De UEFA Champions League opent een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis

Sport |

De competitiefase van de UEFA Champions League begint op 17 september voor de 36 teams die deelnemen aan het kampioenenbal. Club Brugge en zijn tegenstanders staan op het punt geschiedenis te schrijven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een gloednieuw format

De groepsfase is dood, leve de competitiefase! De UEFA Champions League gaat een nieuw tijdperk in, met 36 teams aan de start in plaats van de gebruikelijke 32. Vier extra teams krijgen de kans om zich te meten met de besten van Europa.

Al deze clubs komen uit in één competitie waarin ze het tegen acht verschillende tegenstanders moeten opnemen. Vier thuis en vier uit. Om de wedstrijden te bepalen die op dinsdag, woensdag en nu ook donderdag (!) worden gespeeld, werd elk team in eerste instantie ingedeeld in een van de vier poules op basis van de ranglijst. Per team werden vervolgens uit elke pot twee tegenstanders uitgeloot.

Elke wedstrijd is belangrijk voor de kwalificatie voor de knock-outfase. De uitslagen van de wedstrijden beïnvloeden de positie van elk team op de algemene ranglijst. De top 8 kwalificeert zich rechtstreeks voor de achtste finales, terwijl de ploegen tussen de 9e en 24e plaats tegenover elkaar komen te staan in een heen- en terugmatch, wederom bepaald aan de hand van de ranglijst, met thuisvoordeel in de terugmatch voor de ploegen tussen de 9e en 16e plaats.

In tegenstelling tot voorgaande jaren zullen de laagst geklasseerde teams niet kunnen terugvallen op het vangnet van de Europa League. Clubs tussen de 25e en 36e plaats worden simpelweg uitgeschakeld in alle Europese competities. Vanaf de achtste finales daarentegen blijft het systeem identiek aan voorgaande jaren tot aan de finale, die dit seizoen in München plaatsvindt.

Ambitieuze Belgen en een nog sterkere kampioen

België zal vooral zijn enige vertegenwoordiger in dit nieuwe format in de gaten houden: Club Brugge. Zoals verwacht wacht blauw-zwart een lastige opgave, ondanks het feit dat ze in pot 2 zijn geloot. Manchester City, Borussia Dortmund, Juventus, AC Milan, Sporting CP, Celtic, Aston Villa en Sturm Graz zijn de tegenstanders van Hans Vanaken en co.

Die tegenstanders tellen veel landgenoten in hun rangen. Kevin De Bruyne is de bekendste van allemaal, maar hij zal niet de enige zijn die schittert in de Champions League. Zijn teamgenoot Jérémy Doku zou opnieuw een gesel moeten zijn voor de vijandelijke defensies. Hetzelfde geldt voor Julien Duranville als hij gespaard blijft van blessures bij de Borussen.

In Turijn wordt vooral uitgekeken naar de nieuwe sensatie Samuel Mbengula. Voormalig Anderlecht-man Zeno Debast zal zijn waarde moeten bewijzen bij de Portugezen, net als Arne Engels in Glasgow. Nieuwkomer Amadou Onana zal Youri Tielemans bijstaan op het Engelse middenveld van de Villans, terwijl Dimitri Lavalée zal proeven van het kampioenenbal met de Oostenrijkers.

Thibaut Courtois (Real Madrid), Leandro Trossard (Arsenal), Loïs Openda (RB Leipzig), Charles De Ketelaere (Atalanta), Axel Witsel (Atlético Madrid) en Johan Bakayoko (PSV) doen ook mee aan het voetbalfeest. Festiviteiten die titelverdediger Real Madrid zal proberen verlengen met hun steraanwinst van deze zomer: Kylian Mbappé.

Atlético Madrid heeft met de Argentijnse wereldkampioen Julián Álvarez ook een sterspits gestrikt, terwijl Barcelona Dani Olmo heeft teruggehaald. Bayern heeft dan weer onze landgenoot Vincent Kompany aangesteld als nieuwe coach. Kan Vince The Prince de Rekordmeister naar de finale leiden in de Allianz Arena?

Heruitgave van de finale van 2023

Op dinsdag 17 september wordt de allereerste competitiefase van de Champions League afgetrapt. En de eerste dag belooft al veel spektakel. Titelhouder Real Madrid opent de competitie tegen Stuttgart, terwijl AC Milan en Liverpool elkaar op dezelfde bekampen in Italië. Vincent Kompany maakt zijn thuisdebuut voor Bayern in het kampioenenbal tegen Dinamo Zagreb.

