Dit zijn de meest memorabele ‘Beetlejuice’-personages

Films | Nu sequel ‘Beetlejuice Beetlejuice’ in de cinemazalen loopt, herontdekken fans van de cultfilm ‘Beetlejuice’ uit 1988 samen met een nieuwe generatie het origineel. Beide films zitten tjokvol kleurrijke personages die de fantasierijke wereld van regisseur Tim Burton tot leven wekken. Dit zijn enkele van onze favorieten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Beetlejuice’ was nog maar de tweede langspeelfilm die Tim Burton regisseerde, maar de film zette hem wel op de kaart als een invloedrijke filmmaker met een geheel eigen visie en gevoel voor fantasie. Zijn combinatie van horror, comedy, universele menselijkheid en absurde personages zou nog vaak terugkeren in zijn filmografie. ‘Beetlejuice’ oogstte heel wat succes en won zelfs de Oscar voor de beste make-up. En later bleef de film een ware cultklassieker die vooral rond Halloween gretig herbekeken werd.

Saai versterkt vreemd

In de film volgen we de pogingen van het pas overleden koppel Adam en Barbara Maitland om hun mooie landelijke huis te redden. Terwijl ze als geesten door hun huis dwalen en met de hulp van het “Handbook for the Recently Deceased” (Handleiding voor Pas Overledenen) proberen uit te vissen hoe ze om kunnen gaan met het hiernamaals en alle vreemde regeltjes die er gelden, trekt er namelijk een New Yorks koppel in in het huis. De Maitlands proberen hen weer te verjagen voor de verwaande nieuwe bewoners de charme van het huis helemaal verknallen.

Dat brengt ons bij de eerste personages die hier uitgelicht moeten worden. De Maitlands zijn misschien wel de meest kleurloze personages van de film, maar dat is met opzet zo gedaan. Ze zijn vriendelijk, gewoontjes, moederlijk en een klein beetje saai. Ze zijn de personages die de film ietwat verankeren in de realiteit, en die ervoor zorgen dat alle bizarre en absurde personages des te meer opvallen tegenover hen.

Charles en Delia Deetz zijn de New Yorkers die in het landhuis van de Maitlands intrekken. Hoe rustig en vriendelijk Adam is, zo zelfingenomen en haantje-de-voorste is Charles. En terwijl Barbara zorgzaam is, is Delia (de tweede echtgenote van Charles) een excentrieke kunstenares (weliswaar zonder veel talent). Ze heeft zelfvertrouwen in overvloed en is eigenzinnig, maar op een of andere manier kan je haar alleen maar graag zien.

Vreemd en ongewoon

Er zit ook wat goeds in de familie Deetz. Haar ouders zijn inhalig (wanneer ze beseffen dat hun huis behekst is, proberen ze er meteen geld aan te verdienen), maar Lydia Deetz is dat niet. Ze loopt altijd gekleed in het zwart, maakt de ene gevatte opmerking na de andere, en is de enige die Adam en Barbara kan zien, naar eigen zeggen omdat ze “vreemd en ongewoon is”. Wanneer Barbara haar beter leert kennen, is ze ineens niet meer zo happig om de familie Deetz weg te jagen.

En dan zijn er nog de meest kleurrijke personages, zoals Miss Argentina, de receptioniste in de wachtkamer van het hiernamaals, die de Maitlands informeert over hun lot. Of de onheilspellende conciërge die de gevaren van het hiernamaals uit de doeken doet.

En, hoe kan het ook anders, het titelpersonage is het meest memorabele figuur in de hele film. Beetlejuice, eigenlijk Betelguese, wordt door de Maitlands ingeschakeld om de familie Deetz te verjagen. Hij is weerzinwekkend, schunnig, irritant, magisch en hilarisch. Het personage, vol overgave gespeeld door Michael Keaton, is in totaal amper 25 minuten in de film te zien, maar steelt toch helemaal de show.

‘Beetlejuice Beetlejuice’ is vanaf vandaag in de Belgische cinemazalen te zien. Wie eerst nog eens het origineel wil zien, kan terecht op Netflix en Prime Video.

Ontdek ‘Beetlejuice’ op Netflix via Pickx All Stars en Prime Video! Ontdek hier hoe je kan streamen via je Android TV Box.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top