Deze Afro-Amerikaanse artiesten hebben de LGBTQIA+-beweging een duwtje in de rug gegeven
Door Pickx
Deel dit nieuws
Diana Ross
In 1980 bracht Diana Ross ‘I’m Coming Out’ uit. Dat lied werd danig gesmaakt door de toenmalige LGBTQIA+-scène en werd voor heel wat mensen uit deze gemeenschap een lijflied. In dit nummer zingt Ross immers over hoe bevrijdend het wel niet is om jezelf te kunnen zijn. Datzelfde jaar kwam ook ‘Upside Down' uit. Dit nummer bevat, net als ‘I’m coming out’, heel wat disco-invloeden en wereldwijd een grote hit. De homogemeenschap in de Verenigde Staten draaiden begin jaren tachtig deze platen van Diana Ross grijs omdat liefde, vrijheid en blijheid daarin centrale thema’s waren.
Diana Ross begreep dat haar muziek populair was in de LGBTQIA+-gemeenschap en daar was ze ook zeer blij om. Ze brak een lans voor relaties met mensen van hetzelfde geslacht en droeg de gemeenschap een warm hart toe, ook al was ze zelf heteroseksueel. Ze was voor heel wat mensen uit de gemeenschap ook een stijlicoon. Talloze dragqueens keken immers naar haar om inspiratie op te doen voor kostuums en genoten van hoe ze haar lichamelijkheid vierde op het podium.
Sylvester
De artiest bracht in 1977 met ‘Sylvester’ een eerste album uit, en in 1978 volgde meteen een vervolg: ‘Step II’. Die plaat boekte heel wat succes. Sylvester heeft heel wat (disco)hits op zijn conto staan waaronder ‘You Make Me Feel (Mighty Real)’, ‘Dance (Disco Heat) en ‘Do Ya Wanna Funk’. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig stond Sylvester bekend als ‘The Queen of Disco’. De singer-songwriter overleed in 1988 helaas ten gevolge van AIDS.
Billie Holiday
Ondanks haar vele muzikale successen, verliep het in de liefde niet zo altijd voorspoedig. Billie Holiday had enkele relaties met mannen, maar die gingen niet altijd over rozen. Ze kon het eigenlijk ook goed met vrouwen vinden. Ze had op een bepaald moment bijvoorbeeld een relatie met Tallulah Bankhead, een beroemde Amerikaanse actrice uit de vorige eeuw. Holiday kwam naar verluidt ook in contact met drugs en kwam in 1959 te overlijden.
In 2021 verscheen er een biografische dramafilm over het leven van Billie Holiday: 'The United States vs Billie Holiday’. In deze film zien we hoe de Amerikaanse geheime diensten willen dat Billie Holiday ophoudt met het brengen van het protestnummer ‘Strange Fruit’. De FBI wil haar vervolgens in de cel doen belanden. In deze documentaire komt ook de seksuele geaardheid van Holiday aan bod.
Prince
Doorheen de jaren bracht Prince steeds meer seksueel getinte albums uit, waarin ook zijn eigen geaardheid aan bod kwam. Hierdoor trok hij andere fans aan. Hij begon zich ook meer toe te leggen op funk en new wave en vermengde deze genres in zijn muziek. Prince groeide uit tot een sekssymbool in de Verenigde Staten en Europa en werd in deze contreien bekend om nummers zoals ‘I Wanna Be Your Lover’ (1979), ‘When you Were Mine’ (1980), 'Little Red Corvette’ (1983), ‘Erotic City’ (1984), ‘Purple Rain’ (1984) en ‘Kiss’ (1986).
Prince durfde met zijn muziek buiten de conventionele lijntjes te kleuren en verscheen regelmatig als androgyne performer op een podium. Hij stak zijn vrouwelijke kant niet onder stoelen of banken, maar weigerde wel in een hokje geduwd te worden. In het nummer ‘I Would Die 4 U’ (1984) zingt hij: “I’m not a woman, I’m not a man. I am something that you’ll never understand.” Dankzij deze songteksten en zijn taboedoorbrekende muziek werd de man een rolmodel voor de LGBTQIA+-gemeenschap.
Lees ook:
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.
Lees meer over Muziek
-
deadletter @ Trix 30 Oktober 2024
-
Lice @ Trix 30 Oktober 2024
-
Nick Cave & The Bad Seeds, Sportpaleis Antwerpen
-
Volg hier de TMF Awards!
Je leest het goed! De TMF Awards zijn terug en 25 jaar na de eerste editie belooft het opnieuw een onvergetelijke show te worden! Maak je klaar voor een throwback naar de 90s met verrassende prijsuitreikingen door je favoriete TMF VJ’s en spectaculaire optredens van Novastar, Praga Khan, Hooverphonic, Jessy van The MacKenzie, Jelle Van Dael van Lasgo, Nailpin, Janez Detd, Eden met Roos Van Acker en vele anderen. Jij zit op de eerste rij tijdens de liveshow op donderdag 31 oktober. Om 19u30 starten we met schoon volk op de Purple Carpet en om 20u vervolgen we met de TMF Awards. Kijk op tv via Pickx Showcase (kanaal 11), download de Pickx-app en kijk waar je ook bent of blijf gewoon hier en volg de livestream!
-
Luvcat @ Koninklijk Circus, Brussel
-
The Last Dinner Party @ Koninklijk Circus, Brussel
-
Cigarettes After Sex @ Vorst Nationaal, Brussel
-
Marcus King @ De Roma 28 Oktober 2024
-
Polaris @ Ancienne Belgique, Brussel
-
Beartooth @ Ancienne Belgique, Brussel
-
NAS @ Koninklijk Circus, Brussel
-
Deep Purple @ Vorst Nationaal
-
LANDMVRKS @ Ancienne Belgique, Brussel
-
Steph Strings @ Handelsbeurs, Gent
-
[INTERPOL] @ De Roma, Antwerpen
-
Milo Meskens @ Ancienne Belgique, Brussel
-
Tom Walker @ Ancienne Belgique, Brussel
-
Robert Plant presents Saving Grace feat. Suzi Dian @ Konigin Elisabethzaal 27 Oktober 2024
-
Robert Vincent @ Konigin Elisabethzaal 27 Oktober 2024
-
Pickx presenteert: het strafste van de TMF Awards 2024!
Na het succes van de marathon live TV show ‘TMF for a day’ vorig jaar op Pickx, viert Proximus dit jaar de comeback van de legendarische TMF Awards. 25 jaar na de eerste editie in de befaamde discotheek Zillion wordt het voor alle TMF-fans opnieuw één groot feest. Optredens van de strafste artiesten van toen en nu, classics, hartverwarmende tributes, bakken throwbacks en veel awards. Dit alles onder toeziend oog van de VJ’s – oude bekenden en nieuwe gezichten.