springen. Het verhaal is deze keer dus een 'tikkeltje' anders en de cast ook.

Gabbie (Rosario Dawson), een alleenstaande moeder, besluit New York te verlaten en met haar zoon Travis (Chase Dillon) terug te gaan naar New Orleans. Het gezin koopt een prachtig, pittoresk landhuis. Tijdens hun allereerste nacht realiseren ze zich dat het herenhuis al wordt bewoond door grappige en angstaanjagende geesten. Om de geesten te bezweren, roept de nieuwe eigenaar de hulp in van een helderziende (Tiffany Haddish), een dominee (Owen Wilson), een historicus (Danny DeVito) en een paranormaal expert (LaKeith Lee Stanfield).

Onder de spoken en andere paranormale wezens is Jamie Lee Curtis te zien in de rol van Madame Leota, de helderziende die gevangen zit in haar kristallen bol. Zij is ook een van de cultfiguren van de attractie. Jared Leto is haast onherkenbaar als de Hatbox Ghost, een van de andere iconische personages van de attractie.

Meerdere verwijzingen

Vergeleken met 2003 is het kasteel in de nieuwe versie veel overtuigender. De decors zijn adembenemend en de gebruikte technieken zijn moderner. Van binnen en van buiten is het landhuis een beter eerbetoon aan de Californische attractie. Er zijn dan ook genoeg knipogen naar het park, bijvoorbeeld in de vorm van de identieke kamers: de portretkamer, waar de muren langer worden, de eetkamer, die de balzaal voor de geesten wordt, de zolder van de bruid en de ronde kamer. Zelfs de voorwerpen in dit spookhuis zijn niet willekeurig. Er is een klok met een wijzerplaat van 13 uur, identieke schilderijen en behangmotieven. De beroemde Doom Buggy, het voertuig van de attractie, krijgt ook zijn moment in een belangrijke scène. Kortom, haast elke passage in de film verwijst naar de attractie.

Visueel is de film van Justin Simien een groot succes. Van geesten tot kromtrekkende kamers en andere bovennatuurlijke elementen: de special effects zijn zeer goed gedaan. Op muzikaal gebied heeft componist Kris Bowers ('Bridgerton', Secret Invasion') opmerkelijk werk geleverd met de soundtrack van de film, die doet denken aan de iconische muziek van de attractie.

Je kan de nieuwste 'The Haunted Mansion' nu in de bioscoop gaan bekijken. De versie uit 2003 is beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top