‘The Notebook’ is 20 jaar oud: 5 weetjes om je kijk op de film te veranderen

Films | De film ‘The Notebook’, die verscheen in 2004, is meer dan een gewone romantisch drama, het is een waar cultureel fenomeen. De adaptatie van de gelijknamige roman van Nicholas Sparks heeft een impact gehad op een hele generatie met enkele onvergetelijke romantische scènes. Voor de 20ste verjaardag van de film blikken we terug op enkele fascinerende weetjes.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Notebook’ vertelt het verhaal van de passionele liefde tussen Noah Calhoun (Ryan Gosling) en Allie Hamilton (Rachel McAdams). Ondanks dat ze, in de door klassen gesegregeerde wereld van de jaren 40, uit verschillende sociale milieus komen, worden ze hopeloos verliefd op elkaar. Niet alleen hun achtergrond, maar ook de oorlog houdt hen uit elkaar. In de jaren dat ze gescheiden zijn, belooft Allie haar hand aan een andere man. De film wisselt af tussen het verhaal uit de jaren 40 en tientallen jaren in de toekomst, wanneer een oudere Noah (nu gespeeld door James Garner) hun verhaal vertelt aan Allie (Gena Rowlands), die lijdt aan Alzheimer.

De investering van Ryan Gosling

‘The Notebook’ wordt niet alleen gelauwerd omwille van het emotionele verhaal, maar zeker ook door de acteerprestaties. Gosling, tegenwoordig een ware heartthrob, werd net gekozen door regisseur Nick Cassavetes omdat die hem níet aantrekkelijk of cool vond.

Gosling nam de voorbereidingen ernstig. Twee maanden lang woonde hij in South Carolina, waar hij houtbewerking leerde en zelfs de tafel bouwde die gebruikt wordt in de dinerscène. Een stukje method acting dat de film net dat beetje meer authenticiteit geeft.

Waargebeurd

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Auteur Nicholas Sparks haalde inspiratie uit het liefdesverhaal van de grootouders van zijn ex-vrouw. Omwille van hun slechte gezondheid konden ze niet aanwezig zijn op hun huwelijksfeest.

De dag na de ceremonie gingen Sparks en zijn kersverse vrouw op bezoek bij de grootouders om, nog steeds in hun trouwkledij gehuld, een privéfeestje te houden. De grootouders waren al 60 jaar samen en vertelden op die dag hun aangrijpende verhaal.

Vogelverblijf

Het draaien van de film verliep niet zonder problemen. Zo werd de beroemde scène aan het meer vol vogels bijna niet ingeblikt. De producenten dachten da thet onmogelijk zou zijn om de vogels op het meer te houden tijdens het draaien.

Nick Cassavetes is echter een perfectionist. Hij liet zich niet ontmoedigen en kweekte zelf kuikens bij het meer zodat ze aan de omgeving zouden kunnen wennen. Het resultaat is niet alleen een meer vol vogels, maar ook een prachtige en betoverende scène.

Mogelijke televisieserie

Na het ronkende succes van de speelfilm, die uitgroeide tot een klassieker onder de romantische films, werd overwogen om het verhaal in een televisieserie te gieten. In 2015 waren er nog gesprekken aan de gang om het verhaal van Noah en Allie in een naoorlogs Amerika in een miniserie te vatten die ook over onderwerpen als ras en economische ongelijkheid zou aanraken. Het project kwam echter nooit helemaal van de grond.

Geïmproviseerde finale

In een van de meest memorabele scènes van de film schreeuw Noah tegen Allie: “What do you want?” De scène werd helemaal geïmproviseerd door Ryan Gosling, die zich in de slotscène helemaal liet gaan in zijn inleving.

Het resultaat is een film die twintig jaar na datum nog steeds harten beroert in de hele wereld. Het tijdloze verhaal, uitstekend uitgebeeld door de cast, staat terecht in de annalen van de filmgeschiedenis.

Zin om de romantiek te herbeleven? Bekijk ‘The Notebook’ nu op Netflix. Ontdek hier hoe Netflix deel uitmaakt van je Pickx tv-abonnement.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top