De Oscarkansen van ‘Augure’, het intrigerende debuut van Baloji

Films | ‘Augure’, de debuutfilm van de Belgische rapper Baloji en de Belgische inzending voor de Oscars, is sinds gisteren te bewonderen in de Vlaamse filmzalen. De recensies zijn lovend en Baloji wist op het internationale toneel al tal van prijzen weg te kapen, dus blikken we al even vooruit. Hoe goed schatten we de kansen van ‘Augure’ op de Oscars in?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘Augure’, een Pickx coproductie, volgen we Koffi, die na jaren in België te hebben gewoond, terugkeert naar zijn thuisland Congo. Daar wil hij zijn zwangere vriendin voorstellen aan zijn familie. Maar hij werd jaren geleden door die familie verstoten omdat ze dachten dat hij een ‘zabolo’ was, een soort tovenaar. In Congo merkt hij dat de tijden nog niet veranderd zijn. Het oeroude geloof in hekserij is nog springlevend. Koffi ontmoet drie anderen die net als hij door hun families verstoten zijn en als heksen worden beschouwd. Samen proberen ze te ontsnappen aan de vloek die op hen rust.

‘Augure’ is een magisch-realistische film met heel wat ambitie. Baloji, die de film schreef en regisseerde, gaat erin op zoek naar zijn eigen identiteit als Europeaan én Congolees. Hij pende de eerste versie van het verhaal in 2018, toen zijn vader overleed en zijn familie professionele rouwenden inhuurde.

Filmprijzen

De film ging in première op het Filmfestival van Cannes, waar ‘Augure’ opgenomen was in de selectie ‘Un Certain Regard’, een nevencategorie die vooral focust op de cineasten van morgen met vernieuwende stemmen. Op het prestigieuze filmfestival kaapte Balji de Prix de la Nouvelle Voix weg. En daar hield de triomftocht van ‘Augure’ niet op, want in München won de film de nevencompetitie CineRebels, in Durban, Zuid-Afrika, won die de prijs voor Beste Afrikaanse Film en in Angoulême won Baloji in de categorie Beste Regisseur.

‘Augure’ werd in september aangekondigd als de Belgische inzending voor de Oscaruitreiking van 2024. We moeten nog wachten tot de tweede helft van december om te horen hoe de shortlist eruit zal zien en de genomineerden worden uiteindelijk pas bekendgemaakt op 23 januari, maar de speculatie is al in volle gang. Als we het lijstje van het Amerikaanse magazine Variety erbij halen, geldt ‘Augure’ (‘Omen’ in de internationale versie) als een underdog. Zij voorspellen geen nominatie voor de Belgische film. Ook de filmwebsite Screenrant voorspelt geen nominatie en noemt de Britse inzending ‘The Zone of Interest’ als mogelijke winnaar.

Die voorspellingen willen echter niet erg veel zeggen, want het is goed mogelijk dat ‘Augure’ het beter doet dan nu wordt voorspeld. Films die onderwerpen als ras en de zoektocht naar identiteit behandelen, doen het vaak goed op de Oscars en de magisch-realistische cinematografie van ‘Augure’ kan vast wat leden van de Academy over de streep trekken.

Lovende pers

Ook de recensies geven ons reden om ‘Augure’ nog niet af te schrijven voor een Oscarnominatie. De film is sinds 15 november in de Belgische zalen te zien en de pers is heel lovend.

Het Nieuwsblad en De Standaard noemen de film een “imposant en eigenzinnig debuut” en loven de bezwerende sfeer. De Morgen is gematigder en heeft het over enkele magnifieke, zinnenprikkelende scènes, maar zegt ook dat de film – hoewel veelbelovend – nog wat te wensen overlaat en de kijker met wat frustratie zal opzadelen. Humo noemt ‘Augure’ dan weer een subliem langspeeldebuut en roept op om de Oscar nu al aan Baloji te geven. Of Baloji nu succesvol is of niet op de Oscars, dat meer dan geslaagde debuut kunnen ze hem alvast niet meer afpakken en ons land is een intrigerende cineast rijker. Wij zijn nu al benieuwd wat de jonge filmmaker als volgende project uit zijn mouw zal schudden.

'Augure' is nu te zien in de cinemazalen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top