De toekomstige Rode Duivels: Zeno Van den Bosch moet de opvolger worden van Toby Alderweireld

Sport |

De redactie van Pickx werpt elke week de blik op een jong voetbaltalent dat in de toekomst mogelijk een rol zal spelen bij de Rode Duivels. Vandaag is het de beurt aan Zeno Van den Bosch, verdediger bij landskampioen R. Antwerp FC.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Goed mogelijk dat de verdediging van de Belgische nationale ploeg op het WK van 2026 zal bestaan uit twee Zeno’s. Of twee Zeno’s en een Zinho. Zeno Debast van Anderlecht en Zinho Vanheusden van Standard hebben hun debuut bij de Rode Duivels ondertussen al achter de rug, voor Zeno Van den Bosch is het nog even wachten. Maar dat hij ooit het tricolore shirt zal dragen staat buiten kijf.

20 jaar is hij nog maar, de Antwerpse verdediger, geboren in Brasschaat. En toch staat er al mooi een dubbel op zijn palmares: met Royal Antwerp FC won hij zowel landstitel als Belgische beker. En daar had hij wel degelijk een aandeel in. Zijn debuut in het A-elftal mocht hij op 18 januari van dit jaar maken tegen KV Oostende. Coach Mark van Bommel liet hem in het slot van de wedstrijd invallen voor Willian Pacho.

Nadien maakte hij nog drie keer de negentig minuten vol in een competitiewedstrijd, tegen OH Leuven, KV Mechelen en Charleroi, telkens centraal in de verdediging. Met zijn lengte (1m91), zijn wendbaarheid en zijn uitstekende technische kwaliteiten heeft Van den Bosch dan ook alles wat een moderne verdediger moet hebben. Enkel fysiek kan hij nog stappen zetten, maar daar werkt hij elke dag keihard aan.

Leren van Alderweireld

Dit seizoen brengt Van den Bosch de bevestiging van al het goeds dat over hem verteld wordt binnen de club. Van coach Van Bommel krijgt hij ook het nodige vertrouwen. Niet eens halfweg het seizoen zit hij al aan 8 competitiewedstrijden en zelfs 2 caps in de Champions League. Op het veld van FC Porto stond hij zelfs de hele wedstrijd tussen de lijnen. 

Net als Toby Alderweireld is Zeno Van den Bosch een verdediger die het moet hebben van zijn positiespel en spelintelligentie. Zelden heeft hij een fout nodig of pakt hij kaarten. Aan de zijde van zijn ervaren ploegmaat zal hij alleen maar verdere progressie blijven maken, om dan op een dag de fakkel over te nemen. “Met iemand als Toby Alderweireld voor mij, moet ik geduld oefenen”, gaf hij onlangs in een interview met GvA nog blijk van maturiteit. Pittig detail: tussen 2011 en 2013 voetbalde Van den Bosch even voor de jeugd van Beerschot, aartsrivaal van The Great Old.

Bij de nationale jeugdploegen behoorde hij bij tot de selectie van de U17, maar nadien verdween hij even uit beeld. Als hij echter zo blijft ontwikkelen zit een plek in de basis van de U21 -waar hij sinds deze zomer tot de selectie behoort- er zeker in. Hij heeft dan nog dik twee jaar om de WK-selectie voor 2026 te halen.

Fan van deze reeks? Lees dan ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top