Otto-Jan Ham fileert in ‘Drugs Dus’ de naakte feiten over roesmiddelen

Series |

Vanaf donderdag 8 augustus is op Streamz te zien hoe Otto-Jan Ham zich onderdompelt in de drugswereld. In de driedelige docureeks ‘Drugs Dus’ onderzoekt de tv-presentator alle aspecten van legale en illegale roesmiddelen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Welke drugs bestaan er? Wat is verslaving? Welk drugbeleid voert ons land, en waarom? En zijn echt álle drugs slecht?

Het is maar een greep uit de vragen die Otto-Jan Ham tracht te beantwoorden in ‘Drugs Dus’. Hij laat zich bijstaan in die zoektocht door zes mensen: toxicoloog Jan Tytgat, drugscommissaris Ine Van Wymersch, criminoloog Tom Decorte, psychiater Mathieu Seynaeve, collega-muzikant Ron Reuman – die jaren met een alcoholverslaving kampte – én compagnon de route Stijn Van de Voorde.

Samen onderzoeken ze de naakte feiten over drugs, gespeend van misplaatste romantiek maar met een nuchtere blik.

Van cannabis tot crystal meth

De reeks start in het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC), waar Otto-Jan verneemt wat er in België zoal in omloop is, van cannabis tot crystal meth. In Engeland ontmoet hij hoogleraar neuro-psychofarmacologie David Nutt en ook Dominic Milton Trott, die voor zijn ‘Drugs Bible’ meer dan 180 verschillende soorten drugs testte. Voorts gaat Otto-Jan op consultatie bij Geert Dom, medisch directeur van de grootste verslavingskliniek in België, om zijn eigen alcoholgebruik onder de loep te nemen. En tenslotte heeft hij het met de Canadese professor Bruce Alexander over diens revolutionaire ‘Rat Park’-experiment.

In de daaropvolgende afleveringen fileert Ham het Belgische drugsbeleid en onderzoekt hij hoe de overheid de uitwassen van drugsgebruik binnen de perken kan houden om te veiligheid te laten primeren – ook in het buitenland. Verder wordt ingezoomd op de medicinale werking van drugs. Wanneer is iets een medicijn, en wanneer noemen we het een drug? Hoe zit het met de geneeskrachtige werking en welke toepassingen zijn vandaag aan de orde in de geneeskunde?

Wil je ook je licht opsteken over drugs in al z’n vormen en maten? ‘Drugs dus’ is vanaf 8 augustus te zien op Streamz en in het late najaar op VRT Canvas. Ontdek hier hoe je jouw Streamz-account via Pickx activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top