‘Forrest Gump’ is 30 jaar oud: blik op de glansrollen van Tom Hanks

Films |

Run Forrest, run! Die onsterfelijke woorden werden dag op dag dertig jaar geleden voor het eerst uitgesproken in ‘Forrest Gump’, de veelbekroonde klassieker over een minderbegaafde jongeman die een bijrol speelt in tal van historische gebeurtenissen. Voor de titelrol tekende ene Tom Hanks, die nadien uitgroeide tot een Hollywoodlegende. Pickx licht zijn meest memorabele rollen uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Captain Phillips (2013)

Wellicht de meest bekende bewerking van het verhaal van een kaping. In deze film vertolkt Hanks de rol van Richard Phillips, de kapitein van het vrachtschip Maersk Alabama dat in 2009 werd gekaapt door Somalische piraten. Na de bevrijding pende Phillips een boek en het is op dat werk dat deze film is gebaseerd. De film won geen grote filmprijzen maar bracht desondanks een slordige 219 miljoen Amerikaanse dollar op, wat best goed is voor een budget van 55 miljoen dollar.

Hanks schittert als een nuchtere, bescheiden Jan Modaal die wordt meegesleept in een rampsituatie en zijn kalmte tracht te bewaren. Hij moet beslissingen op leven en dood nemen in bijzonder ontvlambare omstandigheden. De Britse krant The Guardian omschrijft de acteerprestatie van Hanks als ‘the performance of a lifetime’: “Hij combineert de alledaagse charme van een moderne Jimmy Stewart met het groeiende gevoel van heldendom”, klinkt het.

Catch Me If You Can (2002)

In dit waargebeurde verhaal volgen we het leven van Frank Abagnale Jr., die op jonge leeftijd een ‘carrière’ uitbouwt als meesteroplichter door zich voor te doen als piloot, cheques te vervalsen of zich uit te geven voor dokter. Nadat de FBI hem op het spoor komt, is het maar de vraag of Abagnale uit de klauwen van speciaal agent Carl Hanratty zal weten te blijven.

De misdaadfilm uit 2002 maakt samen met ‘Arificial Intelligence’ en ‘Minority Report’ deel uit van Steven Spielbergs zogenoemde ‘Running Man’-trilogie. Leonardo DiCaprio (Frank Abagnale Jr.), Tom Hanks (Carl Hanratty) en Christopher Walken (Frank Abagnale Sr.) leveren uitstekende acteerprestaties.

Saving Private Ryan (1998)

‘Saving Private Ryan’ sloeg in als een bom toen het in 1998 in de bioscoopzalen verscheen. In dit (fictieve) meesterwerk van Steven Spielberg krijgt soldaat Ryan te horen dat zijn drie broers zijn gesneuveld in WOII en dat het militaire commando hem uit medelijden wil repatriëren. De indrukwekkende openingsscène, de Amerikaanse landing in Normandië op D-Day, staat te boek als filmerfgoed. De scène werd door het Engelse tijdschrift Empire uitgeroepen tot “de beste oorlogsscène in de geschiedenis van de cinema”.

De producers lieten niets aan het toeval over. De acteurs kregen dagenlang een echte militaire training. Zo ondergingen Tom Hanks, Edward Burns, Barry Pepper, Vin Diesel en Giovanni Ribisi dezelfde training als troepen in WOII. Spielberg zette de grote middelen in om kijkers mee te nemen naar juni 1944. Hij huurde zelfs een dertigtal personen in die een amputatie hadden ondergaan om soldaten te spelen die tijdens de landing in Normandië ernstig gewond raakten of sneuvelden.

“Spielbergs onverzettelijke realistische oorlogsfilm herdefinieert het genre bijna, dankzij alweer een glansprestatie van Tom Hanks”, luidt de consensus op Rotten Tomatoes.

Apollo 13 (1995)

Een ruimtemissie slaat plots om in een overlevingsstrijd na een explosie aan boord. ‘Apollo 13’ had niet alleen een geweldige cast, de film kreeg ook uitgebreide steun van de bemanning van de échte Apollo 13-missie. Bovendien sprong de NASA bij met middelen om de film zo authentiek mogelijk te maken. Regisseur Ron Howard baseerde zich voor de verfilming op het boek ‘Lost Moon: The Perilous Voyage of Apollo 13’; een goed ontvangen, nauwkeurig verslag van de spraakmakende missie.

Niet alleen de wetenschap klopte, de film gaf de gebeurtenissen van de echte ruimteramp nauwkeurig weer door zich te houden aan de tijdlijn zoals die in het boek van Jim Lovell staat. Bovendien deden de filmmakers en decorbouwers veel moeite om de werkelijke omgeving van de ruimtecapsule en het commandocentrum na te bootsen.

Het drama, met filmvedetten Tom Hanks, Bill Paxton en Kevin Bacon, werd genomineerd voor maar liefst negen Oscars, waaronder die voor beste film.

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump is ontegensprekelijk de rol van Hanks’ leven. Het tragikomische, vertederende drama voert Tom Hanks op in de titelrol als de minderbegaafde Forrest Gump die een bijrol speelt in tal van historische gebeurtenissen en willens nillens wereldberoemd wordt. Het bekroonde script is gebaseerd op een fictief verhaal van auteur Winston Groom uit 1985.

In zijn kindertijd krijgt Gump beugels voor zijn benen, omdat hij door een kromme ruggengraat moeite heeft met stappen. Hij wordt om zijn verstandelijke achterstand en beenbeugels voortdurend gepest, maar wanneer hij wordt achternagezeten door een groepje pestkoppen blijkt dat hij zonder beugels onwaarschijnlijk snel kan rennen. Forrest wordt zelfs een uitstekende footballspeler, tafeltennisser en duurloper.

Luitenant Dan verliest in de Vietnamoorlog beide benen en wordt gered door soldaat Forrest. Dan neemt het Forrest erg kwalijk dat hij nu als gehandicapte door het leven moet. De twee ontwikkelen desondanks een hechte vriendschapsband.

De tearjerker uit 1994 portretteert Forrest Gump als een heldhaftige underdog, en dat we zoveel sympathie hebben voor het personage is grotendeels te danken aan de acteerkunsten van Hanks. “Hanks’ acteerprestatie houdt ‘Forrest Gump’ oprecht, zelfs wanneer de film een loopje neemt met de Amerikaanse geschiedenis, wat zorgt voor een grillige odyssee van betwistbare wijsheid maar onbetwistbaar hart”, klinkt het op Rotten Tomatoes. De film won zes Oscars, waaronder voor de hoofdrol van Hanks.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top