Belgische sporthelden: niemand domineerde zo de Belgische basketbalcompetitie als Rik Samaey
Zelfs als je geen grote basketliefhebber of -kenner bent, hoort de naam Rik Samaey een belletje te doen rinkelen. De West-Vlaamse reus werd in de jaren 80 liefst 9 keer op een rij verkozen tot beste speler in onze Belgische competitie. En dat is slechts een van zijn onwaarschijnlijke statistieken.
Met Toumani Camara mag er momenteel dan wel een Belg actief zijn in de NBA, als het aankomt op iconische figuren uit onze vaderlandse basketbalgeschiedenis zijn er weinigen die kunnen tippen aan het palmares van Rik Samaey. De Oostendenaar speelde nooit in het buitenland, maar dat weerhield hem niet om ook internationaal naam en faam te vergaren.
Eerst voetballer
Samaey, geboren in 1960, probeerde zijn sportieve carrière eerst te lanceren in het voetbal. Pas als 16-jarige puber koos hij voluit voor het basketbal... en van dan af ging het snel. Met zijn uitstekende voetenwerk, zijn tactische meesterbrein, onblusbare passie en onnavolgbare balbeheersing groeide Samaey in geen tijd uit tot een sterkhouder bij topclubs als Sunair Oostende, Racing Maes Mechelen en RB Antwerp. Zijn carrière sloot hij in 1999 op 39-jarige leeftijd af bij tweedeklasser Damme.
Het beste bewijs van zijn invloed op die teams en bij uitbreiding de Belgische competitie, is het feit dat hij 10 keer tot MVP (Most Valuable Player) werd verkozen in onze competitie. Die indrukwekkende reeks begon in 1981 -met 9 opeenvolgende eretitels- tot 1989 en vervolgens nog eens een ultieme bekroning vijf jaar later, toen hij MVP werd van het seizoen 1993/1994. In 1979 werd Samaey ook al verkozen tot Rookie van het Jaar in België, hij was toen nog maar drie jaar fulltime basketbalspeler.
Door iedereen geprezen
Bovenal was hoogblonde Oostendenaar een teamspeler, iemand die het collectief boven het individu stelde en zijn talent altijd ten dienste van de ploeg gebruikte. Met Oostende en nadien Mechelen won Samaey in totaal 12 landstitels en 10 landsbekers. Geen enkele Belgische speler deed ooit beter, en wellicht zal er ook nooit meer iemand opstaan die beter zal doen. Met die beide teams zette Samaey eveneens enkele memorabele Europese campagnes neer, wat hem ook buiten onze landsgrenzen enige bekendheid opleverde, ook al speelde hij dus nooit voor een buitenlands team. Als Belgisch international verzamelde hij ook nog eens 108 caps en nam hij deel aan het EK van 1979 in België en van 1993 in Duitsland.
Na zijn actieve spelerscarrière bleef Samaey nauw verbonden aan onze Belgische basketbalcompetitie als analist en commentator, een job die hij nog steeds met verve uitoefent. Hij was ook enige tijd aan de slag als jeugdopleider bij enkele kleinere Belgische ploegen.
Toen Axel Hervelle tijdens een interview ooit gevraagd werd of hij nu de strafste Belgische basketballer ooit was, antwoordde hij resoluut: “Zeker niet. Die eer komt Rik Samaey toe. Hij was een groot voorbeeld voor mij en vele anderen. Het basketbal heeft persoonlijkheden nodig zoals Rik.”Ben je fan van deze artikelreeks? Lees ook deze artikels:
- Belgische sporthelden: Axel Hervelle, supertalent uit Luik dat Europa boven de NBA verkoos
- Belgische sporthelden: Serge Reding, de sterkste Belg uit de geschiedenis
- Belgische sporthelden: William Van Dijck, keizer van de steeplechase
- Belgische sporthelden: Roger De Coster en zijn vijf motorcrosswereldtitels
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.