‘Back To Black’ in VOD: de crème de la crème van Amy Winehouse

Muziek |

Wijlen Amy Winehouse stond te boek als een van de meest veelbelovende talenten van haar generatie. De Britse jazz- en soulzangeres bracht slechts twee studioalbums uit, maar groeide toch uit tot een van de populairste artiesten van de nillies. Pickx nam haar biopic ‘Back To Black’ op in z’n VOD-catalogus, en licht in één adem haar meest memorabele songs uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Body and Soul’ (met Tony Bennett)

Winehouses laatste opname voor haar dood in 2011. Het nummer werd opgenomen voor het album ‘Duets II’ van de toen 85-jarige Tony Bennett, dat een paar maanden na Amy’s overlijden werd uitgebracht.

De winst van de hit werd gedoneerd aan 'The Amy Winehouse Foundation'. Bennett zou haar nadien eer bewijzen in zijn autobiografie. "Ik vond haar absoluut briljant. De opname pakt de essentie van haar unieke stemgeluid. Ze was een zeldzaam talent."

‘Rehab’

Deze wereldhit verwijst naar Winehouses weigering om zich te laten opnemen in een afkickcentrum voor haar alcoholmisbruik, op aanraden van haar management.

Later legde ze uit: “Ik vroeg mijn vader of hij vond dat ik moest gaan. Hij zei ‘nee’, maar ik moest het proberen. Dus dat deed ik, voor 15 minuten. Ik ging naar binnen zei ‘hallo’ en legde uit dat ik drink omdat ik verliefd ben en de relatie heb verpest. Toen liep ik naar buiten.”

In de songtekst vernoemt ze “Ray” en “Mr. Hathaway”, als verwijzing naar Ray Charles en Donny Hathaway.

‘You Know I'm No Good’

Dit goudeerlijke nummer was de tweede single van Amy’s tweede album ‘Back to Black’.

Acteur Roger Moore had naar eigen zeggen geen idee waarom Amy zijn naam in de tekst verwerkte, “tenzij ze een woord wilde dat rijmt op ‘door’ (deur), of geen woord kon vinden dat rijmt op ‘Connery’.”

‘Valerie’ (met Mark Ronson)

Oorspronkelijk van The Zutons, maar de Brits-Amerikaanse dj/producer Mark Ronson nam later een versie op voor zijn coveralbum ‘Version’ uit 2007. Nadat hij met Amy had gewerkt aan haar ‘Back to Black’-album, nam de producer haar onder de arm voor deze coverversie, die uiteindelijk meer faam verwierf dan het origineel.

‘Back to Black’

Deze soulklassieker, het titelnummer van haar tweede album, werd geïnspireerd door Amy’s relatie met Blake Fielder-Civil. Hij had haar verlaten voor een ex-vriendin, waardoor ze ‘zwartgallig’ werd, wat lijkt te verwijzen naar verslavingen en depressies.

‘Back to Black’ kreeg veel bijval van muziekcritici, die de echo’s van meidengroepen uit de jaren 1960 prezen. Het wordt beschouwd als een van Winehouses topwerken. Veel artiesten coverden de hitsingle, onder wie Beyoncé.


‘Back To Black’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top