Regerend landskampioen Club Brugge trapt het nieuwe voetbalseizoen op gang

Sport | Club Brugge en KV Mechelen schrijven op vrijdag 26 juli de eerste letter van het 122ste hoofdstuk in de hoogste Belgische voetbalafdeling. Wie volgt blauw-zwart op als landskampioen? Er zijn vele titelpretendenten voor slechts één beker. Let the games begin!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Euro 2024 is dood, leve de Jupiler Pro League! Vrijdag 26 juli luidt de terugkeer in van onze geliefde Belgische competitie. In de openingswedstrijd van het kakelverse seizoen ontvangt regerend landskampioen Club Brugge KV Mechelen op eigen veld. De troepen van Nicky Hayen zullen op hetzelfde elan als de afgelopen Champions’ Play-offs willen doorgaan, al is het maar om een valse competitiestart zoals vorig seizoen (16 op 33) te vermijden. Zal blauw-zwart, nu zonder Igor Thiago maar met voormalig Unionist Gustaf Nilsson in de voorhoede, opnieuw meestrijden om de landstitel?

Zowel bovenaan als onderin wordt het knokken

Vicekampioen Union zal er alles aan doen om zich weer te mengen in de titelstrijd. Zoals gewoonlijk zochten de uitblinkers van vorig seizoen, zoals Nilsson en Mohamed Amoura, andere oorden op en zal kersverse coach Sébastien Pocognoli dus opnieuw van nul een competitief elftal uit de grond moeten stampen. Pocognoli moet grote schoenen vullen: beter doen dan zijn voorganger wordt schier onmogelijk, hoewel Union er nu al een paar keer heel dichtbij is geweest. De openingswedstrijd tegen het onlangs gepromoveerde Dender zal een goede indicator zijn voor het huidige niveau van de Brusselse ploeg.

Over de hoofdstad gesproken: Anderlecht moet het nu stellen zonder rots in de branding Zeno Debast. Voor de rest zal paars-wit ongetwijfeld voortbouwen op het goede werk van vorig seizoen onder Brian Riemer. De openingswedstrijd tegen Sint-Truiden wordt een goeie test voor de hertimmerde defensie. Het KRC Genk van Thorsten Fink en Standard Luik schotelen ons de eerste kraker van het nieuwe seizoen voor. Beiden stelden vorig seizoen in meer of mindere mate teleur en azen op eerherstel bij hun fans. Vooral in de Vurige Stede zit er druk op de ketel na het annus horribilis – de donkere wolken boven Sclessin zijn overigens nog steeds niet weggetrokken.

De toekomst van AA Gent is nu in handen van Wouter Vrancken. De missie van de ex-coach van Genk is helder: de Buffalo’s richting Champions’ Play-offs leiden. De Gentenaars hebben de kans om hun seizoen in schoonheid te openen op het veld van KV Kortrijk, dat zich vorig seizoen in extremis kon redden in het moeras van de Relegation Play-offs. Met Jonas De Roeck aan het roer begint ook een nieuw tijdperk bij Antwerp. De opvolger van Mark van Bommel reist op speeldag 1 af naar Charleroi. De Carolo’s hebben iets goed te maken na hun teleurstellend vorig seizoen, toen ze in de Relegation Play-offs belandden.

De strijd om het behoud wordt een thriller tussen verschillende degradatiekandidaten. Beerschot, de regerend Challenger Pro League-kampioen, en OH Leuven kunnen in een onderlinge confrontatie alvast vertrouwen tanken om hun missie tot een goed einde te brengen. Westerlo, dat met Cercle Brugge de revelatie van vorig seizoen ontvangt, wil het degradatiespook eveneens zo ver mogelijk houden. Maar met twee of drie dalers dit seizoen zullen verschillende clubs onvermijdelijk flirten met de degradatiezone. Ter herinnering: het competitieformat blijft ongewijzigd ten opzichte van de editie 2023-2024.

