‘The Girl On The Train’ op Play5: de film vs. het boek

Films |

Play5 zendt vanavond ‘The Girl On The Train’ uit, een thriller uit 2016 met Emily Blunt en Justin Theroux in de hoofdrollen, gebaseerd op de bestseller van de Britse auteur Paula Hawkins. Pickx onderzocht waarin dat boek verschilt van de film. Opgelet: spoilers!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De locatie

Hawkins’ boek speelt zich af in en rond Londen. In de film vormen New York City en een paar andere steden aan de Hudson het decor. In plaats van dat Rachel elke ochtend met de trein naar Londen spoort, neemt ze in de film de metro naar Grand Central Station.

Het script van de film bouwt zelfs een gloednieuw excuus in waarom de trein vaak vlak voor het huis van de Hipwells stopt: constante bouwwerkzaamheden aan het spoor. De film knipoogt wel naar zijn Britse wortels, want de in Londen geboren Blunt spreekt met een Britse tongval.

Detective Riley

In het boek onderzoeken twee rechercheurs de verdwijning van Megan: de harde Gaskill en de iets gevoeligere Riley. In de film worden ze samengevoegd tot één personage, gespeeld door Allison Janney. Hoewel Gaskill (een man) de leiding heeft in het boek, geeft de film bijna alle controle over aan Riley (een vrouw), die de achterdocht van de Riley uit het boek combineert met de harde onderzoeksvaardigheden van Gaskill.

Rachels baan

Hoewel de film stukje bij beetje tot een enorme onthulling over Rachel komt – ze heeft al maanden geen baan meer, maar neemt nog steeds elke dag de trein naar de stad – op ongeveer dezelfde manier als in het boek, krijgt de kijker weinig achtergrondinformatie mee over Rachels voormalige job bij public relations (inclusief een erg ongemakkelijke ontmoeting met haar voormalige collega’s).

Rachels favoriete drankje

In het boek drinkt Rachel regelmatig voorgemengde blikjes gin en tonic die ze koopt op het treinstation (af en toe kiest ze voor warme wijn en champagne), maar doordat de film zich in New York City afspeelt, wordt Rachel een wodkadrinker. Ze koopt haar drank nog steeds op het station en sipt er regelmatig van als ze in de trein zit. En hoewel ze denkt dat stiekem te doen, maakt de film duidelijk dat veel medepassagiers precies weten wat ze doet.

Nieuwe scènes

De film bevat enkele scènes die niet in het boek voorkomen, en dus een vorm van poëtische vrijheid zijn. Zo zien we een stomdronken Rachel die zich uitleeft in een plaatselijke bar, een nieuwe vriend maakt en een gênante selfie probeert te nemen in het toilet van de bar. Haar smartphone, per ongeluk ingesteld op video, filmt wat er gebeurt, waarna ze een woedeaanval krijgt over de dingen die haar zijn overkomen, culminerend in een soort aankondiging die klinkt als een bekentenis.

De man in de trein

Gedurende de hele roman wordt Rachel geobserveerd door een andere pendelaar, iemand die lijkt te weten dat ze iets van plan is. Hoewel het in eerste instantie lijkt alsof ze paranoïde is door haar drankgebruik blijkt uit een uiteindelijke confrontatie met de man dat hij haar echt heeft gezien op die noodlottige avond. Hij zag haar zelfs met Tom en Megan, wat een angstaanjagend vooruitzicht is als je bedenkt dat de politie al achter haar aan zit.

In de film heeft diezelfde man Rachel inderdaad gespot die avond, maar niet in het gezelschap van Tom en Megan: een subtiel verschil dat dient om Rachels isolement verder uit te spelen.

Bekijk ‘The Girl On The Train’ vanavond om 20u35 op Play5 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top