Navy SEALs: Amerika's dodelijke zeehonden

Nieuws | Met een schot in de borst en het hoofd maakten Amerikaanse commando's op 2 mei 2011 een einde aan het leven van Al Qaeda-leider Osama Bin Laden, de (voormalige) nummer één op de Most Wanted-lijst van de FBI en het brein achter de aanslagen van 11 september 2001. De Amerikaanse overheid stuurde natuurlijk niet zomaar wat willekeurig gewapend tuig naar Bin Ladens Pakistaanse bolwerk. Voor deze actie werden de Navy SEALs opgetrommeld, goedgetrainde supercommando's die bij de Amerikaanse marine en kustwacht hor

Door Pickx

Deel dit nieuws

Met een schot in de borst en het hoofd maakten Amerikaanse commando’s op 2 mei 2011 een einde aan het leven van Al Qaeda-leider Osama Bin Laden, de (voormalige) nummer één op de Most Wanted-lijst van de FBI en het brein achter de aanslagen van 11 september 2001. De Amerikaanse overheid stuurde natuurlijk niet zomaar wat willekeurig gewapend tuig naar Bin Ladens Pakistaanse bolwerk. Voor deze actie werden de Navy SEALs opgetrommeld, goedgetrainde supercommando’s die bij de Amerikaanse marine en kustwacht horen en steevast voor dit soort speciale klussen krijgen. Het SEAL-team dat Bin Laden uitschakelde was het befaamde Team Six dat in het diepste geheim militaire missies uitvoert voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA.
 
Bekijk nu de film 'Argo' op Belgacom TV!

Te land, ter zee en in de lucht

Er staan op dit moment zo’n 2.300 SEALs klaar om op dit soort supergeheime missies te worden uitgestuurd. Ze zijn getraind om hun mannetje te staan op zee, in de lucht en op land (vandaar de afkorting SEAL: Sea, Air and Land), en vormen daarmee - naast de Delta Force-troepen van de landmacht - de belangrijkste special forces-poot van het Amerikaanse leger. Ze worden onder meer ingezet voor speciale verkenningsmissies, antiterrorismeacties, gijzelingsinterventies en het uitschakelen van goed bewaakte militaire doelwitten zoals die van afgelopen zondagnacht.

Laat in de twintig, en een loner

SEAL-commando’s zijn relatief jong: hun leeftijd zit ergens tussen 26 en 33 jaar. Ze kunnen op jongere leeftijd dan 26 toetreden tot de SEAL-troepen maar pas na enkele jaren van intensieve vaardigheidstraining mogen ze deelnamen aan de ‘serieuze’ missies. Na je achtentwintigste kun je niet meer toetreden tot de SEALs en de meesten verlaten de dienst al op hun drieëndertigste. Dat komt omdat ze op die leeftijd meestal niet meer voldoen aan de zware lichamelijke vereisten om voor speciale acties te worden uitgestuurd. De meeste SEALs zijn lichamelijk in topvorm en hebben geen noemenswaardig familiaal leven. Kan moeilijk, gezien de geheimhouding, de lange tijd van huis en de aard van hun missies. Een gemiddelde SEAL heeft tijdens zijn dienstjaren gemiddeld vijftig doden op zijn geweten.

Hell Week

De toelatingsopleiding tot SEAL duurt zes maanden. Velen beginnen eraan, weinigen zijn uitverkoren. Bij elke nieuwe lichting komen er een vijfhonderdtal kandidaten opdagen, waarvan er 30 tot 35 overblijven. Het hoogtepunt tijdens die zes maanden durende Basic Underwater Demolition-training, zoals ze officieel wordt genoemd, is ‘Hell Week’: tijdens de laatste week moeten de rekruten zes dagen de klok rond trainen, zonder noemenswaardige slaap en met een minimum aan voedsel. Het is tijdens die helse week dat de grote schifting gebeurt. Na die initiatie volgen er nog eens twee jaar speciale trainingen voordat de rekruten voor het eerst worden ingezet op het terrein.

