Tedesco experimenteert met Debast, Al-Dakhil en Deman

Sport | België won de oefeninterland tegen Servië met 1-0. Veel conclusies moeten we er niet aan vastknopen. Beide ploegen speelden met een halve B-ploeg, er zat weinig tempo in de match en er waren geen fans aanwezig. Toch maakte Domenico Tedesco in de defensie enkele opmerkelijke keuzes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zeno Debast

Dé grote verrassing was de positie van Zeno Debast. De centrale verdediger van RSC Anderlecht werd als rechtsachter in de ploeg gedropt. Daar speelde hij nog nooit. Debast deed het best goed. Hij was aan de bal outstanding en defensief kende hij weinig problemen. De 20-jarige verdediger bleef goed in positie, maar speelde ook op zekerheid. Er waren geen overlaps via zijn rechterflank.

De talentvolle speler was verrast. "Het was de eerste keer op een andere positie, als rechtsachter. Al bij al heb ik het vrij goed gedaan, vond ik. Ik hou er een positief gevoel aan over. Ik was wat geschrokken vooraf, maar ik pak de kansen die ik krijg”, vertelde hij na de match. Tedesco gaf ook zijn oordeel over diens prestatie. "Debast als rechtsachter was goed. We kennen zijn kwaliteiten als centrale verdediger, dus wilde ik hem eens zien als rechtsachter. Dat zat al langer in mijn hoofd."

Debast lijkt er voorlopig enkel een noodoplossing te zijn. Met Timothy Castagne en Alexis Saelemaekers zijn er twee rechtsachters beschikbaar, daarnaast zit Hugo Siquet nog in de wachtkamer. En wat met Thomas Meunier? Komt hij in beeld als hij in januari een andere club vindt en weer aan spelen gaat toekomen?

Olivier Deman

Op links kreeg Olivier Deman zijn kans. De linkerflankspeler van Werder Bremen toonde veel inzet en drang naar voren. Technisch kan het nog beter, maar de ex-speler van Cercle Brugge is een type speler dat Tedesco graag ziet. Met zijn loopvermogen trekt hij ook gaten voor de andere spelers. Hij is voorlopig de back-up van Arthur Theate.

"De wedstrijden in Duitsland helpen me om hier mijn mannetje te staan. Als je tegen clubs als Dortmund of Frankfurt kunt spelen, daar pik je veel van op. Het EK? Dat is nog ver weg, er kan nog veel gebeuren. We zien wel wat er komt", zei hij na het duel.

Ameen Al-Dakhil

Tot slot kreeg ook Ameen Al-Dakhil zijn kans. De centrale verdediger van Burnley toonde zich secuur. Hij maakte onder Vincent Kompany grote stappen voorwaarts. Hij speelde sober en liet geen onaardige indruk achter. De ex-speler van STVV en Standard scoorde duidelijk punten bij Tedesco.

"Al-Dakhil was heel goed. Hij is een snelle speler, hij staat in de top drie van snelste verdedigers in de Premier League. Daarom kan hij verkeerd positiespel van zijn kant goed opvangen. Hij is zo snel dat hij foutjes kan rechtzetten", vertelde de bondscoach.

Tot slot was er ook een testje voor Arthur Theate. Hij mocht Jan Vertonghen vervangen in het centrum en het was duidelijk dat hij zich daar meer in zijn sas voelt. Het lijkt nu al vast te staan dat hij op termijn daar de opvolger zal worden voor de 36-jarige verdediger.

Defensief heeft Tedesco weinig weelde, maar de kans lijkt groot te zijn dat Debast, Al-Dakhil en Deman mee mogen gaan naar het EK. Zij zullen niet aantreden als basispion, maar ze toonden dat de bondscoach op hen kan rekenen indien dat nodig is. Dat was misschien wel de enige echte les die er trekken viel uit deze oefenpartij.

Volg de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Azerbeidzjan, op zondag 19 november om 18u, live op VTM. Of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top