De Nederlandse muziekfenomenen van morgen

Muziek | De Vlaamse hitlijsten staan tegenwoordig vol met namen als Merol, Goldband en Suzan & Freek. Het staat als een paal boven water dat onze muzikale noorderburen hier veel populariteit genieten, en dat lijkt niet snel te gaan ophouden. Dit zijn enkele Nederlandse artiesten die binnenkort ook onze radiozenders zouden kunnen veroveren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sophie Straat

Op het Boomtown Festival, een jaarlijks evenement op de Kouter tijdens de Gentse Feesten, stond dit jaar de Nederlandse Sophie Straat geprogrammeerd in primetime. Bij onze noorderburen is ze al langer bekend, maar bij ons moet ze nog doorbreken. Dat kan misschien liggen aan het genre dat ze brengt, een mengeling van typische Nederlandse levensliederen en protestsongs met onderwerpen als de stad Amsterdam, de Nederlandse verkiezingen (het nummer ‘Tweede Kamer’ uit 2021 is een samenwerking met Goldband) of de voetbalploeg Ajax. Ze zingt echter ook over onderwerpen die hier bijval vinden, zoals drank- en drugsverslavingen, de politie, seksisme en discriminatie. Die onderwerpen verwerkte ze ook al in (korte) films zoals ‘Mooier als je lacht, de film’. Sophie Straat bewijst dat de smartlap niet dood is en zou binnenkort ook in ons land furore kunnen beginnen maken.

Elmer

De betere Nederlandse muzikanten die ook bij ons doorbreken, schuwen doorgaans de controverse niet. Denk maar aan de pittige teksten waarmee Merol doorbrak of de veelbesproken optredens van Goldband. Wie ook past in dat rijtje is Elmer, het muzikale alter ego van actrice en theatermaker Merel Pauw. Wie een voorbeeld wil van Elmers gevoel voor humor, en niet vies is van een songtekst met wat schunnig taalgebruik, moet maar eens het nummer ‘Je Vader’ opzetten. Elmer combineert diepe elektronische beats met moderne hiphop vol zelfspot, rauwe reflectie en eerlijke ontboezemingen. Volgens Elmer is er een chronisch tekort aan vrouwelijke en non-binaire hiphopartiesten in Nederland. “Hoe kan Nederland, als zo’n ogenschijnlijk vooruitstrevend land wat betreft diversiteit, zo achterlopen?”, klinkt het. Elmer hoopt daar verandering in te brengen.

Lionstorm

Een duo dat dezelfde missie lijkt te hebben als Elmer, is Lionstorm. Wanneer een mannelijke hiphopper openlijk over seksuele veroveringen rapt, zien we dat nog steeds als de normaalste zaak van de wereld, terwijl dat van vrouwelijke, laat staan queer, hiphoppers veel meer kritiek oogst. Exact dat is wat Vuige Muis (mimespeler Gale Rama) en Skerrie Sterrie (toneelregisseur Sterresoet van Schooten), het duo achter Lionstorm, wil aankaarten. In het dagelijkse leven zijn ze geliefden, op het podium zijn ze een groteske karikatuur van het ongemak dat homoseksuele liefde nog steeds oproept bij veel hetero's. Hun muziek is rauw, confronterend, provocerend en compleet absurd, maar dan met een missie. Naast de karikatuur, zijn ook getuigenissen te horen over de angst die same sex koppels voelen wanneer ze hand in hand over straat lopen, of de intimidatie waarmee ze geconfronteerd worden tijdens Pride-evenementen.

WIES

In ons land braken bands als Mayorga, Kids With Buns en BLUAI door met een onmiskenbare doe-het-zelfmentaliteit. De Nederlandse tegenhanger van die slaapkamerpop is WIES, het Amsterdamse poptrio van Jeanne Rauwendaal, Tobias Kolk en Dan Huijser. Zij tourden met hun eerste album ‘Het Is Een WIES’ in 2021 en 2022 langs de grootste zalen en festivals van Nederland (Paradiso, Pinkpop, Best Kept Secret enzovoort). Op 27 oktober verschijnt hun opvolger ‘Alles Anders’, gekoppeld aan een tour die eindigt met een concert in Trix in Antwerpen, hun eerste grote show in België. Hun nummers zijn doorgaans mijmeringen op de grote en kleine vragen des levens, maar met een nummer als ‘Bandje’ dienden ze ook de Nederlandse regering van antwoord na hun respons op de coronacrisis en vooral het effect daarvan op de cultuursector.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top