Graaien Remco Evenepoel en Lotte Kopecky wederom de Kristallen Fiets weg?

Sport |

Nu het wielerwegseizoen op z’n laatste benen loopt, is het tijd voor de prijzen! Proximus Pickx brengt live verslag van de Kristallen Fiets-ceremonie en de uitreiking van de allereerste ‘Eddy’s’ op 15 en 16 oktober.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zoals elk jaar bekroont de ceremonie van de Kristallen Fiets, georganiseerd door het dagblad Het Laatste Nieuws, op dinsdag 15 oktober de beste Belgische wielrenner van het seizoen. Het afgelopen seizoen was een heus grand cru-jaar voor onze renners, waardoor België opnieuw op de eerste plaats eindigde in het UCI-klassement.

Vorig jaar won Remco Evenepoel de trofee voor de derde keer in zijn carrière. Bij de vrouwen triomfeerde de onvermijdelijke Lotte Kopecky voor het vierde jaar op rij. Gezien hun respectieve prestigieuze overwinningen dit seizoen zijn de twee titelhouders de gedoodverfde favorieten om zichzelf op te volgen.

Evenepoel boekte dit seizoen 9 zeges, waaronder een rit en het eindklassement van de Ronde van de Algarve, een rit in Parijs-Nice, de tijdrit in de Critérium du Dauphiné, een tijdrit in de Tour, de olympische tijd- en wegrit én het WK tijdrijden. Kopecky verzamelde 7 zeges, waaronder de eindzege en het bergklassement in de Ronde van Romandië, de EK-tijdrit, de Strade Bianche, Nokere Koerse, Parijs-Roubaix en de WK-wegrit. Hun Kristallen Fietsen staan dus al klaar.

Naast deze twee hoofdprijzen worden er ook neventrofeeën uitgereikt voor de beste mannelijke en vrouwelijke beloftes, de beste teammanager(s) en de beste teamgenoot.

De allereerste Eddy’s

Daags nadien zal Wielerclub Wattage, de gevierde wielerpodcast van Sporza, het seizoen feestelijk afsluiten met de allereerste Eddy’s-ceremonie. In de Carré in Willebroek komen Tom Boonen, Jan Bakelants, Dirk De Wolf en Ruben Van Gucht, die het hele seizoen lang de wieleractualiteit onder de loep nemen, langs om de smaakmakers van het afgelopen seizoen in de bloemetjes te zetten.

De ‘Opper Eddy’, voor de renner of renster die afgelopen seizoen het meest boven het peloton uitstak, wordt uitgereikt aan de kandidaat die het meeste publieksstemmen achter zijn/haar naam krijgt. Daarnaast worden er nog vijf andere Eddy’s uitgereikt: de ‘Spektakel Eddy’ (voor de strafste stoot op de fiets in 2024), de ‘Snelle Eddy’ (voor de beste sprinter of sprintster van 2024), de ‘Eddy in spe’ (voor de renner of renster die dit seizoen helemaal doorbrak), de ‘Godver Eddy’ (voor het pechmoment van het seizoen) en tot slot de ‘Merci Eddy’, die een persoon beloont voor zijn of haar bijdrage aan de wielersport.

Welke renners winnen de oppergaai? Volg het Gala van de Kristallen Fiets op dinsdag 15 oktober vanaf 19 uur (rode loper) op Pickx Showcase (basispakket) en Pickx+ NL en de uitreiking van de Eddy’s op woensdag 16 oktober vanaf 21 uur op Pickx Sports Pop-up NL (basispakket) en Pickx+ Sports 1 NL.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top