Waarom de serie ‘High School Musical’ (Disney+) de films overstijgt

Kids | In 2006 verscheen een Disneyfilm die een generatie jongeren zou beïnvloeden: ‘High School Musical’. Ruim een decennium later kwam er op streamingplatform Disney+ een toevoeging aan de franchise bij, de serie ‘High School Musical: The Musical: The Series’. Nu het einde van die serie er na vier seizoenen zit aan te komen, kunnen we alleen maar vaststellen dat de serie de nostalgiewaarde wist te overstijgen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de serie beter is dan de films. Dit is waarom.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Documentairestijl

High School Musical: The Musical: The Series’ is niet zomaar een reboot van de filmserie, waarvan tussen 2006 en 2011 vier films verschenen (als je de spinoff ‘Sharpay’s Fabulous Adventure’ meerekent). Het verhaal, over middelbare scholieren en hun docenten die een musical in elkaar willen boksen en daarbij voor een reeks persoonlijke conflicten komen te staan, is wel grotendeels hetzelfde, maar het wordt op een geheel andere manier verteld. De serie maakt namelijk gebruik van een mockumentary-stijl, waarbij de actie wordt afgewisseld met interviews met de personages. Denk aan populaire komedies als ‘The Office’ en ‘Modern Family’ en je weet dat het genre veel nieuwe mogelijkheden biedt, waar de makers van de serie gretig gebruik van maakten.

Meer realisme

De scholieren van ‘High School Musical’ leefden in een soort magische wereld, waar zang- en danssessies spontaan uitbraken op hun school, East High. Uit het niets kwamen tientallen dansers met een goed doordachte choreografie op de achtergrond meedoen. Het was een deel van de charme van de films, maar echt realistisch was het niet. De serie schroeft dat gebrek aan realisme terug, wat de reeks toegankelijker maakt voor zij die de extravagante magie van de films wat teveel vonden. Het doet echter niet af van de uitstekende muzikale scènes in de serie, die meer op de podia plaatsvinden dan tussen de schoolbanken.

 

Actuele thema’s

‘High School Musical’ behandelde thema’s als zelfacceptatie en expressie, met een vleugje romantiek. De serie gaat daar een pak verder in, door meer actuele onderwerpen zoals de zoektocht naar identiteit, seksualiteit, onze relatie met ons lichaam en de impact van een echtscheiding te onderzoeken. Daardoor zien hedendaagse jongeren geen droombeeld in de serie, maar wel een getrouwe afspiegeling van hun eigen leven en de vragen waar ze zelf mee worstelen.

LGBTQIA+-representatie

De oorspronkelijke films hadden voor hun tijd een diverse cast, maar toch was er een schromelijke ontbering. De LGBTQIA+-gemeenschap was helemaal niet vertegenwoordigd. De Disney+-serie, die zoals gezegd actueler is en dichter bij de leefwereld van hedendaagse jongeren staat, brengt daar verandering in. Zo is een belangrijk thema bijvoorbeeld de relatie tussen Carlos en Seb, twee homoseksuele studenten. De manier waarop zij hun geaardheid in de serie uitdrukken, maakt van hen positieve rolmodellen.

De cameo’s

Fans van de ‘High School Musical’-films zijn nog steeds verknocht aan de cast die die films groot maakte, en dat hebben de makers van de vervolgserie goed begrepen. Ze spelen met plezier in op de nostalgie door hen terug op te voeren in de serie, soms in piepkleine cameo’s. Zo keerden Lucas Grabeel (Ryan), Kaycee Stroh (Martha), Corbin Bleu (Chad) en Monique Coleman (Taylor McKessie) allemaal terug. Wie hoopte om Zac Efron nog eens in East High te zien, zal het moeten stellen met Bart Johnson, die Troys vader, coach Bolton, vertolkt. Zo speelt de serie perfect in op zowel de iets oudere garde die opgroeide met de films, als de jongere scholieren die zich in het nieuwe verhaal kunnen vinden. Het vierde en jammer genoeg laatste seizoen is vanaf woensdag 9 augustus te zien op Disney+.

Ontdek de ‘High School Musical’-films en ‘High School Musical: The Musical: The Series’ op Disney+, beschikbaar via de tv-opties 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top