Sarah Vandeursen zoekt de grenzen op in 'Sarah in Wokeland'

Series | Weinig woorden doen anno nu zoveel emoties oplaaien als "woke". Maar weet je werkelijk wat deze Engelstalige term betekent? Vanaf 5 december kan je op VRT Canvas zien hoe Sarah Vandeursen, redactielid van De Ideale Wereld en gepatenteerd satiricus, uitzoekt wat "woke" is en waarom het zoveel emoties oproept. Ze krijgt daarbij hulp van een reeks bekende en minder bekende Vlamingen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen bluesmuzikant Huddie Ledbetter in 1932 het woord "woke" voor het eerst gebruikte in een van zijn nummers, had hij ongetwijfeld nooit gedacht dat bijna 100 jaar later dit woord de inzet zou worden van hevige debatten op televisie, tijdens familiefeestjes, in politieke lectuur of bij de koffieautomaat op het werk. De muzikant en veel Amerikanen na hem gebruikten het woord in de betekenis van mensen die zich bewust zijn van discriminatie van minderheidsgroepen, maar inmiddels is dat begrip helemaal opengetrokken. 

In de drie afleveringen van 'Sarah in Wokeland' zoekt Sarah Vandeursen vanaf 5 december uit wat "woke" precies betekent, waar de term vandaan komt en waarom er zoveel heftige reacties op het begrip komen. Ze roept daarvoor de hulp in van enkele bekende Vlamingen, want het is pas door verschillende meningen te horen dat er een debat kan ontstaan. 

Origine

In de eerste aflevering blikt Sarah eventjes terug op haar jeugd en stelt ze vast dat vandaag de dag er haast geen dag voorbij gaat zonder dat het woord 'woke' valt in de media. Sarah spreekt af met Raïssa Peeters, coördinatrice bij LEVL, het vroegere Minderhedenforum. Ze is naar eigen zeggen "woke and proud". Daar tegenover zien we in dezelfde aflevering N-VA-voorzitter Bart De Wever, die "woke" ronduit gevaarlijk vindt en hierover in lezingen aan Vlaamse universiteiten een pleidooi houdt. Ook taalkundige Vivien Waszink en Brandon Wen, directeur van de Antwerpse modeacademie, komen aan bod met hun eigen ervaring over dit thema.

Humor versus woke

Als professionele grapjas en frontvrouw van Kenji Minogue weet Sarah Vandeursen wel het een en ander af van humor. Maar als het gaat over gevoeligheden, vraagt ze zich af hoe ver je mag gaan. Ze laat daarom in aflevering twee enkele komieken aan het woord. We horen onder meer Alex Agnew, Philippe Geubels, Jay Francis en Serine Ayari vertellen of ze rekening houden met gevoeligheden van het publiek in hun shows. Vooral Ayari heeft professioneel ervaring met het overschrijden van humoristische grenzen, komen we te weten. Ze kreeg tijdens enkele optredens in Parijs en New York flink wat bagger over zich heen vanwege haar aangebrande humor, maar excuseerde zich hier later voor. 

Concensus

Het debat rond Woke is zo gepolariseerd dat Vandeursen in de derde aflevering van 'Sarah in Wokeland' wil uitzoeken of verbinding en begrip mogelijk is. We kunnen je alvast verklappen dat dit zeker het geval is. Eén van de opmerkelijkste fragmenten komt van niemand minder dan acteur Tom Vermeir ('1985', 'Belgica', 'Grond') en theateractrice Patricia Kargbo. In een manifest klaagde Vermeir aan dat hij als Vlaamse heteroman van middelbare leeftijd vandaag de dag erg onder vuur ligt. Kargbo las het artikel en wilde in haar pen kruipen om een vlammend antwoord te publiceren. Toch koos ze uiteindelijk voor een andere weg, namelijk die van de dialoog. Het resultaat werd een gezamenlijk toneelstuk met de veelbetekenende titel 'Bagger', waarin de twee elkaar terugvonden.

Bekijk ‘Sarah in Wokeland’ op dinsdag 5 december om 21u20 op VRT Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top