Wie is Wim Fissette, de nieuwe coach van het Belgische Billie King Cup-team?

Sport |

In de kwalificaties voor de Billie Jean King Cup neemt België het dit weekend op tegen Canada. In Vancouver worden onze tennisvrouwen voor het eerst geleid door Wim Fissette, die Johan Van Herck opvolgde als bondscoach. Een portret.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zijn naam klinkt misschien niet zo bekend in de oren, maar toch mag Wim Fissette zich een van de meest succesvolle Belgische tenniscoaches ooit noemen. De 43-jarige Limburger trainde een aantal wereldtoppers in het vrouwentennis: Victoria Azarenka, Kim Clijsters, Simona Halep, Angelique Kerber en Naomi Osaka. Allemaal ex-nummer 1-speelsters. Als trainer heeft Fissette zo zes grandslamtoernooien op zijn palmares staan.

Het verhaal begint in zijn jeugdjaren, wanneer zijn ouders vinden dat voetbal toch wat te gevaarlijk is als sport en hem dus maar richting het tennis duwen. Hij sluit zich aan bij KTC Diest, een club in Vlaams-Brabant waar op dat moment ook ene Kim Clijsters haar eerste stapjes zet. Een leeftijdsverschil van drie jaar scheidt hen, maar toch oefenen ze geregeld tegen elkaar.

Ploegmaat van Rochus en Malisse

De jonge Wim blijkt enig talent te bezitten en haalt de nationale selecties. Zo verovert hij een Europese titel bij U16 in een ploeg met… Xavier Malisse en Olivier Rochus. Maar voor de Truienaar blijft de carrière daarna wat hangen. Terwijl zijn twee leeftijdsgenoten het profcircuit bestormen, gaat Fissette aan het studeren, hij volgt hogere studies logistiek en management. Ook daar zal al snel blijken dat zijn ware talent elders ligt.

In 2004 vraagt Kim Clijsters hem om als sparringpartner te fungeren in aanloop naar een toernooi in Hasselt. Het klikt zodanig goed tussen beiden dat Clijsters Fissette voorstelt om haar vaker te vergezellen naar buitenlandse toernooien. Aanvankelijk als sparringpartner, maar gaandeweg evolueert die rol naar die van coach. Drie jaar later kiest Fissette resoluut voor dat nieuwe leven als tenniscoach en zegt hij zijn baan vaarwel.

Een keuze die risicovol blijkt, want niet veel later beslist Clijsters een eerste keer te stoppen. Moe van het tennis en klaar voor een uitdaging als moeder. Van die sabbatperiode maakt Fissette gebruik om zich bij te scholen via talloze boeken en vele seminaries. Hij staat Yanina Wickmayer en Kirsten Flipkens bij, maar wanneer Kim Clijsters in 2009 beslist een comeback te maken, kan hij niet weerstaan aan de lokroep van het vertrouwde nest. Samen winnen ze tweemaal de US Open (2009 en 2010), de Masters (2010) en de Australian Open (2011). Daarna eindigt de samenwerking opnieuw, maar voor Fissette zou het eigenlijk pas het begin van zijn carrière blijken.

Zes grandslamtitels

Na een korte tijd als begeleider van jong talent, komt hij in contact met de Roemeense Simona Halep. Hij treedt toe tot haar sportieve staf en in 2014 bekleedt Halep de derde plaats op de WTA-wereldranglijst. Stilaan vestigt Fissette zijn naam als topcoach. Andere grote namen vinden de weg naar Limburg: Victoria Azarenka, Angelique Kerber (waarmee hij in 2018 Wimbledon wint) en uiteindelijk Naomi Osaka. Met de Japanse tennissensatie werkt hij samen van 2019 tot 2022. Een absolute topcombo, die winst haalt in de US Open (2020) en de Australian Open (2021).

Met het aanvoerderschap van het Belgische team voor de Billie Jean King Cup begint de Truienaar nu aan een nieuw hoofdstuk in zijn trainersloopbaan. Hij omschreef zichzelf ooit eens als een ‘laptopcoach’, naar analogie met de Duitse voetbaltrainers, verwijzend naar zijn bijzondere aandacht voor statistieken en data. Maar bij zijn aanstelling als bondscoach van de vrouwenploeg verwees Fissette toch naar zijn psychologische, individuele aanpak van zijn speelsters. Samen koesteren ze hoge ambities. “Ons doel is het bereiken van de top 12 en wie weet mogen we groter dromen”, aldus Fissette. “De ultieme droom is natuurlijk die Billie Jean King Cup omhoog kunnen houden. Maar laat ons stap per stap werken.”

Te beginnen met Canada. Eerst moet België daar voorbij geraken om effectief aan het prestigieuze landentoernooi te kunnen deelnemen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top