De geest van… White Star, RWDM en FC Brussels in de Challenger Pro League

Sport | In de geschiedenis van het Belgisch voetbal zagen we vaak een steile opmars, maar soms ook even harde teloorgang van clubs die nochtans kleur hadden gegeven aan de competitie in ons land. In deze reeks richten we onze blik op verdwenen clubs uit de recente geschiedenis, maar waarvan de geest vandaag nog steeds verder leeft in de Challenger Pro League dankzij ex-spelers van die club.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vandaag richten we ons vizier op de Brusselse clubs White Star Woluwe, RWDM en FC Brussels. Zes spelers met een verleden bij deze clubs zijn vandaag nog actief in de Challenger Pro League en nog eens twee spelers tonen tegenwoordig hun kunnen in de Jupiler Pro League.

We beginnen ons verhaal met het verdwijnen van het legendarische Racing White Daring Molenbeek (stamnummer 47). Die club, ontstaan uit fusies van even legendarische clubs Racing White (ook al een fusie tussen Racing Club de Bruxelles en White Star AC) en Daring Club de Bruxelles, speelde in het Edmond Machtensstadion zelfs even Europees voetbal, maar verdween door financiële problemen in 2002.

In de voetsporen van RWDM: FC Brussels (1936)

Sindsdien werden heel wat pogingen ondernomen om de geschiedenis van RWDM nieuw leven in te blazen. Zo was er FC Strombeek, stamnummer 1936, dat haar naam veranderde in FC Molenbeek Brussels Strombeek en verhuisde naar het Edmond Machtensstadion. De club stootte onder voorzitter Johan Vermeersch door naar eerste klasse, maar degradeerde opnieuw na vier seizoenen. De club veranderde nog van naam naar RWDM Brussels FC, maar verdween na financiële problemen in 2014.

In de voetsporen van het Edmond Machtensstadion: RWS Bruxelles (5750)

Nochtans leek een groep investeerders uit Dubai de club nog te redden, maar die kozen uiteindelijk voor een ander project: dat van White Star Woluwe, stamnummer 5750. Die club was er in 2011 in geslaagd om te promoveren naar de toenmalige tweede klasse, maar raakte ook in financiële moeilijkheden. De investeerdersgroep Gulf Dynamic Challenges en spelersmakelaar John Bico verhuisden de club naar het Edmond Machtensstadion en doopten het Royal White Star Bruxelles. De club speelde kampioen in tweede klasse in seizoen 2015-2016, maar kreeg geen licentie voor de hoogste voetbalklasse omwille van een te hoge schuldenlast én omdat het uit het Edmond Machtensstadion werd gezet. Het werkte nog één seizoen af in eerste nationale, maar werd uiteindelijk ontbonden.

In de voetsporen van RWDM: RWDM (5479)

De stadionproblemen ontstonden in 2015 toen de gemeente Sint-Jans-Molenbeek een akkoord bereikte met het nieuwe project RWDM 47, dat het stamnummer van Standaard Wetteren overnam (5479) en onder de naam Racing White Daring Molenbeek van start ging in vierde klasse. Na enkele pesterijen (en nieuwe sloten) en de nodige beslissingen via de rechtbank verdween RWS Bruxelles uit het stadion en trok de gemeente voluit de kaart van het nieuwe project, dat inmiddels als RWDM in de Jupiler Pro League actief is.

In de voetsporen van RWDM: RWDM 2003 (9449) en BX Brussels (9026)

Tussendoor nog een uitsmijter in het kluwen van de geschiedenis van het Brussels voetbal: na het verdwijnen van RWDM (stamnummer 47) wilde niet iedereen geloven in het project van Johan Vermeersch en FC Brussels. Daarop richtte het met stamnummer 9449 een nieuw project op onder de naam Racing White Daring Molenbeek 2003, maar ging failliet in hetzelfde jaar dat FC Brussels verdween. De nostalgische groep was daarop van plan op het stamnummer 9026 van het financieel noodleidende FC Bleid-Gaume over te nemen en aan te treden in het Edmond Machtensstadion, maar die plannen gingen niet door omdat Vincent Kompany investeerde in FC Bleid-Gaume, sindsdien gekend als BX Brussels.