Woensdag neemt Club Brugge het in het Jan Breydelstadion op tegen Borussia Dortmund, de vicekampioen van vorig seizoen. Er wacht ook een confrontatie tussen Manchester City en Inter Milaan, een heruitgave van de finale van 2023. Paris Saint-Germain, in een nieuw jasje en zonder Kylian Mbappé, ontvangt het Spaanse Girona.

Tot slot ontvangt Atlético Madrid donderdag het RB Leipzig van Axel Witsel, met Loïs Openda, Maarten Vandevoordt en Arthur Vermeeren. Een vroege terugkeer naar de Spaanse hoofdstad voor de voormalige Antwerpenaar die door Los Colchoneros wordt uitgeleend aan de Duitsers. Barcelona reist naar AS Monaco, terwijl het Atalanta van Charles De Ketelaere het opneemt tegen Arsenal en Leandro Trossard in Bergamo.

Het programma van de openingsspeeldag in de competitiefase van de UEFA Champions League:

Dinsdag 17 september

  • Juventus FC - PSV: vanaf 18u35 op Pickx+ Sports 2
  • Young Boys - Aston Villa: vanaf 18u35 op Pickx+ Sports 3
  • UCL Multi Live: vanaf 20u15 op Pickx+ Sports 1
  • Real Madrid - VfB Stuttgart: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 2
  • AC Milan - Liverpool FC: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 3
  • Bayern München - Dinamo Zagreb: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 4
  • Sporting CP - LOSC Lille: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 5

Woensdag 18 september

  • Bologna FC - Shakhtar Donetsk: vanaf 18u35 op Pickx+ Sports 2
  • Sparta Praag - RB Salzburg: vanaf 18u35 op Pickx+ Sports 3
  • UCL Multi Live: vanaf 20u15 op Pickx+ Sports 1
  • Club Brugge - Dortmund: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 2
  • Manchester City - Inter: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 3
  • PSG - Girona FC: om 20u50 vanaf Pickx+ Sports 4
  • Celtic FC - Slovan Bratislava: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 5

Donderdag 19 september

  • Feyenoord - Bayer Leverkusen: vanaf 18u35 op Pickx+ Sports 2
  • Rode Ster Belgrado - SL Benfica: vanaf 18u35 op Pickx+ Sports 3
  • UCL Multi Live: vanaf 20u15 op Pickx+ Sports 1
  • Atlético Madrid - RB Leipzig: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 2
  • AS Monaco - FC Barcelona: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 3
  • Stade Brestois - Sturm Graz: vanaf 20u50 op Pickx+ Sports 4
  • Atalanta Bergamo - Arsenal FC: vanaf 20u50 op Pickx+

100% van de UEFA Champions League met Pickx Sports

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is geworden, heb je met Proximus Pickx toegang tot alle wedstrijden van de UEFA Champions League. Voetbalfans die geabonneerd zijn op de optie Pickx Sports of Pickx All Stars & Sports kunnen door de Pickx+ Sports-zenders verkennen om de wedstrijd van hun keuze te vinden of de beste actie van stadion tot stadion volgen via Multi Live, die de hoogtepunten uit alle wedstrijden bundelt in één uitzending. Elke maand wordt er een wedstrijd uitgezonden op het Pickx+ kanaal, apart beschikbaar als tv-optie of inbegrepen in de Pickx Mix, Pickx Sports, Pickx All Stars en Pickx All Stars & Sports opties.

Naast het kijken naar live wedstrijden kunnen voetbalfans genieten van allerlei soorten content, waarvan de meeste exclusief, zowel op hun tv-scherm als online en in de Pickx-app. In het UEFA Champions League Magazine kunnen ze de doelpunten en het laatste nieuws van de deelnemende clubs bekijken. Op maandag biedt het Champions Club-programma een voorbeschouwing op de twee avonden van de UEFA Champions League.

De Pickx-app onderscheidt zich door zijn interactieve video-ervaring verrijkt met informatie over de samenstellingen, data en live statistieken. Proximus-klanten die geabonneerd zijn op de tv-optie Pickx Sports of Pickx All Stars & Sports zullen tot zeven dagen na de uitzending samenvattingen of volledige wedstrijden kunnen bekijken.

De UEFA Champions League gaat een nieuw tijdperk in! Volg de UEFA Champions League op de zenders van Pickx+ Sports. Eén keer per maand is een wedstrijd ook op de zender Pickx+ te volgen. Pickx+ Sports en Pickx+ zijn beschikbaar in de tv-opties Pickx Sports en Pickx All Stars & Sports van Proximus.

Wil je graag een match van de grootste clubcompetitie ter wereld bijwonen? Neem dan deel aan onze wedstrijd en maak kans op 2 VIP tickets voor de match Club Brugge – Dortmund in het Jan Breydelstadion op 18 september.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top