Jan Van Looveren en Eva Kamanda in Saartje (Pickx+)

Films | Twee creatieve duizendpoten zitten deze week op de sofa naast Saartje Vandendriessche in ‘Saartje’, het praatprogramma op Pickx+. Jan Van Looveren is een gevestigde waarde en Eva Kamanda is een rijzende ster, maar beiden hebben ze heel wat verhalen te vertellen. We stellen hen al even beter aan je voor.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jan Van Looveren

In een vorig leven was Jan Van Looveren bakker. Zijn vader had hem meegegeven dat hij als kleine zelfstandige het best mogelijke leven zou hebben. Maar stiekem wilde Jan eigenlijk in het theater spelen. Na enkele jaren als bakker zijn brood te hebben verdiend en het acteerwerk als hobby te hebben gehad, hakte hij een knoop door. Hij ging naar de acteerschool om zijn droom na te jagen, en niemand zou hem nog tegenhouden.

Die beslissing legde hem geen windeieren. Van Looveren kreeg eerste rollen te pakken in ‘Windkracht 10’ en ‘Zone Stad’, werd erg herkenbaar als “de Joerie” in het verborgen cameraprogramma ‘Tragger Hippy’, was samen met Philippe Geubels een van de gezichten van ‘M!LF’, en groeide zo uit tot een bekend televisiegezicht. Van 2013 tot 2017 presenteerde hij samen met Britt van Marsenille en Thomas Vanderveken het programma ‘Voor hetzelfde geld’, dat sinds 2019 opgevolgd wordt door ‘Factcheckers’. Met programma’s als ‘Ja Jan’ en ‘Op weg met Jan’ werd hij ook het onderwerp van enkele docureeksen.

Dit najaar was Van Looveren te zien in de nieuwe serie ‘Boomer’, een komische reeks waarin hij een uitvergrote versie van zichzelf speelt: een 55-jarige acteur en vader die krampachtig probeert mee te zijn met de tijd. De rol van zijn vrouw wordt gespeeld door zijn echte partner: Els Béatse en zijn dochter Pippa speelt ook mee. Daarnaast kan je Van Looveren op de planken aan het werk zien in de solovoorstelling ‘Loslaten’, waarin hij op humoristische wijze een kritische blik richt naar zichzelf.

Eva Kamanda

Theater-, fictie- en stemacteur Eva Kamanda kan je kennen van reeksen als ‘Hidden Assets’, ‘Liefdestips aan mezelf’, ‘Babyproof’ en ‘Lisa’. Dit jaar was Eva Kamanda nog te zien in ‘Jan Jaap op Zondag’, waarin ze de vaste sidekick was van presentator Jan Jaap van der Wal’. In talloze interviews spreekt ze zich uit over onrecht en ongelijkheid, feminisme, racisme en correcte representatie in de media. Ze is een vrouw met een mening die haar stem gebruikt om deuren te openen en verborgen verhalen naar de oppervlakte te brengen.

In 2022 bracht Kamanda samen met haar partner Kristof Bohez het boek ‘Een verzwegen leven’ uit. Daarin reconstrueert ze het verhaal van haar Congolese overgrootvader François, die zich in 1930 als nieuwkomer in Brussel vestigde. Het boek, dat een emotionele zoektocht naar een familiegeschiedenis kroniekt, legt een onderbelichte bladzijde van de Belgische geschiedenis bloot, over een generatie Congolezen die meer eer verdient en de relatie die we in ons land hebben met onze eigen geschiedenis.

Eva Kamanda is een manusje-van-alles, en wil zich dan ook niet in een hoekje laten duwen. “Als je me vraagt wat ik ben, is het actrice”, duidde ze in een interview met De Zondag. “Maar toen kwam dat boek op mijn pad. En daarna had ik plots Jan Jaap van der Wal aan de lijn. Ik vind het interessant om op verschillende velden eens te gaan snuffelen. Daardoor denken de mensen al eens dat ik niet weet wat ik wil. Maar dat weet ik net heel goed. Acteren staat op nummer 1, maar zou ik me daarom moeten beperken tot acteren alleen?”

'Saartje’ met Jan Van Looveren en Eva Kamanda is op maandag beschikbaar op de exclusieve zender Pickx+ (zender 13). Ontdek het volledige aanbod van Pickx+

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top