De geest van deze clubs leeft verder in…

Zoals vaak het geval is bij het verdwijnen van legendarische clubs, worden nieuwe projecten op poten gezet, tot één ervan nieuwe successen kan behalen in de hoop de trouwe supportersaanhang mee te krijgen in het verhaal. Intussen mijmeren die naar de successen van hun ter zielen gegane club en voelen ze nog steeds een gepaste trots als één van hun ex-spelers erin slaagt om mooie dingen te laten zien op het veld. Daarom gingen wij na welke spelers van de eerder genoemde clubs vandaag nog steeds actief zijn in de Challenger Pro League (en Jupiler Pro League).

Fans van het ter zielen gegane RWDM Brussels FC van voorzitter Johan Vermeersch volgen ongetwijfeld nog wekelijks de prestaties van Jonathan Heris. De inmiddels 33-jarige verdediger groeide als jeugdspeler van FC Brussels door naar het eerste elftal in de toenmalige tweede klasse, maakte de overstap naar RWS Bruxelles en belandde via Hongarije (Újpest FC en Puskás FC) uiteindelijk bij KAS Eupen. Na twee seizoenen als basisspeler maakte hij de overstap naar RWDM (5479), met wie hij kampioen speelde in tweede klasse en waar hij dit seizoen nog steeds basisspeler is.

De fans van het ter zielen gegane White Star Woluwe hebben wat meer werk om hun helden van weleer op te volgen. Althans zij die destijds mee de overstap maakten van het Fallonstadion richting Edmond Machtensstadion. Maar liefst acht spelers met een verleden bij de club zijn vandaag nog steeds actief in de CPL of JPL.

  • Seizoen 2010-2011: Tracy Mpati (Francs Borains) - derde klasse
  • Seizoen 2011-2012: Tracy Mpati (Francs Borains), Yannick Loemba (RFC Liège)
  • Seizoen 2012-2013: Tracy Mpati (Francs Borains), Yannick Loemba (RFC Liège), Liam Bossin (KV Oostende), Jonathan Heris (RWDM)
  • Seizoen 2013-2014: Tracy Mpati (Francs Borains), Yannick Loemba (RFC Liège), Kylian Hazard (RWDM)
  • Seizoen 2014-2015: Jordi Belin (Patro Eisden), Grégory Grisez (Francs Borains)
  • Seizoen 2015-2016: Jordi Belin (Patro Eisden), Grégory Grisez (Francs Borains), Denis Prychynenko (KMSK Deinze)
  • Seizoen 2016-2017: Jordi Belin (Patro Eisden) - eerste nationale

  1. Tracy Mpati is vaste waarde bij Francs Borains en draagt zelfs af en toe de kapiteinsband. 
  2. Yannick Loemba is doorgaans basisspeler bij RFC Liège en gaf dit seizoen al drie assists.
  3. Liam Bossin is de vaste doelman bij KV Oostende en hield de kustploeg dit seizoen al geregeld overeind. Hij versierde ook al enkele nominaties voor team van de week.
  4. Jordi Belin is al enkele seizoenen de vaste doelman van Patro Eisden en verrichte ook dit seizoen al enkele belangrijke reddingen.
  5. Grégory Grisez heeft nog geen speelminuten kunnen verzamelen bij Francs Borains. In het begin van dit seizoen zat hij drie keer op de bank, maar haalt doorgaans de selectie niet.
  6. Denis Prychynenko is de rots in de branding bij KMSK Deinze.
  7. Jonathan Heris (JPL) gaf dit seizoen al twee assists voor RWDM.
  8. Kylian Hazard (JPL) kwam door een blessure nog niet in actie dit seizoen bij RWDM.

LEES MEER:

De komende weken zullen we telkens op dinsdag en donderdag een vergane glorie brengen die vandaag via ex-spelers nog steeds verder leven in de Challenger Pro League en Jupiler Pro League.

  • De geest van… White Star, RWDM en FC Brussels in de Challenger Pro League
  • De geest van...

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top