‘Sleeping Dogs’ in VOD: de glansrollen van Russell Crowe

Films |

Naar aanleiding van de misdaadthriller ‘Sleeping Dogs’, nu geland op Proximus VOD, blikt Pickx terug op de meest memorabele rollen die de rijke carrière van Russell Crowe tot nu toe gekleurd hebben.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voormalig rechercheur Roy Freeman wordt behandeld voor de ziekte van Alzheimer. Hij stort zich opnieuw op een oude moordzaak, die heropend werd na een nieuwe wending in het dossier. Een ter dood veroordeelde gevangene die tien jaar geleden door het speurwerk van Roy werd veroordeeld, beweert nu dat hij onschuldig is. Dit is de premisse van ‘Sleeping Dogs’, een misdaadthriller waarin Russell Crowe de show steelt. Op zijn 60ste kan de Nieuw-Zeelandse acteur, regisseur en producent uitpakken met een uitzonderlijke filmografie. Pickx blikt terug op zijn vijf meest memorabele rollen.

‘A Beautiful Mind’ (2001)

In dit biografische drama speelt Crowe de wiskundige John Nash, een Nobelprijswinnaar die worstelt met schizofrenie. Nash is een briljante maar gekwelde man wiens genialiteit wordt overschaduwd door zijn innerlijke demonen. Crowe legt een kwetsbaarheid en emotionele intensiteit aan de dag die deze aandoening een diepmenselijk gezicht geeft.

De rol leverde Crowe een Oscarnominatie op en versterkte zijn reputatie als acteur die emotioneel complexe rollen aankan. De film gunt de kijker een meesterlijke inkijk in de kwetsbaarheid van de menselijke ziel.

‘Gladiator’ (2000)

Maximus Decimus Meridius, waarschijnlijk zijn meest iconische rol, is een verraden, in diskrediet geraakte Romeinse generaal die zich omschoolt tot gladiator om zijn vermoorde familie te wreken in deze epische historische fictie, geregisseerd door Ridley Scott.

Crowe levert een fysieke en emotionele prestatie om van te duizelen. De gravitas waarmee hij acteert, de pijn en vastberadenheid in elke vezel van zijn lijf, de intensiteit in zijn blik: de kijker kan niet anders dan rooten voor de eer van een man die alles heeft verloren. Zijn beroemde eindmonoloog ‘My name is Maximus Decimus Meridius...’ ging de filmgeschiedenis in. Deze rol leverde hem volkomen terecht de Oscar voor Beste Acteur op.

‘The Good Guys’ (2016)

In deze misdaadkomedie kruipt Crowe in de huid van Jackson Healy, een stoere, norse privédetective die samenwerkt met een stuntelige rechercheur gespeeld door Ryan Gosling.

Deze rol toont een ander gezicht van Crowe: hij vond een geslaagde balans tussen de ruwe bolster en de kwetsbare kanten van zijn personage. Een evenwicht dat van Healy een mens van vlees en bloed maakt.

‘American Gangster’ (2007)

In dit (alweer) door Ridley Scott geregisseerde misdaaddrama speelt Crowe Richie Roberts, een rechtschapen politieagent die erop gebrand is om de machtige drugsbaron Frank Lucas, gespeeld door Denzel Washington, ten val te brengen. De Nieuw-Zeelandse acteur zet met een opmerkelijk flemga een memorabel personage neer dat het recht koste wat het kost wil laten zegevieren, zonder roem na te jagen.

Zijn chemie met Washington is ongeëvenaard. Hun dynamiek zorgt voor geladenheid en vormt voor een groot stuk de spanningsboog in de film. Crowe snuffelde niet voor het eerst aan het misdaadgenre, maar van al zijn rollen in het genre maakte zijn vertolking in ‘American Gangster’ wel het meeste indruk.

‘3:10 to Yuma’ (2007)

In deze moderne western incarneert Crowe Ben Wade, een charismatische en gevreesde outlaw die gevat wordt door een boer (gespeeld door Christian Bale). Die boer wil zijn buit naar de rechter leiden, maar dat lukt niet zonder slag of stoot. Crowe blinkt uit in deze dubbelzinnige rol: hij is een geslepen schurk die kaas gegeten heeft van psychologie en daardoor voldoende diepgang aan de dag kan leggen om te boeien. Nu eens brutaal, dan weer charismatisch, immer manipulatief: Crowe jongleert gedoseerd met emoties, zonder ooit uit zijn rol te vallen.

Die rol onderstreept zijn veelzijdigheid: hij slaagt erin om in een breed scala aan genres telkens geloofwaardige, invoelbare personages neer te zetten. Van de intense heroïek van Maximus over de ontwapenende charme van Ben Wade tot de emotionele breekbaarheid van John Nash; Crowe heeft met onvergetelijke acteerprestaties zijn stempel gedrukt op de moderne cinema.

Fan van Russell Crowe? Ontdek een nieuw staaltje van zijn kunnen in ‘Sleeping Dogs’, beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top