LA Clippers moeten zich heruitvinden na de komst van James Harden

Sport |

Na een sterke start van het nieuwe seizoen zijn de LA Clippers in een kleine dip verzeild. Toeval of niet, die minicrisis valt samen met de verrassende transfer van superster James Harden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Elk jaar zien we het fenomeen opnieuw opduiken: een club wil zich manifesteren en in de titeldebatten mengen door een heel leger aan vedetten aan te trekken. Vaker zonder dan met succes. De laatste franchise in dat rijtje lijken de Clippers uit Los Angeles te gaan worden. Zij haalden recent James Harden in, overbodig geworden bij Philadelphia 76’ers en zelf ook ontevreden met zijn situatie daar. De voormalige MVP forceerde een transfer naar LA. Maar of de fans daar zo blij mee moeten zijn, valt nog af te wachten. In de twee wedstrijden die hij voor zijn nieuwe team meespeelde, werd twee keer verloren.

Uit balans

Op papier ziet het er nochtans allemaal zeer mooi uit. In de loop van vorig seizoen werd met Russell Westbrook al een grote vedette toegevoegd aan het roster en twee grote namen die er al waren, Paul George en Kawhi Leonard, zijn eindelijk verlost van hun fysieke kwalen. Naast die ervaren mannen beschikt coach Tyronn Lue ook nog over heel wat jong en beloftevol basketbalgeweld. Die interessante mix zorgde ervoor dat de Clippers voor de start van dit seizoen getipt werden als een kandidaat voor de NBA-titel. Een status die ze in die eerste weken alle eer aandeden door vier keer op een rij te winnen. Terend op een stevige defensie en een goed draaiende aanval.

Maar Steve Ballmer, de puissant rijke voorzitter van de club, wilde nog meer. Hij wil van LA Clippers dé ploeg van de NBA maken, zeker met het oog op het nieuwe stadion dat volgend seizoen ingehuldigd wordt. Bovendien weet hij dat het momentum slechts van korte duur kan zijn, want alle voornoemde vedetten zijn de dertig gepasseerd. Het succes moet dus nu geconsumeerd worden. Enter James Harden, nóg een grote naam. Zijn talent staat buiten kijf, maar zijn werkijver en verdedigende kwaliteiten worden wel eens in vraag gesteld. Daardoor dreigt de balans in het Clippers-team verstoord te geraken.

Ego’s opzij schuiven

De Clippers zijn na een sterke competitiestart in een dip verzeild met nu drie opeenvolgende nederlagen. De eerste, tegen de Lakers, kwam er na verlengingen en toonde nog positieve signalen. Maar de twee voorbije duels werden een sof. Op verplaatsing naar New York verloren ze eerst van de Knicks en vervolgens tegen de Nets. Toeval of niet, dat waren de twee eerste partijen van James Harden in het shirt van zijn nieuwe ploeg.

De verdediging leek plots nergens op, met voornamelijk een manifest gebrek aan inzet en strijdlust. Offensief draaide het wel nog behoorlijk tegen New Jersey Nets, waardoor de Clippers het spannend konden houden tot het einde, maar in money time ging het team hopeloos onderuit. Tyronn Lue moet dus weer tactisch sleutelen aan zijn ploeg en een manier vinden om zijn vier supersterren te laten renderen en samenspelen. Daarvoor zullen er dan toch sommigen hun ego opzij moeten schuiven…

Het weekendprogramma van de NBA op Eleven:

Vrijdag 10 november

  • Orlando Magic - Atlanta Hawks: vanaf 3u30 op Eleven 1 (heruitzending om 13u25 en om 23u50 op Eleven 2)

Zaterdag 11 november

  • Phoenix Suns - LA Lakers: vanaf 4u op Eleven 1 (heruitzending om 7u30 en om 23u)

Zondag 12 november

  • LA Clippers - Memphis Grizzlies: vanaf 21u30 op Eleven 3

Volg de NBA op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top