GP’s van Québec en Montréal: gesneden koek voor punchers

Sport | Met nog maar twee weken te gaan voor de Wereldkampioenschappen in Zürich steekt een deel van het peloton de Atlantische Oceaan over voor de Grand Prix Cycliste de Québec en de Grand Prix Cycliste de Montréal, die beide al zo’n tien jaar op de UCI-kalender prijken. De wedstrijden worden op 13 en 15 september uitgezonden op Pickx+ Sports 1.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sinds hun ontstaan in 2010 hebben de twee Canadese wielerklassiekers, de GP van Québec en die van Montréal, enkele van de strafste namen uit de sport gekroond: Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Michael Matthews, Peter Sagan, Tadej Pogacar en, vorig jaar, Arnaud De Lie. De komende edities van de enige twee World Tour-races in Noord-Amerika beloven opnieuw mooie laureaten op te leveren, gezien de line-up die aan de andere kant van de grote plas z'n opwachting maakt.

De eerste van de twee wedstrijden vindt plaats op vrijdag 13 september met de twaalfde GP de Québec. De wedstrijd vindt plaats in het hart van de oude hoofdstad, op een heuvelachtig parcours in de vorm van een circuit dat 16 keer moet worden afgelegd voor een totaal van 201 kilometer. Het traject telt vier korte beklimmingen, die waarschijnlijk niet uitdagend genoeg zijn om grote gaten te slaan. Vorig jaar streden ongeveer veertig renners om de overwinning in een sprint. Met een straffe eindspurt bleef Arnaud De Lie Corbin Strong en Michael Matthews voor, om zo zijn eerste World Tour-zege binnen te rijven.

Zware parcoursen

Na een korte rustdag leggen de renners zondag het zwaardere parcours van de GP van Montréal af. Op het menu: 209 kilometer, grotendeels door het park op de heuvel waaraan de stad Montréal zijn naam ontleent, het Parc du Mont Royal. Het stadscircuit moet 17 keer worden afgelegd, goed voor in totaal meer dan 4.500 hoogtemeters. Het telt drie relatief zware beklimmingen bovenop de laatste helling en zijn 560 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 4%. De wedstrijd zal niet uitmonden in een massasprint, maar de hoofdrolspelers zullen zeker dezelfde als in Québec zijn. Vorig jaar won Adam Yates voor Pavel Sivakov.

Zoals elk jaar is het deelnemersveld in Canada ook deze editie niet te versmaden: Tadej Pogacar, Arnaud De Lie, Michael Matthews, Biniam Girmay, Romain Bardet, Julian Alaphilippe, Valentin Madouas, Matteo Jorgenson en Matej Mohoric tekenen present.

Kan De Lie zijn titel in Quebec verlengen? Volg de GP Québec op vrijdag 13 vanaf 20u en de GP Montréal op zondag 15 september vanaf 19u30 live op Pickx+ Sports 1. De Pickx+ Sports-zenders zijn beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top