Oostende mikt op 14de titel op rij in vernieuwde BNXT League

Sport |

De BNXT League is terug van weggeweest! Vrijdag begint de Belgisch-Nederlandse basketbalcompetitie aan zijn vierde seizoen sinds de twee nationale competities fuseerden. Terwijl het competitieformat dit seizoen een eenvoudigere vorm aanneemt, bijt regerend kampioen Oostende op de openingsspeeldag de spits af tegen Spirou Charleroi.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De usual suspect voor de kampioenstitel, Oostende, trapt het nieuwe seizoen van de BNXT League zaterdag af tegen Spirou Charleroi. Deze ‘Clasico’ heeft misschien niet de grandeur van vroeger, maar vormt wel het startschot van de uittredende Belgische kampioen in z’n zoektocht naar een veertiende landstitel op rij, een nieuw record voor de kustclub en kingmaker Dario Gjergja.

Met een vrij stabiele Belgische kern rond MVP Pierre-Antoine Gillet en een groot aantal buitenlandse versterkingen is Oostende, zoals elk seizoen, de grootste kanshebber om z’n eigen titel te verlengen. De winnaarscultuur lijkt ingebakken in het DNA van coach Gjergja en zijn troepen.

De belangrijkste outsiders zijn Antwerp en Limburg United. Met een nieuwe sponsor heeft Antwerp de middelen gevonden om acht nieuwe spelers aan te trekken, waaronder Kevin Tumba en een kersverse coach, de Nederlander Geert Hamminck. Bij Limburg waren er dan weer weinig wijzigingen in de selectie, vooral wat Belgische spelers betreft.

Een hervormd kampioenschap

Daarachter lijkt de hiërarchie minder duidelijk, vooral omdat de kernen van Mechelen (met de grote aanwinst Hans Vanwijn), Brussels en Spirou Charleroi grotendeels zijn vernieuwd. Er waait ook een nieuwe wind in Leuven, met de komst van coach Kristof Michiels en in zijn zog nieuwe spelers als Wen Mukubu, Mathias Palinckx en Roby Rogiers. Leuven zou wel eens de verrassing van dit seizoen kunnen worden. Tot slot waren Kortrijk, Aalst en Bergen iets minder rigoureus in hun aanwervingen. Zij bengelen dan ook achteraan het peloton.

Een vereenvoudigt competitieformat dient zich dit seizoen aan: het wordt een klassiek tweeledig systeem waarin alle teams eerst tegen elkaar spelen, met nadien een nationale play-off met acht teams. De kampioenen van elk land zullen worden bepaald aan het einde van die nationale play-offs, die ook de kwalificatie voor de continentale cups zullen bepalen. Het beste team aan het einde van de klassieke fase krijgt de eretitel van BNXT League-kampioen.

Het schema van de BNXT League op Pickx+ Sports:

Zaterdag 14 september

  • BC Oostende - Spirou Basket: om 20u15 op Pickx+ Sports 1 en Pickx Sports Pop-up

Vrijdag 20 september

  • Limburg United - Mechelen: om 20u15 op Pickx+ Sports 1 en Pickx Sports Pop-up

Zaterdag 28 september

  • Bergen - Okapi Aalst: 20u15 op Pickx+ Sports 1 en Pickx Sports Pop-up

De BNXT League is terug! Volg elke week de beste Belgisch-Nederlandse basketbalwedstrijden op Pickx Sports Pop-up (basispakket) en Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top