Achter de schermen bij ‘Furiosa: A Mad Max Saga’, nu in VOD

Films | De spetterende actiefilm ‘Furiosa: A Mad Max Saga’ is vanaf nu te vinden in de VOD-catalogus van Pickx en voor de gelegenheid diepen we wat weetjes op van achter de schermen. De prequel van ‘Mad Max: Fury Road’ was geen makkie om te filmen en zag er ook bijna helemaal anders uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Negen jaar geleden verscheen ‘Mad Max: Fury Road’, een meesterlijk epos van filmmaker George Miller, overigens niet alleen de bedenker van de iconische ‘Mad Max’ filmreeks maar ook de regisseur van ‘Happy Feet’ en producent van ‘Babe’. De film met Tom Hardy en Charlize Theron in de hoofdrollen vertelde met een minimale hoeveelheid dialogen een wraakverhaal waarin de spanning constant opgedreven wordt. In plaats van dialogen gebruikte Miller de setting, de bizarre personages en de uitstekend gechoreografeerde actie om zijn bizarre wereld tot leven te brengen. Het resultaat was een film die omschreven werd als één lange en magistrale actiescène, de ideale moderne verderzetting van de filmreeks uit de jaren 80 over een postapocalyptische wereld waarin omgebouwde auto’s en benzine het meest kostbare goed zijn.

Een van de meest intrigerende toevoegingen aan het verhaal van ‘Fury Road’ was het personage van Theron: Furiosa, een krijger zonder angst wiens voorhoofd zwart geverfd is met olie. Miller had een lang achtergrondverhaal voor het personage uitgedacht om haar op het scherm meer vlees te geven, maar die achtergrond werd in de film nooit verteld. Nu is dat verhaal te zien in de nieuwe film ‘Furiosa: A Mad Max Saga’, een prequel voor ‘Fury Road’.

Van animatie tot computereffecten

Naar verluidt was Miller eerst van plan om de geschiedenis van Furiosa uit de doeken te doen in een geanimeerde film in de Japanse anime-stijl. Hij had zelfs al een regisseur voor ogen: Mahiro Maeda, die eerder werkte voor de legendarische studio Ghibli. Uiteindelijk koos hij toch voor live action, maar hij paste het scenario amper aan.

Het personage van Furiosa wordt vertolkt door de jonge actrice Alyla Browne (‘Nine Perfect Strangers’, ‘Three Thousand Years of Longing’) en de iets oudere Anya Taylor-Joy (‘The Queen’s Gambit’, ‘The Menu’). Maar wie bij het kijken van de film probeert te achterhalen wanneer Browne plaatsmaakt voor Taylor-Joy, krijgt het waarschijnlijk moeilijk. Omdat we Furiosa in de film moesten zien opgroeien, gebruikte Miller heel wat computereffecten om de overgang tussen beide actrices zo onopvallend mogelijk te maken.

Audities

Taylor-Joy kreeg de rol naar verluidt nadat ze een tape instuurde waarop ze de beroemde “I’m mad as hell”-speech van Peter Finch uit de film ‘Network’ deed. Ze werd gecast, maar er was nog één probleempje: de actrice had nog nooit met een auto gereden. Best belangrijk als ze een personage wil vertolken dat elk gigantisch oorlogsvoertuig de baas kan. Taylor-Joy vertelde in een interview met Stephen Colbert dat het eerste dat ze leerde doen met een auto de stunt met de veelzeggende naam “Juice-E-Lift 180” was.

Een andere hoofdrol is voor Chris Hemsworth (‘Thor’), die de klungelige slechterik Dementus gestalte geeft. Hemsworth wilde eigenlijk auditie doen voor de rol van Max in ‘Fury Road’, maar toen die film gecast werd, was hij nog niet de grote ster die hij nu is. Miller nodigde hem niet uit en de rol ging naar Tom Hardy, die het overigens uitstekend deed. Hij deed in 2015, toen iedereen hem kende als Thor, nog een poging om gecast te worden door Miller. Die zag in hem een ideale acteur voor de rol van antagonist, en de rest is geschiedenis.

En nog een laatste weetje: de criminele bende van Dementus wordt voor een deel vertolkt door echte ex-criminelen. Een groep gedetineerden ging bij een toneelgroep terwijl ze achter de tralies zaten. Ze bleven acteren na hun vrijlating en kregen zo rollen in de film. “Een van hen was bijvoorbeeld een Hells Angel. Ze hadden erg kleurrijke, interessante en gecompliceerde levens”, vertelde Hemsworth, die tijdens het draaien erg goed bevriend raakte met hen.

‘Furiosa: A Mad Max Saga’ is vanaf 8 juli beschikbaar in de Premium Pickx VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top