Rode Duivels hebben dringend nood aan een glansprestatie tegen hun zwarte beest

Sport |

Na het 2-2-gelijkspel tegen Italië in een UEFA Nations League-duel met twee gezichten – slappe Belgen voor de rust, dominante Belgen na de rust – krijgen de Rode Duivels maandag op speeldag 4 van deze Nations League-campagne een nog grotere klepper gepresenteerd: Frankrijk, ons zwarte beest van de afgelopen jaren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Een Belgische overwinning in een officiële wedstrijd tegen Les Bleus is geleden van 1981. Ook op het afgelopen EK waren Les Bleus de beulen van dienst. Nu het enthousiasme voor de post-Gouden Generatie Duivels zoetjesaan verstilt en de kritiek op bondscoach Domenico Tedesco aanzwelt, lijkt de tijd rijp voor een sportief statement van de Duivels.

Akkoord, deze generatie glanst minder dan de vorige – dat is nu eenmaal zo. Maar zeggen dat we binnenkort – als Kevin De Bruyne zijn internationaal pensioen aankondigt – teruggekatapulteerd worden naar de erbarmelijke nillies, toen de Rode Duivels gelijkspeelden tegen ‘ochot’ Kazachstan, is een brug te ver.

Toch leeft die vrees bij sommige supporters (en analisten). Tegen Les Bleus krijgen de Duivels nu een zoveelste kans om hun criticasters lik op stuk te geven. Een zege is allicht te hoog gegrepen, maar de Fransen het vuur aan de schenen leggen, is met een team bestaande uit vijf Premier League-spelers – toch de meest prestigieuze voetbalcompetitie ter wereld – geen al te hoge verwachting.

Ziel en zaligheid

In de eerste helft tegen Italië deed de Belgische verdediging pijn aan de ogen: er heerste wanorde, de pressing werkte langs geen kanten, de Italianen sneden als een mes door boter. En dan was er nog de kritiek op de verrassende ingreep van Tedesco om Doku op de wingback te posteren. Een mislukt experiment, volgens de analisten.

Met of zonder Doku: feit is dat de defensie de achillespees blijft van deze Belgische ploeg. Maxim De Cuyper had boter op het hoofd bij beide tegengoals, al maakte zijn afwerking bij het ingestudeerd nummertje veel goed. Maar ook zonder Kylian Mbappé beschikt Frankrijk over de wapens om België pijn te doen: Ousmane Dembélé, Aurélien Tchouaméni en Randal Kolo Muani hebben voldoende snelheid en technische bagage in huis om pakweg een (veel) tragere Wout Faes te verschalken.

Desondanks zou Belgische overgave, strijdlust en verbetenheid veel kunnen goedmaken. Ziel en zaligheid geven voor je land, je shirt natmaken en je kop ervoor leggen: het is tegen onze nationale nemesis in dit geval bijna even goed als winnen. Zolang het vuur maar brandt bij de Belgen, en we niet over ons heen laten lopen. Zullen we daarmee beginnen?

De kalender voor speeldag 4 van de Nations League:

Zondag 13 oktober

  • Kazachstan - Slovenië: om 15 uur op DAZN 1 (Liga B)
  • Finland - Engeland: om 18 uur op DAZN 1 (League B)
  • Oostenrijk - Noorwegen: om 20u45 op DAZN 1 (Liga B)

Maandag 14 oktober

  • BELGIË - Frankrijk: om 20u45 op VTM
  • Duitsland - Nederland: om 20u45 op DAZN 1
  • Italië - Israël: om 20u45 op DAZN 2

Dinsdag 15 oktober

Klaar om België te steunen? Kijk hoe de Rode Duivels het ervan afbrengen tegen Frankrijk in de Nations League op maandag 14 oktober om 20u25 op VTM.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top