Streamz stilt deze zomer je honger met dit iconisch kijkvoer, made in Vlaanderen

Series | ‘Callboys’, ‘Het Eiland’, ‘In de Gloria’, ‘Matroesjka’s’, ‘Safety First’, ‘Van Vlees en Bloed’,… Deze zomer pakt Streamz uit met het beste wat fictie in Vlaanderen te bieden heeft. Een bloemlezing.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Callboys (seizoenen 1 & 2)

Humor, seks en sixpacks: de ‘Callboys’ staan tot je dienst deze zomer. Wie al eens graag een bloot mannenlijf aanschouwt, zit goed bij Streamz. In de reeks uit het geniale brein van fictiekoning Jan Eelen volgen we drie bevriende gigolo’s die de handen in elkaar slaan om de Vlaamse sekssector te veroveren. Manusje-van-alles Randy staat de heren bij en neemt de praktische beslommeringen voor zijn rekening.

De vier geloven zo sterk in de kracht van hun merk dat ze besluiten om met hun bedrijfje te gaan diversifiëren en merchandising op de markt te brengen. Maar in de galop van overmoed en testosteron worden de haarscheurtjes in de groep al snel onoverbrugbare kloven.

Van Vlees en Bloed

Voor Tom Van Dyck en Michiel Devlieger was het idee om een reeks te maken over een beenhouwersfamilie een schot in de roos. In amper zeven afleveringen wist de serie enkele oneliners in het collectieve geheugen van de kijkende Vlaming te lanceren, zoals “We zitten met een bospoeper”, “De emmer der vernedering zit vol” en “Ik zen nogal ne kèrel è”.

Maar de serie heeft meer in petto dan oneliners. Het absurde verhaal over een slagerszoon die na tien jaar plots terugkeert, de bedlegerige Moemoe die de controle over haar zaak wil behouden terwijl zowat iedereen op haar geld uit is en de speciale zwarte pensen, is tegelijk hilarisch en emotioneel. Dat, en de puike cast met onder anderen Lucas Van den Eynde, Sien Eggers, Koen De Graeve en Maaike Neuville, maakt van ‘Van Vlees en Bloed’ een echte must see in onze landshelft.

Het Eiland (seizoenen 1 & 2)

‘Niveau nihil’, ‘Weg sfeer’, ‘Zever, gezever!’, … Dat deze uitspraken nog steeds gebezigd worden door menig Vlaming, bewijst dat ‘Het Eiland’ stevig verankerd zit in ons collectief geheugen. Sterker nog: het is fair om te stellen dat het geesteskind van Eelen intussen uitgegroeid is tot Vlaams tv-erfgoed.

In de sitcom die zich afspeelt binnen de kantoormuren van Cynalco Medics neemt Guido (Frank Focketyn) de plaats van afdelingschef Jean (Jaak Van Assche) over, waardoor er een plaatsje vrijkomt naast Michel (Dirk Van Dijck) en Frankie (Wim Opbrouck). Nieuwkomer en pleaser Alain (Tom Van Dyck), ofwel “de Protput”, wordt niet bepaald met open armen ontvangen.

In het eerste seizoen probeert Guido krampachtig de boel onder controle te houden en in een goed blaadje te staan bij zijn leidinggevende Lydia Protut. De zitbal, Trivial Time, spelletjes om de productiviteit te verhogen… legendarischer worden televisiemomenten niet. In het tweede seizoen neemt Michel het van hem over, maar hij wordt dan weer gemanipuleerd door de vervanger van Protut: de charlatan Bucky Laplasse.

In de Gloria (seizoenen 1 & 2)

Het satirische ‘In de Gloria’ steekt de draak met de modale Vlaming die opgevoerd wordt in humaninterestprogramma’s. De onwennigheid die anno 2024 best als cringe omschreven wordt, doet ons bijwijlen ineenkrimpen, maar levert tegelijk geniale tv op.

Omdat ze de ‘ver-human-interestisering’ van tv te ver vonden gaan, besloten bedenkers Jan Eelen, Christa Eersels, Olivier Goris en Bart Matthys ergens rond de millenniumwisseling de condition humaine te vangen in komische, bitterzoete of gênante omstandigheden die niet zelden herkenbaar zijn. Ze schotelen ons zo een ietwat ongemakkelijke spiegel voor. De modale, kleinburgerlijke typetjes liggen immers nooit ver van de realiteit: bel bij een willekeurig huis aan in een gemiddeld Vlaamse parochie, en na drie keer proberen tref je een figuur die recht uit de reeks lijkt weggelopen. De sketches zijn een briljante uitvergroting van de beslommeringen die aan Vlaamse keukentafels als anekdotes worden uitgewisseld. Ze leggen onze kleinmenselijke kantjes, die we het liefst verstoppen onder een lawine aan sociaal wenselijk gedrag, open en bloot.

De cast bestaat uit acteurs die stuk voor stuk deel uitmaken van het comedyfirmament van ons land. Sien Eggers, Lucas Van den Eynde, Frank Focketyn, Wim Opbrouck, Tom Van Dijck, Tania Van der Sanden en An Miller. Legendarische sketches, van ‘Den draad’ tot ‘In mijn poep’ en 'Hallo televisie', ontstonden aan de schrijftafel van ‘In de Gloria’. Het nalatenschap is eindeloos, en blinkt in het pantheon van de Vlaamse tv-geschiedenis.

