Alles wat je moet weten over de Chucky-pop

Films |

De eerste film in de ‘Chucky’-franchise kwam uit in 1988. Sindsdien is Chucky een van de meest iconische figuren in het horrorgenre geworden. Pickx vertelt je meer over de beroemde bezeten pop.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De oorsprong

Horrorfans kennen de oorsprong van ‘Chucky’ maar al te goed. Oorspronkelijk had het script echter een heel ander uitgangspunt. De film heette eerst ‘Batteries Not Included’ en daarna ‘Blood Buddy’. In het eerste scenario hadden de poppen realistisch vlees dat kon scheuren en bloeden als dat van een mens. Kinderen moesten dan verband kopen om hun speelgoed te repareren en te verzorgen. De scenarist en bedenker van de eerste film, Don Mancini, legde uit dat het idee aanvankelijk was dat Andy per ongeluk in zijn duim zou snijden, waardoor zijn bloed zich vermengde met dat van Chucky (die oorspronkelijk Buddy heette). De pop zou dan tot leven komen en Chucky zou mensen aanvallen die Andy niet mocht, zoals een gemene babysitter of een leraar.

Een moeilijke start

Hoewel animatronics en computergegenereerde beelden tegenwoordig op grote schaal worden gebruikt, stonden deze twee technologieën nog in de kinderschoenen toen de eerste film 35 jaar geleden werd opgenomen. De meeste scènes werden gefilmd met een animatronic pop, maar die pop was erg moeilijk te hanteren. Er waren 11 verschillende mensen nodig om Chucky te besturen, waarbij elk deel van zijn lichaam, van zijn benen tot zijn wenkbrauwen, door een iemand anders werd bediend.

Special effects-supervisor Howard Berger herinnert zich dat ze liefst 27 takes nodig hadden om Chucky op een knop te laten drukken om een dokter te elektrocuteren. Chucky's aluminium vingers glipten vaak door de latexbedekking, waardoor de opnamekosten uiteindelijk erg opliepen.

Tiffany Valentine

Zelfs seriemoordenaars hebben liefde nodig. Een ongelooflijk toxische liefde, maar toch liefde. Tiffany Valentine (Jennifer Tilly) verscheen voor het eerst in ‘Bride of Chucky’ uit 1998. Ze is ofwel de liefde van Chucky’s leven, of zijn langdurige vriendin. Net als haar verloofde is Tiffany een verstokte maniak die houdt van geweld. In de loop van haar optredens heeft ze ook voodoo gebruikt, en haar lichaam in dat van een vrouwelijke pop veranderd om bij haar man te passen.

Grote franchise

Van 1988 tot 2017 zijn er zeven films uitgebracht: ‘Child's Play’ 1, 2 en 3, ‘Bride of Chucky’, ‘Seed of Chucky’, ‘Curse of Chucky’ en ‘Cult of Chucky’. In 2019 volgde nog een reboot, opnieuw ‘Child’s Play’ getiteld. De filmreeks is daarmee een van de grootste franchises in het horrorgenre geworden. Het record gaat naar nog altijd de ‘Friday the 13th’-saga, met 12 films.

Don Mancini, de bedenker van ‘Chucky’, kwam in 2021 ook nog met een tv-serie op de proppen. De serie begint na de gebeurtenissen van ‘Curse of Chucky’ en volgt de pop terwijl hij zijn moorddadige activiteiten voortzet in een nieuwe stad en een manier probeert te vinden om zijn geest over te brengen naar een ander lichaam. Verschillende terugkerende personages uit de filmfranchise verschijnen ook in de serie. Het eerste deel van het derde seizoen is net uitgebracht in de VS, maar is hier nog niet verkrijgbaar.

Ontdek ‘Cult of Chucky’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Ook het lezen waard:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top