De geest van... Lierse SK in de Challenger Pro League

Sport | In de geschiedenis van het Belgisch voetbal zagen we vaak een steile opmars, maar soms ook even harde teloorgang van clubs die nochtans kleur hadden gegeven aan de competitie in ons land. In deze reeks richten we onze blik op verdwenen clubs uit de recente geschiedenis, maar waarvan de geest vandaag nog steeds verder leeft in de Challenger Pro League dankzij ex-spelers van die club.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vandaag richten we ons vizier op Lierse SK. Maar liefst 12 spelers die vandaag actief zijn in de Jupiler Pro League of Challenger Pro League hebben een verleden op het Lisp.

Laatste ‘kleine’ landskampioen

We beginnen ons verhaal niet in de hoogdagen van Lierse SK, stamnummer 30. De club werd namelijk vier keer in haar geschiedenis landskampioen (1932, 1942, 1960 en 1997), eindigde twee keer als vice-kampioen (1935 en 1939), won twee keer de Beker van België (1969 en 1999) en was ook actief in Europa. Begin jaren 2000 doken echter financiële moeilijkheden op en werd hun naam genoemd in het omkoopschandaal van de gokchinees Zheyun Ye.

Toen Lierse SK in seizoen 2006-2007 voor de derde keer in haar geschiedenis naar tweede klasse zakte, leek het voortbestaan van de club hoogst onzeker. De Egyptische investeringsgroep Wadi Degla Holding gooide via Maged Samy een reddingsboei, waarna de club drie seizoenen later opnieuw op het hoogste niveau kon aantreden.

Het werden enkele moeilijke seizoenen, waarbij de club moest vechten tegen degradatie en eigenaar Maged Samy steeds meer zijn hand op de knip hield. De club trok ook meer en meer de kaart van Belgische spelers, na jaren hun heil te hebben gezocht in het buitenland en in het bijzonder Egypte. Samy ging uiteindelijk op zoek naar een overnemer, maar vond die niet. Lierse SK werd na 112 jaar failliet verklaard.

Zusterclub KV Turnhout

Diezelfde investeringsgroep Wadi Degla Holding had ook belangen bij KV Turnhout (stamnummer 148), maar moest zich noodgedwongen terugtrekken bij de club uit het noorden van de provincie Antwerpen toen die promotie afdwong naar tweede klasse. Concurrenten waren ongerust over het aantreden van de satellietclub van Lierse SK in dezelfde reeks als de Pallieters.

Lierse promoveerde dat seizoen naar eerste klasse en Wadi Degla maakte opnieuw zijn opwachting bij KV Turnhout, dat financieel in moeilijkheden verkeerde. Het daaropvolgende seizoen zakte KV Turnhout echter terug naar derde klasse, terwijl het pas opgerichte FC Turnhout (stamnummer 9563) dat jaar kampioen speelde in vierde provinciale met 27 punten voorsprong en 130 gemaakte doelpunten.

Halverwege het daaropvolgende seizoen trok Wadi Degla de broeksriem wat strakker aan en werden enkele jonge spelers van Lierse bij KV Turnhout gestald. Toen het een jaar later ook in derde klasse troosteloos laatste stond, trokken alle profspelers van het Egyptische Wadi Degla per vliegtuig naar Turnhout. In Egypte was de competitie door de Arabische Lente immers stopgezet. Zowat de voltallige A-ploeg van KV Turnhout werd naar de B-kern gestuurd. KV Turnhout redde zich nog dat seizoen dankzij de Egyptische profs, maar zag de investeringsgroep definitief vertrekken. De club degradeerde, maar overleefde en zou uiteindelijk met FC Turnhout fusioneren tot KFC Turnhout (stamnummer 148).

De geest van Lierse SK leeft verder in…

Zoals vaak het geval is bij het verdwijnen van legendarische clubs, worden nieuwe projecten op poten gezet, tot één ervan nieuwe successen kan behalen in de hoop de trouwe supportersaanhang mee te krijgen in het verhaal. Het stadion en logo werden door de curator verkocht aan amateurclub KFC Oosterzonen Oosterwijk (stamnummer 3970), dat vanaf dan als Lierse Kempenzonen door het leven zou gaan en op het Lisp spelen, een andere groep supporters ging samenwerken met K. Lyra TSV (stamnummer 52, voorheen stamnummer 7776), omgedoopt tot K. Lyra-Lierse Berlaar en moest uitwijken naar een stadion in Berlaar.

Terwijl de supporters op het Lisp inmiddels opnieuw aantreden in de Challenger Pro League met Lierse K. (stamnummer 3970), mijmeren ze, net als de supporters van Lyra-Lierse, naar de successen van hun ter zielen gegane club. Ze denken daarbij aan ex-Rode Duivels Jan Ceulemans, Dany Verlinden, David Brocken, Frank Dauwen, Bob Peeters, Karel Snoeckx, Dirk Huysmans, Stein Huysegems, Wesley Sonck, Jurgen Cavens en Carl Hoefkens. Maar ze voelen ook een gepaste trots als één van hun ex-spelers erin slaagt om vandaag nog mooie dingen te laten zien op het veld. Daarom gingen wij na welke spelers van Lierse SK vandaag nog steeds actief zijn in de Challenger Pro League (en Jupiler Pro League).

de Jupiler Pro League

De inmiddels 32-jarige Geoffry Hairemans kwam halverwege het seizoen 2011-2012 bij Lierse SK en werd ook anderhalf seizoen bij zusterclub KV Turnhout gestald. De polyvalente middenvelder ging vervolgens aan de slag bij KSK Heist, alvorens door te breken bij R. Antwerp FC, waar hij ook zijn jeugdopleiding had genoten. Sinds seizoen 2019-2020 is hij een vaste waarde geworden bij KV Mechelen en kon hij dit seizoen al twee keer scoren en één assist afleveren.

