Het ware verhaal achter ‘The Wolf Of Wall Street’ (VTM 2)

Films |

VTM 2 zendt vanavond de blockbuster ‘The Wolf Of Wall Street’ uit, een film van meestercineast Martin Scorsese over de voormalige Amerikaanse beursmakelaar en oplichter Jordan Belfort. Pickx ging na in hoeverre de verfilming strookt met de werkelijkheid.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘The Wolf Of Wall Street’ doet Martin Scorsese het waargebeurde verhaal van de voormalige Amerikaanse beursmakelaar Jordan Belfort uit de doeken. Belfort werd eind jaren tachtig multimiljonair door middel van fraude en gewiekste handelspraktijken op de beurs. Hij wist met zijn fortuin geen blijf en raakte verslaafd aan drank, drugs en seks. De Amerikaanse fiscus kwam hem echter op het spoor, wat leidde tot zijn ondergang.

Belfort was een zwendelaar die mensen fors liet betalen voor waardeloze aandelen. Na zijn arrestatie in de jaren negentig vertoefde hij twintig maanden in de cel omdat hij weigerde mee te werken aan een fraudezaak in bankmiddens van Wall Street. Na zijn celstraf werd hij schrijver en motivational speaker. In 2007 verscheen in de VS een biografie van Belfort, die het primaire bronmateriaal voor de film vormde.

De film schetst een grimmig beeld van ongebreideld hedonisme en hebzucht op Wall Street. Maar zoals alle Hollywoodfilms werd er hier en daar een loopje genomen met de werkelijkheid. Het algemene verhaal van Belfort en zijn makelaarsbedrijf Stratton Oakmont is levensecht. Belfort overtrad op elk moment waarschijnlijk honderden wetten, waarvan de meeste betrekking hadden op het bedriegen van zijn aandeelhouders en het manipuleren van de aandelen van tientallen bedrijven.

De overvloedige hoeveelheden drugs en seks en de welig tierende criminaliteit worden allemaal vrij nauwkeurig weergegeven in de film. Veel van de meer buitensporige scènes in de film, zoals wanneer een vrouwelijke werknemer haar hoofd laat kaalscheren voor 10.000 dollar, zijn waar. Stratton Oakmont was berucht om zijn verdorvenheid.

Onwaarheden

In een poging om Belfort misschien wat minder gestoord te laten lijken dan zijn personage op het scherm, moet vermeld worden dat Belfort niet zo roekeloos of dom was om te proberen een FBI-agent om te kopen. Belfort had zelfs nooit contact met de FBI-agent die hem op de hielen zat, tot hij werd gearresteerd.

Een bijzonder dramatisch moment in de film dat slechts gedeeltelijk waar is, is wanneer Belfort een toespraak houdt tot zijn werknemers en hen meedeelt dat hij aftreedt als leider. Halverwege de toespraak besluit hij het roer om te gooien en schreeuwt “I'm not f***ing leaving!” onder luid applaus. In werkelijkheid stapte Belfort wel degelijk op, maar in zijn toespraak liet hij doorschemeren dat hij Stratton nog steeds zou leiden vanaf de zijlijn door “advies” te geven. Zodra Belfort de controle uit handen gaf, kwam Stratton in een neerwaartse spiraal terecht waarvan het nooit meer zou herstellen.

In een interview met Mother Jones ontkende Danny Porush, op wie het personage Donnie Azoff gebaseerd is, dat verschillende gebeurtenissen uit de film, waaronder de beruchte dwergengooiscène (een idee dat kennelijk door Belfort werd afgewezen), echt hebben plaatsgevonden. Ook bevestigde hij dat niemand in het bedrijf ooit naar Belfort heeft verwezen als ‘The Wolf’ of ‘The Wolf of Wall Street’. Porush was ook niet aan boord van het jacht van Belfort toen het kapseisde en zonk in een storm (dat was een andere groep vrienden, die allemaal werden gered door de Italiaanse kustwacht).

Dubieuze financiering

En Jordan Belfort himself? Die klaagde de makers van ‘The Wolf of Wall Street’ aan voor een bedrag van 300 miljoen dollar – het bedrag dat de film aan de kassa heeft opgebracht. Hij beweerde dat het productiehuis Red Granite Productions loog over het feit dat de film “rechtmatig gefinancierd” zou worden toen hij de rechten op zijn verhaal verkocht.

De medeoprichter van Red Granite Productions, Riza Aziz, werd in 2019 gearresteerd op verdenking van het witwassen van geld. Hollywoodproducent Aziz is de stiefzoon van de voormalige Maleisische premier Najib Razak. ‘The Wolf of Wall Street’ bleek deels gefinancierd met geld uit het Maleisische ontwikkelingsfonds 1MDB, dat verwikkeld raakte in een corruptieschandaal waarin Razak werd veroordeeld tot twaalf jaar cel en een boete van 210 miljoen ringgit (42 miljoen euro).

Razak werd er samen met naaste medewerkers van beschuldigd dat hij 1MDB (1Malaysia Development Berhad) heeft leeggeroofd. Het gaat om een fraude van enkele miljarden dollars, met internationale vertakkingen. Ook de bank Goldman Sachs kwam in opspraak in de affaire.

Belfort had naar eigen zeggen de rechten op zijn verhaal nooit verkocht als hij had geweten waar de financiering voor de verfilming ervan vandaan kwam.

Bekijk ‘The Wolf of Wall Street’ vanavond om 20u35 op VTM 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top