Super Sunday op speeldag 2

Terwijl speeldag 1 al een zeer interessant duel tussen Genk en Standard biedt, wordt speeldag 2 zowaar nog interessanter met Antwerp-Anderlecht en Standard-Club Brugge. Fans van de Jupiler Pro League hebben ook de zesde speeldag al in het vet omcirkeld. Dan staan twee derby’s op het menu: Club Brugge-Cercle Brugge en Union-Anderlecht. Tussendoor kruist AA Gent de degens met Antwerp. Smullen geblazen!

Bevestigingsjaar voor Anouar Ait El Hadj?

Zal Union slagen waar Anderlecht en Genk faalden? Na zijn overstap van Limburg naar het Dudenpark hoopt de 22-jarige Anouar Ait El Hadj zich eindelijk in de basiself van een topclub te kunnen knokken. De verwachtingen na zijn opmerkelijke overstap zijn hooggespannen, waardoor zijn prestaties ongetwijfeld onder het vergrootglas gehouden zullen worden.

Club Brugge trok de portefeuille open om zijn landstitel te verlengen en had in totaal meer dan zes miljoen euro veil voor Nilsson, Christos Tzolis, Ardon Jashari en Zaid Romero.

Racing Genk ging dan weer shoppen in eigen land met de transfers van STVV-revelaties Matte Smets en Jarne Steuckers, die dezelfde beweging maken als hun nieuwe coach. De 23-jarige Zuid-Koreaanse vleugelspeler Hyeon-gyu Oh strijkt ook neer in de Cegeka Arena, komende van Celtic Glasgow.

Antwerp heeft met Denis Odoi van Club Brugge een pak ervaring binnengehaald.

AA Gent heeft z’n selectie versterkt met de IJslandse aanvaller Andri Gudjohnsen, zoon van Eidur en opgeleid bij Real Madrid. De 20-jarige spits Max Dean komt over van de Engelse League Two en moet het vertrek van boegbeeld Laurent Depoitre mee helpen opvangen.

Standard heeft Boli Bolingoli opgevist bij KV Mechelen en andere vrije transfers gedaan die hun waarde zullen moeten bewijzen. 

Cercle heeft zich defensief versterkt met de 20-jarige linksback Nazinho, die overkomt van Sporting B in de Portugese derde klasse. Voor de rechtsbackpositie heeft de Vereniging zijn leeftijdsgenoot Ibrahim Diakité weggeplukt bij Stade Reims.

Tot slot heeft ook Charleroi met Check Keita (Stade Reims) en Mardochée Nzita (Beerschot) een aantal jonge verdedigers gerekruteerd om de achterhoede te verstevigen voor het begin van het nieuwe seizoen.

Het programma voor de openingsspeeldag van de Jupiler Pro League op DAZN Pro League:

Vrijdag 26 juli

  • Club Brugge - KV Mechelen (vanaf 20u15 op DAZN Pro League 1)

Zaterdag 27 juli

  • FCV Dender EH - R. Union St.-G. (vanaf 15u30 op DAZN Pro League 1)
  • Beerschot - OH Leuven (vanaf 17u55 op DAZN Pro League 1)
  • RSC Anderlecht - STVV (vanaf  20u25 op DAZN Pro League 1)

Zondag 28 juli

  • KRC Genk - Standard Luik (vanaf 13u10 op DAZN Pro League 1)
  • KV Kortrijk - KAA Gent (vanaf 15u55 op DAZN Pro League 1)
  • Sporting Charleroi - Royal Antwerp FC (vanaf 18u10 op DAZN Pro League 1)
  • KVC Westerlo - Cercle Brugge (vanaf 18u55 op DAZN Pro League 2)

De bal rolt eindelijk weer op de Belgische velden! Wil je niets missen van de actie? Volg de Jupiler Pro League het hele seizoen lang op de DAZN Pro League zenders, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Wil je het nieuwe voetbalseizoen vanop de eerste rij beleven? Doe mee aan onze wedstrijd en maak kans op een duo-abonnement voor jouw favoriete ploeg!

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ video aan in de Pickx-app en de website pickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te bekijken wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top