Matroesjka’s (seizoenen 1 & 2)

De tiendelige serie vertelt het verhaal van een netwerk van Antwerpse vrouwenhandelaars die rekruteren in het voormalige Oostblok. De regie was in handen van Marc Punt en Guy Goossens. De cast, met onder meer Peter Van den Begin, Tom Van Dijck, Luc Wyns en Stany Crets, is indrukwekkend. In het tweede seizoen telde de cast 140 acteurs en actrices van tien verschillende nationaliteiten.

De prestigieuze VTM-dramaserie, waarvan de eerste reeks door critici en publiek gewaardeerd werd, wou de kijker een geactualiseerd beeld geven van de internationale vrouwenhandel. In de tweede reeks worden bendeleider Ray Van Mechelen (Peter Van den Begin) en Eddy Stoefs (Luk Wyns) na drie jaar vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Jan Verplancke (Axel Daeseleire) is er met al hun spaargeld vandoor. Hij baat met Engelse partners een bar uit in het Thaise Pattaya en exporteert van daaruit meisjes naar de Benelux. De zaken lopen naar verluidt goed. Verplancke zit dus zeker niet te wachten op het bezoek van z'n oude ‘partners in crime’.

De reeks won in 2008 de Ha! van Humo, een prijs die het beste Vlaamse televisieprogramma van het afgelopen jaar bekroont. “Dankzij de excellente regie en het sterke scenario wisten de regisseurs goed de ranzige wereld van de vrouwenhandel te vatten”, luidde de motivatie van de jury. “Samen met de geloofwaardige dialogen en uitmuntende acteurs maakte dat van ‘Matroesjka’s’ een fictiereeks die het niveau van de landsgrenzen ver overstijgt”, aldus nog Humo.

De Parelvissers

De zesdelige dramareeks werd gemaakt door Tom Lenaerts, Michiel Devlieger en Michel Vanhove en gaat over enkele dertigers die tijdens een reünieweekend in de Ardennen terugblikken op hun verleden als oprichters van De Parelvissers, het meest succesvolle Vlaamse televisieproductiehuis ooit. Een andere medewerker verdween vijf jaar daarvoor spoorloos nadat hij 100 miljoen Belgische frank (zo'n 2,47 miljoen euro) van de rekening van het bedrijf haalde.

Kort na zijn verdwijning ging De Parelvissers failliet. De broer van de vermiste nodigt alle collega’s en vennoten van weleer uit in een huis in de Ardennen om samen naar antwoorden te zoeken. Daar maakt hij een documentaire over.

Naarmate de reeks vordert, krijgt de kijker meer antwoorden over het verleden van de vrienden. Het is een verhaal van dertigers die wanhopig proberen de gezamenlijke droom die ze ooit hadden in stand te houden.

Safety First (Seizoenen 1 & 2)

Dirk, Smos, Luc en Ingrid zijn vier bewakingsagenten van de firma Safety First die op Tomorrowland mogen instaan voor de beveiliging van de artiesten. Maar niet alles loopt van een leien dakje: de catering komt zonder water te zitten, Dirk twijfelt aan zichzelf en Smos zoekt Dimitri Vegas & Like Mike op in plaats van zijn taken ter harte te nemen.

Het VTM-programma won de Ha! van Humo 2013. “De personages van deze serie onderscheiden zich van de karikatuur door uitgesproken gevoelig te zijn in een leven waarin opstaan altijd weer een voorspel is van vallen”, aldus Humo’s tv-criticus Dwarskijker in zijn lofrede. “Net echt, maar dan een beetje aangedikt, puur voor ons vermaak.” Humo loofde ook de scenaristen en de acteurs. De hoofdrollen in deze sitcom over een beveiligingsfirma worden vertolkt door Bruno Vanden Broecke, Ruth Beeckmans, Ben Segers en Matteo Simoni.

Het tweede seizoen van ‘Safety First’ was een van de drie genomineerden in de categorie ‘Beste Sitcom’ op de Gouden Roos, het meest prestigieuze Europese festival voor amusementsprogramma’s op televisie. Uiteindelijk greep het net naast de prijs.

Is je honger naar Vlaamse tv-parels nog niet gestild?

Ook deze series zijn te herontdekken op Streamz:

  • Spitsbroers’ zet twee broers in de kijker die dromen van een carrière als profvoetballer. Wanneer een van hen plots een contract bij een topclub aangeboden krijgt, moet de kersverse topspits leren omgaan met de roem, terwijl zijn broer gefrustreerd op zoek gaat naar een ander doel in zijn leven. Hoofdrolspelers zijn Oscar Willems en Joren Seldeslachts. De regie was in handen van Gijs Polspoel en Jeroen Dumoulein.
  • W817’ is een sitcom over vijf jongvolwassenen die samenwonen in een studentenstad en hun plaats zoeken in de wereld. De jeugdreeks liep op jongerenzender Ketnet aan het begin van de nillies en verwierf een cultstatus onder millenials.
Fleur je zomer op met uitzonderlijke fictie van eigen bodem! Bekijk alle opgesomde reeksen op Streamz! Ontdek hier hoe je jouw Streamz-account via Pickx activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top