‘Het smelt’: regiedebuut van Veerle Baetens heeft alle kaarten in handen

Films | Veerle Baetens maakt haar regiedebuut met de verfilming van ‘Het smelt’, de erg gesmaakte debuutroman van Lize Spit, dat nu in de cinema te zien is. De eerste recensies spreken van een emotionele mokerslag en wij voorspellen een nieuw Vlaams succes in de zalen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het smelt’ vertelt het verhaal van Eva, een jonge vrouw die geteisterd wordt door een trauma uit haar kindertijd en, schijnbaar na lang haar wraak te hebben beraamd, naar het dorp waar ze opgroeide terugkeert. Intussen zien we in lange flashbacks hoe ze haar jeugd beleefde, en dan vooral die ene noodlottige zomer. Samen met haar beste vrienden Pim en Laurens, haar enige leeftijdsgenoten in het dorp, stond ze op de rand van de adolescentie. Op zoek naar hun plekje in de wereld amuseren ze zich in het dorp en spelen ze spelletjes op de hooizolder, maar dan wordt het vertrouwen dat ze heeft in de jongens onherroepelijk verbroken. Hoe dichter Eva bij de uitvoering van haar plan komt, hoe meer dat grote ijsblok in haar koffer smelt.

Veerle Baetens (we kennen haar van haar acteerwerk in ‘Tabula Rasa’, ‘D’Ardennen’ en ‘The Broken Circle Breakdown’, om maar enkele indrukwekkende rollen te noemen) voelde zich geroepen om de eerste roman van succesauteur Lize Spit (opvolger ‘Ik ben er niet’ werd ook een succes) naar het witte doek te brengen. Haar eerste ervaring achter de camera’s wordt alvast met applaus ontvangen.

Aangrijpend

De recensent van De Morgen heeft het bijvoorbeeld over het feit dat Baetens een verfilming maakte die erg trouw blijft aan het boek, nochtans geen makkelijk verhaal om te verfilmen, omwille van de verre tijdssprongen en de balans tussen zwaarwichtige onderwerpen en jeugdige naïviteit. “De actrice die regisseur werd dringt zich nooit op aan het strakke verhaal dat Lize Spit bedacht, en op film is de gruwelijke ontknoping minstens even aangrijpend als in het boek”, aldus De Morgen-recensent Ewoud Ceulemans.

Ruben Aerts, die de film recenseerde voor De Standaard, geeft vier sterren. “Wat is ‘Het smelt’ een mokerslag van een film, onheilspellend en finaal onontkoombaar”, schrijft hij. De recensent merkt ook op dat Veerle Baetens haar acteurs alle kansen geeft om te tonen wat ze waard zijn, een voordeel misschien van het feit dat ze zelf tonnen ervaring heeft aan de andere kant van de camera. “’Het smelt’ wil niet zo nodig indruk maken met filmische bravoure, het laat in de eerste plaats zijn cast schitteren”, klinkt het.

In alle filmbesprekingen van ‘Het smelt’ is er bijzonder veel lof weggelegd voor die cast. Charlotte De Bruyne (‘De Twaalf’, ‘Niet Schieten’) bevestigt haar grenzeloze talent als de volwassen Eva en Rosa Marchant maakt een meer dan geslaagd debuut als de 13-jarige versie van het hoofdpersonage.

Groot publiek

Alle kaarten liggen goed voor ‘Het smelt’. De roman waar de film op gebaseerd is, werd bij de verschijning in 2016 overladen met prijzen en lof (zowel de publieks- als de juryprijs van de Bronzen Uil, de Libris Literatuurprijs en Boek van het Jaar in NRC Handelsblad). Ook op financieel vlak werd het een waar succes, ‘Het smelt’ was het best verkochte boek van 2016 in België met meer dan 130.000 verkochte exemplaren. Om dat cijfer even te kaderen: vorig jaar kopten de kranten nog dat er gemiddeld 44 exemplaren van elk boek berkocht worden. Er is dus zeker een groot publiek te vinden voor het verhaal, en de lof die over de verfilming gestrooid wordt, zal vast veel twijfelaars over de streep trekken en naar de cinemazalen lokken. Wij voorspellen alvast een grote hit.

‘Het smelt’ is vanaf vandaag in alle bioscoopzalen te zien.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top