Manusjes van alles

Na zijn training is een SEAL een onwaarschijnlijke moordmachine die zowat alle militaire vaardigheden beheerst. Hij is een expert in parachutespringen, kan met zowat alle militaire wapens om, doodt een tegenstander in een mum van tijd met de blote hand of het mes, weet hoe hij moet omgaan met explosieven, enzovoort. Die vaardigheden zijn zowel technisch als fysiek: ook van enkele kilometers duiken in een bevroren zee zijn ze niet vervaard. Sommigen krijgen gespecialiseerde trainingen zoals extra lessen in vreemde talen (Arabisch bijvoorbeeld) of een opleiding als scherpschutter, om van op grote afstand doelwitten om te leggen.

A la carte samengestelde teams

SEALs worden uitgezet in eskadrons van vier tot vijf mensen. Bij de actie tegen Bin Laden waren er bijvoorbeeld drie betrokken. Alle leden van zo’n eskadron beschikken, behalve hun basisvaardigheden, ook over speciale skills die de missie ten goede komen. Zo is er altijd een scherpschutter voorzien, een SEAL die met zware wapens omkan, een explosievenexpert en een medisch getrainde hospik. Ook gaat er meestal een ‘Breach’-specialist mee: een teamlid dat de juiste dosis explosieven op een deur of een muur aanbrengt zodat er snel, en met het voordeel van de verrassing, kan worden binnengevallen. Voor sommige missies gaat er ook een ondervrager mee die getraind is in foltertechnieken.

Zwaar wapentuig

Elke SEAL gebruikt standaard de M4A1 Carbine van de Amerikaanse fabrikant Colt, dat zowel automatisch als semiautomatisch geweervuur toelaat, doelwitten op korte én lange afstand accuraat raakt en kan worden uitgebreid met laserkijkers, granaatwerpers en andere ‘accessoires’. Als het om een korte missie in een besloten omgeving gaat, verkiezen de meeste SEALs het MP5-machinegeweer. Voor grotere missies komt daar dikwijls een secundair wapen bij zoals een Benelli M4 Super 90 Shotgun, een zware MK43-mitrailleur of zelfs een antitankwapen. Ook beschikken ze over een pistool: een M11 Sig-Sauer P28 of een speciaal voor de Amerikaanse Special Forces gemaakte MK23.

Op pad sinds 1941

De geschiedenis van de SEALs gaat al terug tot in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Amerikaanse oorlog tegen Japan waren er kleine teams nodig die de weg voorbereidden voor de grotere troepenbewegingen. Tijdens de Koreaanse oorlog moesten soortgelijke teams van mariniers obstakels onder het wateroppervlak met zware explosieven opblazen, vandaar ook dat termen als Underwater Demolition zijn blijven hangen in de training van de moderne SEALs. Pas tijdens de Vietnamoorlog kregen ze officieel hun naam, en waren ze de zeemachttegenhanger van de Groene Baretten uit de landmacht. Toen het internationaal terrorisme opkwam in de jaren ’70 moesten ze ook antiterrorismeacties uitvoeren.

Ook goed tegen piraten

Officieel hangen de SEALs af van de Amerikaanse zeemacht. Ze worden dus ook ingezet tijdens acties tegen Somalische piraten, die de bemanning van schepen gijzelen in de Golf van Aden. De SEALs bewezen hun nut ruimschoots in Somalië: zo namen sluipschutters piraten onder vuur vanuit een sloep, waarna andere eenheden ze aan land joegen waar een helikopter de vluchters opwachtte. 's Nachts springen SEALs met een parachute op een gekaapt schip, klimmen aan boord en helpen alle aanwezige piraten het hoekje om.

Populaire jongens

Het mag ook geen wonder heten dat de Navy SEALs een speciale plaats hebben veroverd in de populaire cultuur. Ze draven op in verschillende films en videogames, waaronder het vrij recente Socom 4: U.S. Navy Seals op de PlayStation 3. In 1990 maakte de Amerikaanse regisseur Lewis Teague ook een actiefilm met de titel Navy SEALS, waarin de toen nog bloednuchtere Charlie Sheen de hoofdrol speelde.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top