We rekenen voor de volledigheid ook Pierre-Yves Ngawa mee in dit overzicht, al speelde de inmiddels 31-jarige Luikenaar amper één seizoen op het Lisp (2 doelpunten) en zweeft hij, na een buitenlands avontuur bij Avellino, Perugia en Foggia tussen de A-kern en beloftenploeg van OH Leuven. In de laatste wedstrijd mocht hij 18 minuten invallen tegen KRC Genk, nadat hij het seizoen begonnen was als basisspeler bij de beloften.

Eervolle vermelding nog voor de polyvalente Wolke Janssens. De jeugdspeler van KRC Genk brak door bij Dessel Sport en versierde een transfer naar STVV, die hem meteen bij Lierse SK stalde, in het laatste jaar van het bestaan van de traditieclub. Hij gaf er een assist en scoorde één doelpunt. Sindsdien werkte hij aan zijn doorbraak bij de Limburgers en speelde vorig seizoen bijna alle wedstrijden. Dit seizoen kwam hij nog niet verder dan enkele invalbeurten.

Bijna vergeten: ook Sven Kums speelde een half seizoen bij Lierse SK. De toenmalige 19-jarige middenvelder was er goed voor één doelpunt en drie assists in 14 wedstrijden. Vandaag is hij (nog steeds) vaste waarde bij KAA Gent.

en de Challenger Pro League

Glenn Claes en Joeri Poelmans hebben elk een rijk verleden bij Lierse SK en zijn vandaag aan de slag bij Lierse-Kempenzonen. Claes was tussendoor ook nog actief voor KV Mechelen, Lommel SK, RE Virton en RWDM, maar speelt sinds dit seizoen terug op het Lisp. Poelmans maakt al even weer deel uit van de kern van Lierse, maar ging na het verdwijnen van de club wel even aan de slag bij Helmond Sport en het Roemeense Petrolul. Claes scoorde dit seizoen al één doelpunt in zes wedstrijden, maar zat de laatste vier speeldagen niet in de selectie. Poelmans speelde zowat alles, met uitzondering van twee schorsingsdagen na een rode kaart.

Ook Benjamin Lambot (RFC Liège), Jari De Busser (Lommel SK) en Jonas Vinck (KV Oostende) waren in hun carrière twee seizoenen actief bij Lierse SK. Lambot toen de club nog in eerste klasse speelde, De Busser en Vinck in de laatste twee seizoenen van de club in 1B.

  • Lambot is dit seizoen vaste waarde bij RFC Liège. Hij speelde zowat elke minuut dit seizoen, vond ook één keer de weg naar doel en gaf één assist.
  • De Busser is doelman en aanvoerder bij Lommel SK. Hij hield dit seizoen al vijf keer zijn netten schoon op elf wedstrijden.
  • Vinck is de vaste rechtsachter bij KV Oostende, waar hij sinds dit seizoen actief is. Voorheen speelde hij twee seizoenen bij Excelsior Virton, nadat hij ook al één seizoen met het nieuwe Lierse-Kempenzonen in eerste nationale speelde.

We sluiten af met een eervolle vermelding van spelers die één seizoen op de loonlijst stonden van de Pallieters: Wouter Corstjens (Patro Eisden) en Anthony Limbombe (SK Beveren) waren ploegmaats in seizoen 2013-2014, Dylan De Belder (KMSK Deinze) was in seizoen 2016-2017 actief bij Lierse SK. Mégan Laurent (Francs Borains) maakte het einde van de club mee.

  • Corstjens (36) is aan zijn vierde seizoen bij Patro Eisden begonnen, waar hij aanvoerder is en ook al twee keer kon scoren dit seizoen.
  • Limbombe (29) trok na zijn uitleenbeurt aan Lierse naar NEC, Club Brugge, FC Nantes en Standard, alvorens even zonder club te zitten en opgepikt te worden door Almere City. Dit seizoen is hij actief bij SK Beveren, waar hij al twee assists afleverde aan een ploegmaat.
  • De Belder (31) kroonde zich tot topschutter bij Lierse SK, kende een geslaagd avontuur bij Cercle Brugge, met wie hij naar het hoogste niveau promoveerde en is momenteel bezig aan zijn vierde seizoen bij KMSK Deinze. Daar kreeg hij echter nog geen speelminuten dit seizoen, maar ziet daar met de trainerswissel misschien verandering in komen.
  • Laurent (31) waagde nog zijn kans bij KAS Eupen na zijn seizoen op het Lisp, maar trok na weinig speelgelegenheden naar Jeunesse Esch in Luxemburg. Sinds vorig seizoen is hij actief bij Francs Borains, waar hij dit jaar op een zijspoor lijkt beland en nog geen speelminuten kreeg.
LEES MEER:

De komende weken zullen we telkens op dinsdag en donderdag een vergane glorie brengen die vandaag via ex-spelers nog steeds verder leven in de Challenger Pro League en Jupiler Pro League.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top